Patrik Macek/PIXSELL

SDP je ustrajan: Bez dogovora o istražnom povjerenstvu nema glasanja o ustavnim sucima

Autor: Hina

 Napomenuo je kako se bez glasova HDZ-a ne može osnovati povjerenstvo pa je na HDZ-u da procjeni što je politički bolje

Predsjednik Kluba zastupnika SDP-a Arsen Bauk izjavio je u četvrtak u Saboru kako su u njegovu klubu ustrajni u tome da u petak neće glasovati o ustavnim sucima ne postigne li se u sabornici dogovor o osnivanju istražnog povjerenstva za Agrokor, ustvrdivši da se izbor troje ustavnih sudaca može pomaknuti i na deveti mjesec.

“Zahtjev za osnivanje istražnog povjerenstva za Agrokor poslali smo u proceduru prije više od dva i pol mjeseca i ne znam što bi promijenilo nešto što se saznalo prije dva dana”, kazao je Bauk, koji je tvrdnje iz HDZ-a da će osnivanje povjerenstva omesti istragu DORH-a u Agrokoru nazvao “verbalnim akrobacijama kojima se pokušava učiniti naš zahtjev nevjerodostojnim”.

Napomenuo je kako se bez glasova HDZ-a ne može osnovati povjerenstvo pa je na HDZ-u da procjeni što je politički bolje – “da se ne osnuje povjerenstvo, ili da se osnuje i nešto sazna što bi njima moglo nanijeti političku štetu”.

“Najprije je HDZ naš zahtjev za povjerenstvom prihvatio, onda promijenio mišljenje, onda smo mi promijenili mišljenje o ustavnim sucima i ako ne dođe do sljedeće promjene mišljenja u sljedeća 24 sata, onda je racionalno da se ne glasa o ustavnim sucima, jer bi u tom slučaju neprolaska ustavnih sudaca morali cijeli postupak ponoviti iz početka”, izjavio je Bauk i dodao da se glasovanje o ustavnim sucima može provesti i u devetom mjesecu.

Istaknuo je da SDP svojim zahtjevom o osnivanju povjerenstva ne ugrožava rad nijedne institucije, pa ni Ustavnog suda koji, tvrdi, može raditi i s 10 i 13 sudaca, ali ni DORH-a koji ne mogu ugroziti saborska istražna povjerenstva.

Ocijenio je i kako ne bi bila racionalna odluka da se sutra glasuje o povjerenstvu, a ne o sucima, “jer bi se time umanjio prostor za razgovore”.




Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.