Sanader: Nije postojao dogovor da Ina ne treba platiti trošarine

Autor: hina

Šuker je bio u pravu. Nikakav prešutni dogovor nije bio da Ina ne plaća. Nismo vršili presing, 'Ajde, platite trošarinu pa idite u stečaj', rekao je Sanader, objasnivši da se vlada u tom slučaju nije mogla ponašati isključivo kao vlasnik.

Bivši hrvatski premijer Ivo Sanader opovrgnuo je danas tvrdnju o postojanju prešutnog dogovora s njegovom vladom da Ina državi ne mora platiti trošarine, ali i naglasio da vlada toj tvrtki nije željela prisilno naplatiti dug, kako ne bi ugrozila poslovanje Ine u krizi i dovela u pitanje radna mjesta.

– Šuker je bio u pravu. Nikakav prešutni dogovor nije bio da Ina ne plaća – kazao je Sanader pred saborskim istražnim povjerenstvom za privatizaciju Ine, odgovarajući na pitanje predsjednice Povjerenstva Dragice Zgrebec je li istinita tvrdnja bivšeg predsjednika Uprave Ine Tomislava Dragičevića o “prešutnom dogovoru” o neplaćanju 2 milijarde kuna od naknada za ceste.

Objasnio je da vlada nije željela prisilno naplatiti trošarine, jer bi tako riskirala stečaj Ine i dovela u pitanje radna mjesta u toj kompaniji.

– Nismo vršili presing, ‘Ajde, platite trošarinu pa idite u stečaj – rekao je Sanader, objasnivši da se vlada u tom slučaju nije mogla ponašati isključivo kao vlasnik.

– Da smo se ponašali isključivo kao vlasnik, trebali smo Ini staviti ključ u bravu, ali smo kao odgovorna vlada morali voditi računa i o socijalnoj politici – rekao je Sanader, naglasivši da tako razmišljaju i druge vlade.

Podsjetio je da su državnim novcem sanirane tvrtke u drugim industrijama, poput brodogradilišta, tekstilne industrije ili PIK-ova, te da je logično da se i u slučaju Ine pričekalo da se tvrtka oporavi kako bi mogla platiti trošarinu.

O Ini se raspravljalo sukladno zakonskim obvezama vlade




Potvrdio je da je kao premijer znao da je Ina krajem 2008. pala u poteškoće i bila pred stečajem. Smatra da je razlog takvom stanju kompanije bila svjetska ekonomska kriza, ali i da je vodstvo Ine “vjerojatno” stvorilo velike zalihe nafte u vrijeme dok je ona bila skupa na svjetskim tržištima. Kada je cijena nafte drastično pala, stvorile su se disproporcije u knjigama, ocijenio je Sanader.

U nastavku svjedočenja, Sanaderu pitanje postavljaju članovi Povjerenstva iz reda vladajućih.

Na pitanje je li vlada raspravljala o godišnjim izvješćima o poslovanju Ine, Sanader je kazao da se o Ini raspravljalo znatno češće, svaka dva do tri mjeseca, sukladno zakonskim obvezama vlade.




Podsjetio je da je 2003., pri kraju mandata vlade Ivice Račana, MOL ušao u Inu kao strateški partner, nakon što je stekao 25 posto plus jednu dionicu, a da je praktična primjena ugovora o privatizaciji pala u zadaću njegove vlade.

– Jedna od prvih zadaća moje vlade, u veljači 4004., bila je isplata 5,5 milijuna kuna savjetniku za privatizaciju, koje prethodna vlada nije platila – rekao je Sanader.

Dodao je da je vlada razgovarala i o rokovima modernizacije rafinerija, pripremama za inicijalnu javnu ponudu Ininih dionica, prijenos dionica braniteljima i prodaju zaposlenima te o utjecaju poskupljenja nafte u svijetu na domaće tržište.

Autor:hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.