Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

SDP-OV GLAVAŠEVIĆ ZBOG HASANBEGOVIĆA POSLAO PLENKOVIĆU PISMO: ‘Slika vrijedi tisuću riječi’

Autor: A.P.

Glavašević je u pismu istaknuo kako je šahovnica bila netipičnog oblika i bez krune te da je prvo polje bilo bijele boje.

Zbog Zlatka Hasanbegovića SDP-ovac Bojan Glavašević napisao je otvoreno pismo predsjedniku HDZ-a Andreju Plenkoviću. Povod je bilo Hasanbegovićevo poziranje pokraj zastave na koja je “nekanonska” varijacija hrvatske trobojnice, sa slovom “U” istaknutim unutar riječi “Frankfurt“.

Glavašević je u pismu istaknuo kako je šahovnica bila netipičnog oblika i bez krune te da je prvo polje bilo bijele boje. 

“Poštovani gospodine Plenkoviću!

Odlučio sam obratiti Vam se nakon što sam na portalu Jutarnjeg Lista vidio fotografiju g. Zlatka Hasanbegovića, člana Predsjedništva Hrvatske demokratske zajednice, na kojoj pozira pored zastave koja je „nekanonska“ varijacija hrvatske trobojnice, sa slovom „U“ istaknutim unutar riječi „Frankfurt“, napisanoj unutar gornjeg dijela zastave. Umjesto službenog grba naše domovine, na toj je zastavi stajala šahovnica netipičnog oblika i bez krune, a prvo polje je bilo bijele boje. 

Nedavno ste, odgovarajući na novinarsko pitanje o Vašem stavu o liku i djelu gospodina Hasanbegovića, a u kontekstu njegove, u hrvatskoj i svjetskoj javnosti mnogo puta kritizirane simpatije prema zločinačkom, ustaškom režimu tzv. Nezavisne države Hrvatske, rekli: 

„Savjetovao bih svima koji o g. Hasanbegoviću imaju određene rezerve da pročitaju njegov intervju u Le Mondeu od prije dva mjeseca, koji nažalost nije dobio odjeka u hrvatskim i regionalnim medijima ali mislim da je on tamo jako dobro obrazložio svoje stavove. On je član Predsjedništva HDZa, ministar kulture, on će imati svoje mjesto i u HDZ-u, pa tako i u ovom izbornom ciklusu, a što će biti nakon toga, takvih jamstava nema nitko pa ni on.“.

Poštovani gospodine Plenkoviću, ne kaže se bez razloga da slika vrijedi tisuću riječi. Gospodin Hasanbegović u svojem intervjuu, koji ste nam savjetovali da pročitamo, nije dao adekvatna objašnjenja za svoje revizionističke stavove kojima je, kao i potezima u svojem kratkom ministarskom mandatu, nanio nemjerljivu štetu našoj domovini i njezinu ugledu u svijetu. Ali ako je taj intervju i uspio nekoga uvjeriti kako Zlatko Hasanbegović nije oličenje filofašizma – u što iskreno sumnjam – onda ga je ova fotografija u potpunosti demantirala.




Neviđena je sramota da član Vlade Republike Hrvatske i član Predsjedništva „središnje stranke hrvatskoga naroda u RH i dijaspori“ – izabran, što nije nevažno, u to tijelo najvećim brojem glasova – pozira pored zastave koja sadržava ustašku simboliku. 

Ponosni barjak naše domovine jedan je jedini: onaj opisan u Zakonu o grbu, zastavi i himni Republike Hrvatske te zastavi i lenti predsjednika Republike Hrvatske. To je barjak koji se vijori na vukovarskom vodotornju, na kninskoj tvrđavi, na svakoj instituciji Republike Hrvatske. Taj i nijedan drugi. Slika pored onakve „interpretacije“ hrvatske zastave uvreda je svakoj građanki i građaninu Hrvatske koji vole našu domovinu.

Poštovani gospodine Plenkoviću, pozivam Vas da se hrvatskoj javnosti očitujete o ovom postupku Zlatka Hasanbegovića, i da se od njega ogradite. Zbog ovog nedvosmislenog dokaza da Zlatko Hasanbegović ima stavove i vrijednosti koji su u suprotnosti s vrijednostima koje su Ustavom uklesane u temelje naše državnosti, smatram da mu, suprotno onome što ste rekli, ne smijete ostaviti mjesto u ovom izbornom ciklusu te Vas pozivam da ne podržite njegovu kandidaturu na parlamentarnim izborima koji nam predstoje. Čovjeku koji gaji simpatije prema zločinačkom režimu koji je skrivio smrt stotina tisuća nedužnih ljudi i prema simbolima tog režima, nije mjesto u Hrvatskom Saboru, u hramu demokracije. 




Kada ste izabrani za predsjednika Hrvatske demokratske zajednice, obećali ste – ne samo članovima stranke, nego cijeloj Hrvatskoj – odmak od ideoloških zloduha prošlosti i put u budućnost popločan europskim i demokršćanskim vrijednostima. Evo Vam prilike da pokažete koliko ste u toj namjeri ozbiljni i dosljedni. 

S poštovanjem, Bojan Glavašević”, stoji u pismu.

Autor:A.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.