SAD i Hrvatska razmjenjuju biometrijske podatke, otiske prstiju

Autor: Tomislav Tustić

Pročitajte što podrazumijeva Sporazum kojeg je ministar Karamarko potpisao s američkom ministricom domovinske sigurnosti Janet Napolitano i ministrom pravosuđa Ericom Holderom.

Hrvatska i Sjedinjene Države su 16. veljače potpisale Sporazum o sprječavanju teškog kriminala što je jedan od preduvjeta za ukidanje viza hrvatskim građanima. Kako su iz službenih izvješća izostali detalji o Sporazumu, kojeg je uz Hrvatsku do sada potpisalo tridesetak zemalja uključujući i članice Europske unije poput Nizozemske, Španjolske ili Portugala, odlučili smo doznati konkretne uvjete koje pretpostavlja Sporazum, odnosno ponešto o prirodi informacija koje će sa svojim američkim kolegama razmjenjivati naše ministarstvo.

Prema izvješćima američkog Ureda za domovinsku sigurnost, sve zemlje potpisnice sporazuma spremne su uzajamno razmjenjivati informacije iz svojih baza podataka. Ovisno o tehnološkim mogućnostima zemlje potpisnice riječ je o ustupanju biometrijskih podataka (biometrijska slika lica i otisaka lijevog i desnog kažiprsta), DNK uzorcima, registarskim oznakama vozila, bankovnim podacima… povezanima s osobama koje su počinile kazneno djelo.

Na naš upit o količini informacija koje će Hrvatska razmjenjivati sa Sjedinjenim Državama iz Odjela za odnose s javnošću MUP-a odgovaraju:

– Vezano za obujam informacija koje će se razmjenjivati između agencija američke Vlade i hrvatskih tijela, napominjemo da će se informacije razmjenjivati sukladno operativnim potrebama u odnosu na konkretne aktivnosti vezane za sprječavanje terorizma i teških oblika organiziranog kriminaliteta koje agencije u tom trenutku provode, a u skladu s odredbama Sporazuma.

Osnovni povod za naše zapitkivanje bila je zaštita privatnost, koja je u Americi prestala postojati zajedno s ‘Domoljubnim aktom’ čije su ključne provizije još uvijek na snazi. Zgodno je stoga vidjeti da je za razliku od izvješća posvećenih potpisivanju sporazuma između SAD-a i ostalih članica Europske unije, Ured za domovinsku sigurnost u obavijesti o sklapanju sporazuma s Hrvatskom opetovano istaknuo da je privatnost građana zagarantirana.

Kako to izgleda u praksi i na primjeru razmjene otisaka prstiju pojasnila nam je Aleksandra Ljuba, rekavši:




– Što se tiče razmjene podataka referentnih zbirki otisaka prstiju, Sporazum predviđa razmjene podataka preko nacionalnih kontaktnih središta. Podaci koji će se razmjenjivati sadržavati će samo otiske prstiju, bez identifikacijskih podataka o osobama kojima ti otisci pripadaju, te će sukladno tome biti onemogućena izravna identifikacija. Identifikacija će biti moguća isključivo temeljem Zahtjeva za međunarodnu kaznenopravnu pomoć, sukladno odredbama Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u kaznenim stvarima.

Sporazum kojeg je ministar Karamarko potpisao s američkom ministricom domovinske sigurnosti Janet Napolitano i ministrom pravosuđa Ericom Holderom je temeljen na konvenciji iz Pruma (.pdf).




Autor:Tomislav Tustić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.