Patrik Macek/PIXSELL

SDP DAO ROK: ‘Imate 8 dana da maknete HOS ploču i 15 dana da im promijenite grb!’

Autor: S. V.

Jedni od onih koji takvo znakovlje imaju na svom grbu je i Udruga HOS koja će, bude li ova interpelacija prihvaćena, morati mijenjati svoj grb

Klub zastupnika SDP-a poslao je interpelaciju o radu Vlade vezano uz Dom spremni u Jasenovcu. Interpelacija (prekidanje; zapreka, ometanje), jedno od sredstava kojim zastupnici u parlamentu nadziru rad vlade i pokreću ispitivanje političke odgovornosti vlade, odnosno njezinih ministara. Vlada je dužna očitovati se najkasnije u roku od osam dana od dana kada ju je primila, a ova interpelacija upućena je u saborsku proceduru, što znači da se o tome mora glasovati do 20. svibnja.

Saboru predlažu zaključke kojima će utvrditi da je pozdrav “Za dom spremni” korišten kao službeni pozdrav ustaških pokreta i totalitarnog režima NDH te da je Vlada dužna u roku od 8 dana ukloniti spomen-ploču poginulim hrvatskim braniteljima i pripadnicima HOS-a u Jasenovcu s riječima “Za dom spremni”, kao i da je dužna u roku od 15 dana pokrenuti postupak nadzora nad registriranim pravnim osobama koji u nazivu ili znakovlju “Za dom spremni” te od njih zatražiti promjene statuta.

Jedni od onih koji takvo znakovlje imaju na svom grbu je i Udruga HOS koja će, bude li ova interpelacija prihvaćena, morati mijenjati svoj grb.

S obzirom na to da je premijer Andrej Plenković tihom diplomacijom pokušao pridobiti SNV i Židovske općine da prekinu bojkot komemoracije u Jasenovcu, a na koji oni ne pristaju doći sve dok je tamo HOS ploča, čini se kako je svojevrstan dogovor ipak postignut i kako će, po svemu sudeći, ova interpelacija od strane hrvatske Vlade biti prihvaćena.

Autor: S. V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.