Sanjin Strukic/PIXSELL

Saslušana i posljednja kandidatkinja za nasljednicu Milas Klarić

Autor: Hina

Odbor Saboru mora predložiti najmanje dva kandidata, a koliko će ih predložiti dogovorit će se na idućoj sjednici kada će provesti i glasovanje.

Saborski Odbor za obitelj, mlade i sport u četvrtak je, razgovorom sa Helencom Pirnat Dragičević, završio saslušavanje pet kandidata za novog pravobranitelja za djecu.

Odbor Saboru mora predložiti najmanje dva kandidata, a koliko će ih predložiti dogovorit će se na idućoj sjednici kada će provesti i glasovanje.

Kazne za pedofiliju, odnosno za seksualno zlostavljanje djece, definitivno su preniske i nisu adekvatne traumama koje doživljavaju zlostavljana djeca, istaknula je Pirnat Dragičević koja ima dugi radni staž u tužiteljstvu gdje je, kaže, radila na svim segmentima kriminaliteta, a sklonost pokazala kriminalitetu mladih do 21 godine.

Ne zna, kaže, zašto sudovi imaju blagu kaznenu politiku u slučajevima seksualnog zlostavljanja djece, kao tužiteljica se zauzimala da dobiju veće kazne i ulagala žalbe na presude. Smatra da je potreban “vid osvješćivanja sudaca”.

Jednim od najvećih problema djece u društvu označava vršnjačko, odnosno nasilje u školi. Svako četvrto dijete, preciznije njih 27 posto, svakodnevno doživljava neki oblik nasilja, a svega njih 11 posto obraća se za pomoć nastavnicima, upozorava kandidatkinja za pravobraniteljicu koja tu vidi prostor za edukaciju nastavničkog kadra, prije svih psihologa, pedagoga.

Medijaciju drži najboljim načinom rješavanja nasilja među djecom.

Upozorava i na cyber bullyng, te poručuje “djeci smo dali alat, a nismo ih obučili”.




Svaki dokument koji želi spriječiti nasilje ću podržati, a “rodni dio” se može “ispustiti”, odgovorila je upitana za stav o ratifikaciji Istanbulske konvencije.

Konvencija ima “pretežito” dobre stvari, štiti i prava djece, kaže Pirnat Dragičević.

Željom da se bavi djecom, odnosno “nagnućem” za takav rad, objasnila je svoju želju da iz državnog odvjetništva ‘prijeđe’ u pravobraniteljstvo. Ako budem imala sreće to bi za mene bio izuzetno veliki profesionalni izazov, rekla je članovima Odbora.




Upitana kako gleda na rodno neutralne toalete, odnosno, kako se izrazio jedan od članova odbora, “zajedničke muško-ženske zahode”, odgovara da je to proces, odnosno nešto s čim će se Hrvatska susresti, “nada se ne za njenog mandata”.

Odbor je prošli tjedan saslušao četvero kandidata za pravobranitelja za djecu: Hrvoja Jukića, Tatjanu Holjevac, Zdravka Miočevića i Vanju Slijepčević Saftić.

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.