Patrik Macek/PIXSELL

Saborski zastupnici u tri mjeseca skupili više od 15.000 kuna kazni za neopravdane izostanke

Autor: Hina

Za svaki neopravdan izostanak s plenarne sjednice zastupnicima se mjesečni paušal od 1500 kuna umanjuje za 150 kuna, koliko iznosi tuzemna dnevnica

Nešto više od 15.000 kuna kazni naplaćeno je saborskim zastupnicima u tri mjeseca zbog neopravdanih izostanaka sa saborskih sjednica, a ohrabruje podatak da se broj “markiranata” i iznos kazni smanjuju iz mjeseca u mjesec.

U srpnju, kada su se po prvi put pratili neopravdani izostanci, kažnjeno je 26 zastupnika, u rujnu 15, a u listopadu samo njih 10 od ukupno 151 zastupnika. Padao je i iznos kazni sa srpanjskih 8550 kuna na rujanskih 4350 kuna, te listopadskih 2400 kuna.

Od kazni naplaćenih za izostanke u listopadu, četvrtina iznosa od 600 kuna otpada na SDP-ova Orsata Miljenića, kojeg u sabornici nije bilo četiri dana. Po dva neopravdana dana i po 300 kuna kazne zaradili su HSS-ov Mladen Mađer, Mostov Miroslav Šimić i SDP-ov Siniša Varga.

Reformist Darinko Dumbović, SDP-ov Stjepan Kovač, Ivan Lovrinović iz stranke Promijenimo Hrvatsku, Mostova Ivana Ninčević-Lesandrić, HSS-ova Ana-Maria Petin i bivša HNS-ovka, a sada zastupnica GLAS-a Vesna Pusić neopravdano su izostali po jedan dan, pa će im se mjesečni paušal umanjiti za po 150 kuna.

Izostanak im se opravdava ako su bili bolesni i to potkrijepe liječničkom potvrdom, ako su imali smrtni slučaj u obitelji, ako su morali odazvati se sudskom pozivu ili nazočiti raznim skupovima na koje su pozvani. Isto pravilo vrijedi i ako su s plenarne saborske sjednice izostalu da bi sudjelovali u radu općinskih i gradskih vijeća, te županijskih skupština.

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.