Marijan Susenj/Pixsell

SDP U POTPUNOM RASULU: Stranci prijeti potonuće! Koga će izabrati za predsjednika?

Autor: I. Delić

Ankete ne predviđaju SDP-u blistavu budućnost.

Nova zvijezda hrvatske politike, ako je vjerovati procjenama anketarskih kuća, nedvojbeno je šef HDZ-a, premijer Andrej Plenković, čija se dominacija polako ali sigurno obija o glavu SDP-ovcima u čijem se taboru vodi bitka za predsjednika stranke, dok u prošlost ispraćaju Zorana Milanovića koji pak s političke pozornice odlazi kao jedan od najnepopularnijih političara u hrvatskoj povijesti.

Plenković je u hrvatsku politiku uveo novi oblik komunikacije te nametnuo neke nove teme, a SDP se do sada nije ravnopravno nosio s tom novom retorikom pa sada ako žele opstati na političkoj sceni kao relevantan čimbenik, moraju napraviti nagli zaokret te se okrenuti od fajterske politike kakvu je vodio Milanović koji se obračunavao ne samo s neistomišljenicima iz drugih opcija, već i s onima u svojim redovima namećući gladnoj i od politike umornoj javnosti ideološke sukobe kakvi su prolazili u ono vrijeme dok je HDZ-om upravljao Tomislav Karamarko.

Partija je od Karamarkova HDZ-a do današnjih dana doživjela četiri kontinuirana i nadasve bolna poraza na izborima, a nastavi li se negativan trend, ostat će bez mladih glasača, dok im je sve manje sklona i lijeva intelektualna elita za koje Markovina najavljuje osnivanje nove stranke u koju će prikupiti nezadovoljnike. Premda takvi pokušaji nikada nisu urodili ozbiljnijim plodom, činjenica jest da su velikim opcijama male stranke itekako pomrsile račune, a SDP se pak uvukao u duboke sukobe sa sindikatima, ali i svim ostalim njima sklonim društvenim skupinama gradeći stranku na ljudima željnima karijere.

Novi lider SDP-a, tko god da to bio, mora pomesti sve Milanovićeve repove te javnosti otvoreno priznati da su zatvorena stranka koja živi na staroj slavi, da su stranka koja trenutno nema ideju niti smisao i da su stranka u kojoj je svaki oblik demokracije ugašen na sličan način na kakav su se obračunali s Kolarić. Da bi se napravio istinski zaokret potreban narodu, treba pokazati i djela, a djela pak uključuju demokratske i otvorene razgovore, nove suradnje te uključivanje mladih i intelektualnih skupina u stranačko vodstvo. Stranku je potrebno demokratizirati, a takvo što postići se može vraćanjm izgubljenih ovaca u stadu, što mnogi i sada odbijaju, a što pokazuje primjer Aleksandre Kolarić. Novi šef stranke treba i novi program, ali i stručnjake koji nemaju pretjerane veze sa strankom i ideologijom, već s ekonomijom i gospodarstvom, što i jesu ključni hrvatski problemi, a takvu politiku trebalo bi graditi na Lalovcu i ekipi sličnoga profila koja je u Milanovićevo vrijeme zbog njegove taštine marginalizirana.

Problemi u stranci naziru se i u broju kandidata na unutarstranačkim izborima jer tvrdnja da se radi o demokratskom potencijalu i slobodi govora nije utemeljena i narod itekako dobro razaznaje da je u pozadini tolike mase kandidata raslojavanje, a ne borba za stranačke interese. Doista suludo ovih dana zvuče izjave najbliskijih Milanovićevih suradnika koji se bore za svoje mjesto pod suncem pa se tako ovih dana oglasio Orsat Miljenić koji je godinama gurao glavu u pijesak, a koji sada poručuje da izabrani predsjednik mora biti izložen kritici. Poput papagaja sličnom retorikom okoristio se i Ostojić koji pak kaže kako je prošlo vrijeme naputaka iz centrale. I Picula koji se u utrku upustio prekasno sam je sebi zabio autogol tvrdnjom da će stranku voditi iz Bruxellesa. Sada su se pak po stranci proširile glasine kako šanse za ulazak u drugi krug najviše ima Bernardić koji bi se mogao sučeliti s Miljenićem te na koncu odnijeti pobjedu, a po kuloarima se može čuti da će SDP-ov predsjednik postati onaj kojega podrži Arsen Bauk koji za sada šuti iako njegovi ljudi iz splitskog ogranka navodno odrađuju posao za Miljenića. I SDP-ovka s kojom smo razgovarali osvrnula se na stanje u stranci te kaže da su svi osim Karoline Leaković za koju kaže da bi mogla biti iznenađenje stranačkih izbora blijedi, dok Bernardić na nju ostavlja dojam ispranosti, a SDP-u pak treba lider koji će ih jasno isprofilirati kao stranku ljevice. Da je stanje u stranci opsadno svjedoče i glasine kako razmišljaju o promjeni imena te da namjeravaju iz naziva izbaciti Partiju.

Autor: I. Delić

ZADNJE VIJESTI