Davor Puklavec/PIXSELL

SDSS od Vlade traži mjesto pomoćnika ministrice kulture!

Autor: dnevno.hr

Ne znam sadržaj tih dogovaranja, ali svaki akter ima legitimno pravo postaviti takav zahtjev, kao što je legitimno pravo da ga drugi akter prihvati ili ne prihvati'', rekao je bivši ministar kulture Zlatko Hasanbegović.

HDZ i SDSS ovih dana intenziviraju pregovore o tome u kojim će ministarstvima predstavnici srpske nacionalne manjine dobiti mjesta državnih tajnika ili pomoćnika ministara, a SDSS, kako neslužbeno doznaje Večernji list, traži među ostalim i jednu takvu dužnost u Ministarstvu kulture.

Osim kulture, SDSS želi imati državnog tajnika ili pomoćnika ministara u resorima obrazovanja, regionalnog razvoja i fondova Europske unije te poljoprivrede. Plus visoku poziciju u Državnom uredu za obnovu i stambeno zbrinjavanje, piše Večernji list.

Još se ne zna kakav je stav HDZ-a prema tim preferencijama SDSS-a, no SDSS svoje zahtjeve za resor kulture i prosvjete argumentira pismom namjere Vlade RH nakon Erdutskog sporazuma, gdje su ministarstva kulture, unutarnjih poslova, pravosuđa i prosvjete izrijekom spomenuta kao četiri resora u kojima predstavnici srpske etničke zajednice iz istočne Slavonije imaju pravo na imenovanja na dužnosti ne niže od pomoćnika ministra.

Dio HDZ-ovaca smatra da je Erdutski sporazum, kao i prateće pismo namjere Vlade, proveden i da spomenuta prava nisu vječna. O tome hoće li Plenkovićev HDZ i Vlada udovoljiti SDSS-ovu zahtjevu u resoru kulture tek će se ovih dana odlučivati.

”Smatram da to nema smisla, ali ne odlučujem ja o tome. To je na tragu modela kakav je postojao u vrijeme Vlade premijera Sanadera i, čini mi se, premijerke Kosor. Ne znam sadržaj tih dogovaranja, ali svaki akter ima legitimno pravo postaviti takav zahtjev, kao što je legitimno pravo da ga drugi akter prihvati ili ne prihvati”, rekao je bivši ministar kulture Zlatko Hasanbegović za Večernji list.

Dužnosnička mjesta propisana pismom namjere Vlade RH nakon Erdutskog sporazuma uglavnom su se poštivala i u vrijeme Račanove vlade, kao i u dva mandata premijera Sanadera, no ta praksa je nestala u mandatu premijera Zorana Milanovića.

Autor: dnevno.hr

ZADNJE VIJESTI