Luka Stanzl/PIXSELL

SDP O NOVOM PRIJEDLOGU ZAKONA: ‘Ministar nema obvezu biti transparentan’

Autor: Hina

Novi prijedlog zakona omogućit će ministru da može donijeti odluku o prodaji dionica i poslovnih udjela nekretnina u vrijednosti do 7,5 milijuna kuna

SDP-ova Koordinacija za gospodarstvo održala je u srijedu svoj prvi sastanak na kojem se usprotivila prijedlogu da se iz Ministarstva državne imovine izdvoji registar državne imovine, ocjenjujući da je to jedan od najbitnijih elemenata za nadzor upravljanja državnom imovinom.

Koordinacija koju vodi član Predsjedništva SDP-a Ivo Jelušić na prvom sastanku raspravljala je o prijedlogu zakona o upravljanju državnom imovinom koji će se ovog tjedna naći u saborskoj raspravi.

Članovi  SDP-ove Koordinacije također su se usprotivili ukidanju Povjerenstva Vlade za trgovačka društva i nekretnine, ocjenjujući da zakonski prijedlog daje prevelike ovlasti ministru, koji može donijeti odluku o prodaji dionica i poslovnih udjela nekretnina u vrijednosti do 7,5 milijuna kuna.

Osim toga, smatraju u SDP-u, povjerenstvo je bilo jamac transparentnosti postupka jer su sve njegove odluke morale biti javno objavljene, dok po novom prijedlogu ministar nema tu obvezu.

U SDP-u pogrešnim drže i prijedlog da jedinice lokalne samouprave moraju samo obavijestiti Ministarstvo za upravljanje državnom imovinom kod donošenja prostornog plana.

Stav SDP-a je da jedinice lokalne samouprave ne bi smjele donositi plan bez suglasnosti Ministarstva kada je u pitanju državno zemljište jer se time otklanja mogućnost pogodovanja samo privatnim vlasnicima, primjerice prilikom valorizacije zemljišta.




Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.