03.11.2009., Zadar - Kisa i hladno vrijeme u Zadru. Photo: Filip Brala/24sata

SAZNAJTE KAKVO NAS VRIJEME OČEKUJE U MJESECIMA KOJI DOLAZE: Red kiše i oluja, ali i iznadprosječno toplo vrijeme?

Autor: A.P.

Srijeda će u većem dijelu zemlje biti djelomice sunčana uz umjerenu naoblaku. Dalmacija, njen sjeverni i srednji dio prijepodne, krajnji jug, gdje se očekuje i kiša i lokalni pljuskovi, čitavog dana imat će više oblaka.

U ponedjeljak će u većini Lijepe Naše prevladavati promijenjivo do pretežno oblačno vrijeme s povremenom kišom, pljuskovima i grmljavinom. U prvom dijeli dana očekuje se više oborina, a obilnije padaline očekuju se u unutrašnjosti zemlje te na jugu Dalmacije.

Slabog i umjerenog sjevernog i sjeverozapadnog vjetra bit će u kopnenim predjelima. Umjerena, mjestimice i jaka bura i sjeverozapadnjak zapuhat će na Jadranu, na jugu će biti umjerenog juga i jugozapadnog vjetra.

Na kopnu će se jutarnje temperature zraka kretati između 11 i 16°C, na moru od 16 do 20°C. Još malo će danju osvježiti, pa će kopneni predjeli imati od tek 15 u gorskim područjima do 21°C na sjeverozapadu unutrašnjosti, a morski između 20 i 24°C.

Manje kiše

U utorak će prevladavati djelomice sunčano vrijeme, uz promjenjivu naoblaku uz koju će mjestimice biti i povremene kiše. Slab i umjeren sjeverozapadni i sjeveroistočni vjetar puhat će u unutrašnjosti, a na Jadranu umjerena, mjestimice na udare i jaka bura i sjeverozapadnjak, na jugu, prolazno, i umjeren jugozapadni vjetar.

U kopnenim će se predjelima jutarnje temperature kretati između 10 i 14°C, u morskim od 15 na sjevernom do 21°C na južnom Jadranu. Od 19 do 23°C na kopnu te između 22 i 26°C na moru prevladavat će najviše dnevne temperature.

Srijeda će u većem dijelu zemlje biti djelomice sunčana uz umjerenu naoblaku. Dalmacija, njen sjeverni i srednji dio prijepodne, krajnji jug, gdje se očekuje i kiša i lokalni pljuskovi, čitavog dana imat će više oblaka.




U unutrašnjosti će puhati slab do umjeren sjeveroistočni vjetar. Na većem dijelu Jadrana bit će umjerene i jake bure, samo će na jugu puhati slab do umjeren jugozapadni vjetar.

U kopnenoj će Hrvatskoj jutro biti svježe, s temperaturama zraka između 7 i 13°C, na moru će biti osjetno toplije, od 14 do 21°C. Na  kopnu će najviše dnevne temperature biti između 16 i 19°C, a na moru od 20 do 25°C.

Jutra sve hladnija




Ostatak tjedna donijet će stabilnije vrijeme s više sunca nego kiše, prognozira DHMZ. Ali kako će tjedan odmicati temperature će biti u blagom padu. Na kopnu jutarnje temperature zraka ne bi se trebale dizati iznad 10 Celzijevih stupnjeva.

Kakva nam jesen stiže?

Dugoročna prognoza pokazuje da će jesen biti topla. U u rujnu i listopadu se očekuju povremene oluje, ali kako prognozira meteorolog RTL-a, jesen pred nama bit će toplija nego što je uobičajeno. U listopadu i studenom bi će veće odstupanje od prosjeka nego sada u rujnu.

Jesen će biti uobičajeno kišna, a u nekim krajevima čak i malo sušnija. U rujnu i listopadu moguće su povremene oluje.

AccuWeather: Suha i topla jesen

Prije mjesec dana je  AccuWeather objavio dugoročnu prognozu vremena za jesen. U toploj i suhoj jeseni uživat će južna Europa, a sve zbog razvoja anticiklone preko Sredozemlja. Područje visokog tlaka zadržavat će oluju sjevernije i ograničiti padaline u cijeloj regiji.

Po temperaturama zraka jesen će više ličiti kasnom ljetu, a takvo će vrijeme biti u većem dijelu Europe. Sve do sredine listopada prevladat će uglavnom suho i iznadprosječno toplo vrijeme.

Sušna razdoblja nastavit će se na južnom Balkanu i diljem južne Italije.

Autor:A.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.