Robert Anic/PIXSELL

Saznajte tko na HRT-u dobiva udarne termine!

Autor: M.B.

Uvode se i brojne nove emisije poput talk-showa Željke Ogreste pod nazivom Dva : jedan u gostima i vanjskopolitičkoga magazina Global autorice Zdenke Kardum.

Programsko vodstvo Hrvatske radiotelevizije (HRT) na današnjoj je sjednici članovima Programskoga vijeća Hrvatske radiotelevizije predstavilo jesensku programsku shemu koja započinje u ponedjeljak 19. rujna 2016. godine i čiju okosnicu čini novi, kraći središnji Dnevnik te brojne nove emisije i dramske serije.

Programsku shemu najavio je vršitelj dužnosti ravnatelja Poslovne jedinice Program Hrvatske radiotelevizije Dražen Miočić, koji je istaknuo kako je jesenska shema ambiciozna te kako javni medijski servis namjerava poboljšati kvalitetu programa s oslanjanjem na domaću produkciju. Miočić je istaknuo kako Hrvatska radiotelevizija „podiže nove formate, uvodi niz novih emisija te potiče razvoj domaće audiovizualne industrije uz vraćanje dječjega, obrazovnoga programa i programa za mlade“. Shemu su potom predstavili urednici nacionalnih radijskih i televizijskih programa.

Na Prvome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 1), koji uređuje vršitelj dužnosti glavnoga urednika Miro Branković, trajanje središnjega Dnevnika skraćuje se na ukupno četrdeset minuta, no u nastavku slijedi emisija Tema dana koja će se emitirati svakodnevno te obrađivati teme koje su obilježile taj dan u Hrvatskoj i svijetu. Uvode se i brojne nove emisije poput talk-showa Željke Ogreste pod nazivom Dva : jedan u gostima i vanjskopolitičkoga magazina Global autorice Zdenke Kardum. Nakon jednogodišnje stanke na program se vraća kultna emisija Pola ure kulture urednice Branke Kamenski, show Željka Pervana, kviz Šifra Joška Lokasa te nova emisija autora Branimira Bilića Hrvatska za pet. Osim toga, na Prvome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 1) emitirat će se i dvije premijerne hrvatske dramske serije: druga sezona Crno-bijeloga svijeta te dramska serija Novine.

Drugi program Hrvatske televizije (HRT – HTV 2), koji uređuje vršiteljica dužnosti glavnoga urednika Jasna Burić, donosi brojne novosti, među kojima emisiju za učenike Školski sat te emisiju za djecu osnovnoškolskoga uzrasta Luka i prijatelji, koja će se emitirati jedanput tjedno. Emisija je to namijenjena djeci od 6 do 12 godina. Među novostima je i emisija (Re)kreativac, čija je svrha promidžba zdravih životnih stilova te poticanje na tjelovježbu. Pokreće se i emisija o učiteljima, čija je urednica i voditeljica Sunčica Findak, a naziv emisije glasi Sjedni, odličan. Tu je i Vrtlarica te brojne strane serije poput Vikinga, Igara prijestolja i ostalih.

Treći program Hrvatske televizije (HRT – HTV 3), koji uređuje vršitelj dužnosti glavnoga urednika Krešimir Čokolić, ponovno donosi prepoznatljive emisije kao što su Peti dan, Posebni dodaci, Na rubu znanosti, Animatik i Treći element. U jesenskoj programskoj shemi na tom su programu najavljeni i brojni drugi novi sadržaji te nova scenografija.

Četvrti program Hrvatske televizije (HRT – HTV 4), koji uređuje vršiteljica dužnosti glavnoga urednika Tončica Čeljuska, u novoj će jesenskoj shemi imati udio vijesti veći od 45 posto, što je donja granica po obvezama iz ugovora između Vlade Republike Hrvatske i Hrvatske radiotelevizije. Čeljuska je najavila nastavak koncepcije koja se temelji na informativnome programu uživo.

Svoje su programske sheme članovima Programskoga vijeća Hrvatske radiotelevizije predstavili i urednici radijskih programa. Glavni urednik Prvoga programa Hrvatskoga radija (HRT – HR 1) Vladimir Kumbrija rekao je kako se nastavlja uspješna programska koncepcija u čijemu se okviru svakoga jutra u 7.00 i dalje nastavlja emitirati najslušanija radijska informativna emisija u hrvatskome eteru Jutarnja kronika Hrvatskoga radija te brojne druge popularne emisije poput emisija U mreži prvoga, Poligraf, Izaberi zdravlje te dječjih, obrazovnih i kulturnih emisija.




Urednica Drugoga programa Hrvatskoga radija (HRT – HR 2) Jadranka Rilović rekla je kako se na tomu programu uvodi novi slogan Slušaj svoju frekvenciju uz znatno povećanje udjela domaće glazbe. Urednica je Trećega programa Hrvatskoga radija (HRT – HR 3) Nevenka Dujmović najavila jedanaest novih emisija na tome programu.

Članovi Programskoga vijeća Hrvatske radiotelevizije nakon predstavljanja dali su svoje viđenje jesenske programske sheme. Tako je Zoran Šangut pohvalio Hrvatski radio (HRT – HR) uz prijedlog da se televizijskoj emisiji Veterani mira produlji trajanje. Neda Ritz pozdravila je vraćanje programa za mlade na Hrvatskoj televiziji (HRT – HTV), no uputila je kritike zbog ukidanja emisija Uvijek kontra i Vita jela zelen bor te pomicanja termina emisije Hrvatska uživo.

Najoštrije kritike novoj shemi dao je član Programskoga vijeća Hrvatske radiotelevizije Saša Milošević, koji je rekao kako njezinu najavu „doživljava kroz namjeru stvaranja retrogradnoga, ultrakonzervativnoga programa, čija je metodološka paradigma propovijed“. Milošević smatra kako će to dovesti do pada gledanosti te prosvjeda stručnih novinarskih krugova.




Urednici su na iznesene kritike odgovorili rekavši kako su neke emisije zamijenjene onima za koje se procjenjuje da će biti bolje dok su druge postavljene u gledanije termine. Nevenka Dujmović replicirala je Saši Miloševiću istaknuvši kako „daje ocjenu nečega što još nije čuo odnosno vidio“.

Članica Programskoga vijeća Hrvatske radiotelevizije Maja Sever iznijela je zamjerke zbog angažmana vanjskih suradnika umjesto da se angažiraju zaposlenici Hrvatske radiotelevizije te je izrazila nezadovoljstvo zbog ukidanja pojedinih emisija na Trećemu programu Hrvatskoga radija (HRT – HR 3) koje je vodila Ljubica Letinić. Vršiteljica dužnosti glavnoga urednika toga radijskog programa Nevenka Dujmović odgovorila je kako je Ljubica Letinić dobila prigodu raditi na drugim emisijama i programima.

Na početku sjednice predstavljeno je i Izvješće o poslovanju Hrvatske radiotelevizije za 2015. godinu, u kojemu je istaknuto kako je Hrvatska radiotelevizija lani ostvarila dobit u visini 18,3 milijuna kuna.

Ostvarena dobit osobito se temelji na stabilnosti prihoda Hrvatske radiotelevizije, ponajprije mjesečne pristojbe, koji su ostvareni u iznosu od 1,399 milijardi kuna, što je 1,2 % niže od plana, a u odnosu na 2014. prihodi su viši za 0,1 %. S druge strane, ukupni su rashodi iznosili 1,381 milijardi kuna te su 2,1 % manji od planiranoga, a u odnosu na 2014. viši su za 1,3 %.

Autor:M.B.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.