Samozatajni HDZ-ovac ‘ucjenjuje’ Plenkovića: Svaku njegovu kritiku premijer stišava milijunskim donacijama

Autor: Iva Međugorac

Vukovarska Kolona sjećanja za političare odavno je postala parada na kojoj pokazuju svu svoju taštinu. I ove godine tim će gradom proći vojska političara u luksuznim automobilima, zaboravljajući da Vukovar treba živjeti cijele godine. Da je tome tako u više je navrata javno isticao i aktualni gradonačelnik Vukovara, HDZ-ov Ivan Penava. Čovjek je to koji se vlasti domogao nakon neslavnog odlaska SDP-ova Željka Sabe, a da u svojem gradu ima solidan utjecaj pokazali su i posljednji lokalni izbori na kojima je s lakoćom osvojio drugi mandat.

Upravo bi Kolona sjećanja na kojoj se Penava među ostalim treba susresti i s predsjednikom svoje stranke Andrejom Plenkovićem mogla biti pokazatelj unutarstranačkih odnosa u HDZ-u, jer vukovarski gradonačelnik jedan je od rijetkih koji su javno govorili o svojem razočaranju Vladom, ali i lažnom brigom za Slavoniju. ”Imamo dobre odnose s Vladom, ali da se na terenu nešto suštinski promijenilo – nije. Puno lijepih riječi i planova krucijalno ne mijenjaju ništa. To je nastavak mjera koje omogućavaju da se na lakši način umre i gradovi da se napuste”, rekao je Penava, kritizirajući vladajuće kao da ne dolaze iz istih stranačkih redova. Požalio se Penava i na način kako se država odnosi prema ulagačima, ali i da stoga ima silnih problema na terenu.

Darovano zemljište

Koliko snažan utjecaj njegove riječi imaju na premijera Plenkovića koji očigledno strahuje od svakog poteza vukovarskog gradonačelnika svjedoči činjenica da se dan nakon kritika u Vukovar zaputio ministar državne imovine Goran Marić. Da se nemiri malo stišaju ministar je odriješio kesu te gradu Vukovaru darovao zemljište na kojem se nalazi plivalište, sportska dvorana i igralište. Riječ je o zemljištu vrijednom gotovo sto milijuna kuna, a uz taj izdašan darak Marić je poručio da su učinili više za Vukovar negoli sve vlade dosad. Penava te prigode izjave nije davao.

I uoči lokalnih izbora u svibnju Plenković je organizirao veliko druženje HDZ-ovih kandidata u Vinkovcima. No, vukovarski ogranak vladajuće stranke predvođen Penavom na druženju se nije pojavio. Uzrok tome nepojavljivanju bio je taj što se lokalna vlast nije slagala s odnosom kojega Vlada ima prema njihovom gradu kojemu je obećan niz projekata za razvoj. Ubrzo potom Marić se opet nacrtao u Vukovaru dajući gradu zemljište vrijedno 99 milijuna kuna na kojemu niče nova tržnica. Iako uvijek oštar na jeziku, premijer Plenković nikada se javno nije dotakao kritika koje je na račun njegove vlade iznio Penava pa se tako stječe dojam kako vukovarski gradonačelnik na svojevrstan način predsjednika Vlade drži u šaci te ga kritikama ucjenjuje, što nije dobro po Plenkovića, ali je itekako dobro po Vukovar.

 

 




Autor:Iva Međugorac
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.