Patrik Macek/PIXSELL

Stanka u Saboru zbog zagađenja zraka u Slavonskom Brodu

Autor: Maja

Vlada kao razloge rebalansa navodi makroekonomske pokazatelje i trendove

Saborska sjednica se nastavlja raspravom o rebalansu državnog proračuna za 2016. godinu kojim se prihodi povećavaju za 1,5 milijarde kuna, a rashodi smanjuju 684,6 milijuna kuna.

Alarmantna situacija zbog zagađenje zraka u Slavonskom Brodu potaknula je više saborskih klubova da na početku saborskog zasjedanja zatraže stanku.

Tako su o toj temi stanke zatražili HDZ, HSS, Živi Zid te Promijenimo Hrvatsku, a ‘mostovac’ Miro Buljzatražio je stanku zbog, kako je rekao, optužbi na teret 4. gardijske brigade. HNS je također tražio stanku, ali zbog čestih odgađanja natječaja iz mjera ruralnog razvoja RH.

Vlada kao razloge rebalansa navodi  makroekonomske pokazatelje i trendove koji su se pozitivno odrazili na prihodnoj strani proračuna i koja su za 2016. veća za 1,5 milijardu kuna u odnosu na originalno planirane iz ožujka ove godine.  Prijedlogom rebalansa ukupni bi prihodi proračuna iznosili 116,37 milijardi kuna, što je 1,45 milijardi kuna ili 1,3 posto više nego je prvotno bilo planirano.  Ukupni rashodi smanjuju se za 684,6 milijuna kuna, na 121,72 milijarde kuna. Manjak državnog proračuna, prema prijedlogu, iznosio bi 5,35 milijardi kuna ili 1,6 posto BDP-a (prema nacionalnoj metodologiji), što je u odnosu na prvotni plan smanjenje za 2,1 milijardu kuna ili 0,6 postotnih bodova BDP-a.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.