screenshot: HRT

SDP-OVAC OTKRIO: Ako HDZ ne uspije, onda će SDP sastavljati Vladu!

Autor: A.P.

"Naša je intencija krenuti upravo u razgovore s Mostom. To smo tijekom cijele kampanje govorili i želimo, eto, biti vjerodostojni u tome. Rekli smo da idemo sami, a nakon izbora spremni smo na razgovore s Mostom i to ćemo i učiniti", rekao je Stier.

Postizborni pregovori bili su tema sinoćnje emisije Otvoreno. Tamo su gostovali HDZ-ov Davor Ivo Stier, SDP-ov Peđa Grbin i Ivan Vilibor Sinčić, predsjednik Živog zida.

Davor Ivo Stier rekao je kako je HDZ održao Nacionalno vijeće na kojem je dogovoreno kako će predsjednik stranke, glavni tajnik, savjetnik predsjednika stranke, politički tajnik i ekonomski savjetnici sudjelovati u poslijeizbornim pregovorima, javlja HRT.

“Naša je intencija krenuti upravo u razgovore s Mostom. To smo tijekom cijele kampanje govorili i želimo, eto, biti vjerodostojni u tome. Rekli smo da idemo sami, a nakon izbora spremni smo na razgovore s Mostom i to ćemo i učiniti”, rekao je Stier.

Svoje viđenje poslijeizbornih pregovora predstavio je i predsjednik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić.

“Vidim dva scenarija. Jedan je da HDZ kao relativni pobjednik ima više šanse s partnerima poput Mosta i Milana Bandića  koji su im skloni i koji imaju neku povijest suradnje. Vjerojatno će se tu složiti Vlada”, kaže Sinčić. Osim toga, čelnik Živog zida nadodao je i kako je velika koalicija drugi scenarij. SDP-ov Peđa Grbin kazao je kako će SDP u pregovore oko sastavljanja Vlade tek ako HDZ ni sa kim ne uspije ispregovarati.

“Postoji nešto što se zove demokratska praksa. Ako želite biti ozbiljna stranka trebate se toga držati. Ako je netko jasan izborni pobjednik ,on ima pravo diktirati tempo. Tek kada se pokaže da ti pregovori nisu mogući mi možemo preuzeti odgovornost”, kaže Grbin. Ujedno, ovaj SDP-ovac je otkrio i kako bi pregovore vodili samo s Mostom jer se ovogodišnji HDZ od prošlogodišnjeg razlikuje za samo jednog čovjeka.

Sinčićevo priznanje da je Živi zid nad jednim zastupnikom izgubio kontrolu bio je najzanimljiviji dio emisije.

“Mi smo na sastanku potvrdili naše stajalište da ćemo, ukoliko ne osvojimo vlast, biti konstruktivna oporba. Svi partneri će se držati te odluke. Ali imamo situaciju da nam se Hrvoje Runtić ne javlja, on je član Živog zida. Ne dolazi na sastanke, ja ga pozivam ako ima sukoba da dođe i da to riješimo u interesu naših birača”, rekao je Sinčić.
U posljednja dva dana Hrvoje Runtić je u nekoliko navrata putem svog Facebooka kritizirao kolege iz Živog zida.

“Gleda se, iščekuje se, ždere se i loče, troše se vagoni love dok sirotinja čami u mraku i večera pol kifle. Ali, u svoj toj euforiji, ni jednom idiotu ne pada na pamet da su rezultati gotovo identični kao i na prošlim izborima. Čeka nas nova agonija, kriza vlasti i nastavak puta prema dole. Nema veze, fotelja je fotelja, saborska plaća je dobra, i guzice su sigurne. Uzdravlje”, napisao je Runtić u izbornoj noći.

”Netko skuplja salvete, netko markice, netko nekretnine s javnih dražbi, netko stranke.Netko pak voli skupljati laži, pa laže čim zine. A tko laže, taj i…”, napisao je Runtić rano jutros.

Autor: A.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.