Marko Jurinec/PIXSELL

SDP-ova nepravomoćno osuđena gradonačelnica povisuje si plaću?

Autor: I.Delić

Gradonačelnica Koprivnice priprema se u tajnosti za sjednicu na kojoj bi sebi i suradnicima mogla dići plaću, strahuju u oporbi.

Hrvatskim političarima i njihovim odlukama koje nerijetko nisu najbolje, ne nadzire se kraj. Sukladno tome, ovih dana navodno se skovao opak plan vezan uz SDP-ovu gradonačelnicu Koprivnice Vesnu Želježnjak, damu osuđenu zbog krivotvorenja putnih naloga.

Kao da joj ta afera nije bila dostatna, u Koprivnici kazuju da je gradonačelnica prste skoro pa uplela u jednu novu.

Naime, u koprivničkom kraju šuška se kako će na sjednici gradskog vijeća koja se održava u ponedjeljak, a koja se priprema u strogoj tajnosti peta točka dnevnog reda biti povećanje plaće nepravomoćno osuđenoj gradonačelnici i njenim zamjenicima. A sve to na inicijativu gradonačelnice Želježnjak. Pokažu li se ove glasine točnima, u priči se svakako može naići na niz u najmanju ruku moralno upitnih poteza. Jer umjesto moralnog čina podnošenja ostavke, nezadovoljni građani dobiti će jš jedno kršenje zakona i propisa radi osiguranja večih primanja gradonačelnici i partnerima.

Zakon o plaćama u lokalnoj i područnoj samoupravi propisuje jasno da osnovicu i koeficijente za plaće lokalnih dužnosnika i njihovih zamjenika određuje odluka predstvničkog tijela jedinice lokalne i područne samouprave u kojoj obnašaju dužnost, na prijedlog župana, gradonačelnika, odnosno općinskog načelnika što stvar čini prihvatljivom i nespornom. Ipak, sljedeći članak spomenutog zakona propisuje da plaća župana i gradonačelnika velikog grada i grada koji je sjedište županije u iznosu većem od umnoška koeficijenta 6,42 je osnovica za izračun plaće dužnosnika prema propisima kojima se uređuju obveze i prava državnih dužnosnika.
Propis kojim se uređuju obveze i prava dužnosnika jest Zakona o obvezama i pravima državnih dužnosnika, koji u Članku 12. kaže:

-Plaće dužnosnika utvrđuju se množenjem osnovice za obračun plaće s koeficijentom utvrđenim za određene dužnosnike. Osnovicu za obračun plaće dužnosnika, osim za predsjednika, zamjenika predsjednika i suce Ustavnog suda Republike Hrvatske, određuje Vlada Republike Hrvatske posebnom odlukom. Za obračun plaće predsjednika, zamjenika predsjednika i sudaca Ustavnog suda Republike Hrvatske primjenjuje se osnovica, koja je zakonom kojim se uređuju plaće sudaca i drugih pravosudnih dužnosnika, utvrđena za obračun plaće sudaca i drugih pravosudnih dužnosnika.

I Vlada RH donijela je u prosincu 2014. odluku o visini osnovice za obračun plaće državnih dužnosnika. U toj odluci visina osnovice određena je u visini od 3.890,00 kuna bruto i primjenjuje se počevši s plaćom za mjesec prosinac 2014. godine, koja će biti isplaćena u mjesecu siječnju 2015. godine. Sadašnja odluka gradskog vijeća Koprivnice donesena je 23. ožujka 2010. godine te objavljena u Glasniku Grada Koprivnice, i ta je pak bila zakonita.

No, sada građani i oporbeni vijećnici strahuju da bi gradsko vijeće moglo zanemariti zakone i propise te utvridit fiksnu osnovicu od 4.400,00 kuna uz dizanje koeficijenta sasvim u skladu sa zakona s 5,00 na 5,25 i tako gradonačelnici bruto plaću s 19.450,00 kuna bruto, bez dodataka, podići na 23.100,00 kuna a njenih pomoćnika s 16.532,50 kuna bruto na 19,624,00 kuna bruto. Jesu li njihovi strahovi opravdani, pokazati će vrijeme. I to veoma brzo.




Autor:I.Delić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.