Ivo Cagalj/PIXSELL

SAMOUVJERENI KERUM: ‘Kerum će bit upamćen u povijesti Splita da je napravio nešto’

Autor: dnevno.hr

"Ja sam kao gradonačelnik donirao za vrtiće i za knjige. Ja sam konkurenciji dao da gradi shopping mall. Željko Kerum je napravio 7.500 kn troška gradu. Plaću nisam primao ništa. Željko Kerum gradu troška nije napravio", kaže za sebe.

Gost Pressinga N1 televizije bio je bivši splitski gradonačelnik i poduzetnik Željko Kerum.

Naglasio je da on nije propali poduzetnik te da je napravio “čudo u biznisu”. “U svakom poslu bez obzira – kultura, sport ili trgovina postoji više stvari. Može se to nazvati usponi i padovi, ali postoje dvije stvari. Prvo je jesi li uspio i drugo kako taj uspjeh sačuvati. U mom slučaju sam dokazao da sam sposoban i da sam napravio kapital. S druge strane je pitanje jesam li ga sačuvao. Mogao sam i bolje, ali ja sam zadovoljan. Postoje bitnije stvari od materijalnog”, rekao je Kerum te dodao:

“Ja sam radio 22 godine i trgovački lanac Kerum je bio među pet najvećih lanaca. U najvećoj  ekspanziji smo imali oko 3000 radnika i prihod milijardu i pol kuna. Kasnije sam poslovanje prepustio drugima. Došlo je vrijeme krize i banke nisu kredite prolongirale”, naveo je Kerum koji sada, kako kaže, vodi nekoliko tvrtki od kojih je jedna građevinska, a jednu vodi njegova supruga. S time su, dodaje, zadovoljni.

Na pitaje koliko su novaca izgubili od vremena svog vrhunca, Kerum je rekao da su zadnje godine prihodovali malo manje od milijardu i pol kuna.

“Svake godine na završnom računu je bila bilanca i dobit. Povijest poslovanja nakon inspekcija je jasno pokazala kako je Kerum poslovao. Nakon svih tih poslovanja ostvarivala se dobit i mi smo bili vrhunska firma. Ja mogu opet krenuti u tom smjeru, ali je upitan kadar”, kaže bivši splitski gradonačelnik.

Osvrnuo se i na Hotel Marjan koji polako odlazi u ruke Adris grupe.

“Ja sam prije toga napravio shopping mall u Splitu i prvi u vlasništvu hrvatske firme i taj mall ima čak i više kvadrata nego Marjan. Ja sam bio šef gradilišta i otvorili smo ga i ima godišnji najam 50 milijuna kuna. Ja sam mislio da ću isto tako i Marjan završit, a u međuvremenu sam otišao u politiku. Došla je kriza, banka nije imala sluha prolongirati glavnicu. S jedne strane je možda utjecao i moj politički angažman. Ja sam poznat kao čovjek koji govori istinu. Ja sam išao u politku i zasmetao sam mnogima. Pobijedio sam i HDZ i SDP, ušao sam na tuđe tržište ne znajući kakvo je u politici licemjerstvo. Mislio sam da ima kolegijalnosti i ljudskosti”, rekao je Kerum.

Prokomentirao je i svoju nekadašnju ulogu gradonačelnika:

“Ja sam kao gradonačelnik donirao za vrtiće i za knjige. Ja sam konkurenciji dao da gradi shopping mall. Željko Kerum je napravio 7.500 kn troška gradu. Plaću nisam primao ništa. Željko Kerum gradu troška nije napravio”, kaže za sebe.

U politiku je, kaže, ušao jer je želio nešto više.

“U biznisu sam se dokazao. Ušao sam u politiku s časnom i poštenom namjerom. Grad je meni puno toga dao. U politiku sam krenuo na drugačiji način od prethodnika. Napravio sam vrtiće koje oni nisu 20 godina. Svi POS-ovi stanovi su Kerumovo djelo. I ja sam napravio i moja djela će se spominjati što je napravio Kerum, a što drugi”, samouvjeren je.

“Kerum će bit upamćen u povijesti Splita da je napravio nešto”, dodao je.

Na pitanje zašto onda ponovno nije izabran za gradonačelnika, Kerum je rekao:

“HDZ je mogao s Kerumom vladati u Splitu ne samo dva mandata nego još dva, ali su izigrali dogovor. Ako se ne postigne dogovor pola biračkog tijela HDZ-a će uvijek glasati za mene. Ja sam predsjednik HGS-a koji je bio je parlamentarna stranka. Ja ako bih i odstupio, netko bi drugi vodio stranku”, ističe Kerum koji nije želio otkriti hoće li se ponovno kandidirati za gradonačelnika Splita.

Autor: dnevno.hr

VEZANE VIJESTI

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.