Marko Jurinec/PIXSELL

Samo ova samozatajna dama u suradnji s HDZ-om može srušiti Bandića sa čela Zagreba, i to će biti njegov politički kraj

Autor:

Naš sugovornik smatra da ideologizirani političar kao Hasanbegović nema šanse za osvajanje Zagreba.

Da je Zlatko Hasanbegović HDZ-ov tehnički ministar kulture prilično karizmatičan lik i osvježenje na našoj političkoj sceni svjedoči bura koja se podigla prvo oko njegova imenovanja na tu funkciju, a kasnije i oko nastavka rada u tome resoru. Dok se prašina oko Hasanbegovića diže on je svoje snage prilično svjestan premda se ona realno baš i nije odrazila na rezultate parlamentarnih izbora, a na kojima nije osvojio očekivani broj preferencijalnih glasova.

Sve je više indicija koji upućuju na to da su Hasanbegovićeve šanse za ponovnim ustoličenjem u ministarsku fotelju sve manje pa su pojedini mediji i analitičari poput Žarka Puhovskog otišli korak dalje tvrdeći kako će ovaj formirati tim s kojim će krenuti na osvajanje Zagreba. Štoviše, Puhovski u svojoj analizi odlazi korak dalje navodeći kako je upravo Hasanbegović jedini čovjek s kojim Plenkovićeva stranka ima šanse na lokalnim izborima u utrci za šefa metropole koji se mora suprotstaviti jednom od najdugovječnijih gradonačelnika u Hrvata Milanu Bandiću.

S druge strane rezultati parlamentarnih izbora na kojima je Bandićeva stranka osvojila svega dva mandata šefu metropole ne idu na ruku, jer osim što nije uspio postati premijerom našao se u nezavidnoj poziciji u kojoj su i ta dva osvojena bandata zapravo beznačajna. Daleko je Bandić od nacionalnog političara potvrdili su to rezultati ponovljenih izbora, ali jednako tako pokazali su i da mu se tlo zaljuljalo u njegovoj utvrdi, odnosno u Zagrebu.

Toga je svjestan i sam Bandić koji se voli predstavljati kao svemoćan, ali za osam mjeseci na vrata mu kucaju lokalni izbori pa bi već sada morao betmenovski krenuti u kampanju ako misli postići značajan rezultat. Ukoliko se nastave trednovi s parlamentarnih izbora mogli bi lokalni izbori biti politički kraj Milana Bandića jer realno brojke nisu na njegovoj strani, a popularnost koju je kupio na populističkim porukama polako, ali sigurno se topi. Kad se pogledaju samo rezultati u Zagrebu koji se protežu kroz četiri izborne jedinice, na ovim izborima je u odnosu na prošle izgubio 9000 glasova. U istočnom dijelu grada, Sesvetama i Dubravi prošle godine lista je osvojila preko 11 tisuća glasova, a ove godine pala je na svega 8000. izuzev Hasanbegovića koji se spominje kao mogući kandidat za vratom mu pušu dvije dame koje su svoju kandidaturu najavile javno, riječ je o HNS-ovoj Anki Mrak Taritaš te Sandri Švaljek koja mu je donedavno bila bliska suradnica.

Da Mrak Taritaš ima potencijala pokazali su protekli izbori, a dok je na lanjskih redovnim izborima on osvojio 6000 preferencijalnih glasova više od nje, ove godine Mrak Taritaš prešla ga je za 200 glasova. I dva zastupnika koja su se zahvaljujući njemu domogla Sabora neće biti iz njegove stranke, gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović je Reformist, a umjesto Bandića, koji je ipak osvojio dovoljno, u Saboru će sjediti nezavisni Željko Lacković pa su u njegovom stožeru ustali na noge ne bi li se osigurali za lokalne izbore. Ove godine osnažio je podružnice s jačim imenima, a do pola kampanje ove godine potrošio je izravno preko tri milijuna kuna dok bi finalni iznos vjerojatno mogao biti čak dva puta viši. Uz to potrošeno je dodatnih 30 milijuna kuna kako bi se Zagrepčanima osiguralo besplatno zdravstvo, plaća za nezaposlene roditelje koji imaju više od troje djece i slični rezovi, a jedan od poteza kojima se priprema za lokalne izbore jest i snižavanje cijene otpada.

Što kaže analitičar?

Kakve su Bandićeve šanse u utrci za lokalne izbore te može li ga uistinu ugroziti Hasanbegović upitali smo i političkog analitičara Davora Gjenera.

-Kada govorimo o Hasanbegoviću kao o kandidatu za bilo koju funkciju na kojoj morate imati potporu od 50 posto plus jednoga glasa, mislim da on nema šanse. On je tip političara koji vrlo snažno uz sebe veže svoje sljedbenike, ali koji isto tako stvara vrlo snažnu skupinu koja ga ni na koji način ne prihvaća. Bandića su često opisivali kao čovjeka teflona na kojega se ništa ne prima, a to je jedna od karakteristika koju mora imati netko tko računa na to da dobije neposrednu investituru od građana. Dakle, da osvoji 50 posto plus jedan glas izašlih na izbore. Hoće li gospodin Bandić preživjeti lokalne izbore ili neće to je drugo pitanje, on će na tim izborima imati ozbilnju protukandidatkinju profesoricu Švaljek koja je centristički kandidat, koja okuplja glasove političkog centra i koja je pokazala da zna raditi taj posao na drugi način nego što ga radi Bandić. Ona može biti ozbiljan izazov Bandiću, nikako ne Hasanbegović koji je ideološki tip političara jer posao zagrebačkog gradonačelnika nema puno veze s ideologijom. To je prije svega pragmatičan posao, i da biste ga mogli raditi morate imati veliku širinu, i morate zahvaćati glasove s ljevice i desnice, što je do sada bila njegova prednost. Tu ga Švaljek tuče udarajući na isti prostor na koji i Bandić- objašnjava naš sugovornik. Gjenero vjeruje kako je HDZ zakasnio u ovu političku arenu, a Zagreb može dobiti samo ako Plenković postigne politički dogovor sa Sandrom Švaljek. Dobar kandidat po njemu bi bio i Drago Prgomet.

-On je centristički kandidat koji hvata vrlo široko, on je popularan u Zagrebu, kao liječnik je spasio mnoge glave i ima veliki kredibilitet kao liječnik i kao fini čovjek. Ali znate, karte su podijeljene, jednu polovicu politički arene drži Bandić, Švaljek je ušla na vrijeme, a svi drugi kasne- smatra Gjenero. Osvrnuo se i na šanse Anke Mrak Taritaš za koje ne vjeruje da su značajne unatoč dobrom rezultatu na parlamentarnim izborima.

-Budite svjesni da je Anki Mrak Taritaš puno glasova donijelo njihovo snažno političko uporište u Bjelovaru. HNS u Zagrebu nema dobro organizirane gradske organizacije, nemaju infrastrukture. Ona je dobar kandidat, ali HNS trenutno sam ne može dobiti izbore protiv Bandićeve mašinerije. SDP-ov kandidat Davor Bernardić baviti će se utrkom za predsjednika stranke te ne postoji mogućnost da se bavi sa dva posla istovremeno tako da nas očekuje ili nakon Bandića, Bandić ili nakon Bandića Švaljek- zaključuje Gjenero.

Autor: