Patrik Macek/PIXSELL

Sabor prihvatio izmjene i dopune Ovršnog zakona

Autor: dbnevno.hr

Sabor danas je raspravljao o prijedlogu dopuna Zakona o pravima i dužnostima zastupnika u Saboru. Njime bi se zastupnicima za svaki neopravdani izostanak iz Sabora na dan glasovanja umanjio iznos zastupničkog paušala za protuvrijednost iznosa tri hrvatske dnevnice.

Hrvatski sabor je u prvom čitanju prihvatio izmjene i dopune Ovršnog zakona, što ga je predložio Klub zastupnika Mosta. Sve primjedbe i prijedlozi dostavit će se predlagatelju kako bi ih imao u vidu kod izrade konačnog teksta zakona. Predlagatelj je pristao do izrade konačnog prijedloga zakona provesti javno savjetovanje.

Predložili su to saborski Odbor za pravosuđe i Klub SDP-a, u ime Mosta pristao Miroslav Šimić, a glasovanjem potvrdilo svih 130 nazočnih zastupnika. Šimić, međutim, nije prihvatio prijedlog Kluba SDP-a da se zaduži Vladu da izradi konačan tekst izmjena Ovršnog zakona. To je nepovjerenje Mosta prema vlastitoj Vladi nezabilježeno u dosadašnjoj parlamentranoj praksi, ustvrdio je Peđa Grbin (SDP). To nije osporavanje ministra, ni Vlade, nego davanje na važnosti zastupnicima, uzvratio mu je predsjednik Hrvatskog sabora Božo Petrov (Most).

Sabor danas je raspravljao o prijedlogu dopuna Zakona o pravima i dužnostima zastupnika u Saboru. Njime bi se zastupnicima za svaki neopravdani izostanak iz Sabora na dan glasovanja umanjio iznos zastupničkog paušala za protuvrijednost iznosa tri hrvatske dnevnice. Ukupni mjesečni paušal inače iznosi protuvrijednost deset dnevnica za službeno putovanje u Hrvatskoj. Očekuje se da će zakon pridonijeti zaštiti dostojanstva zastupnika i povjerenju građana u instituciju Hrvatskoga sabora, objasnio je uime predlagatelja Miroslav Šimić. Velike stranke to smatraju demagogijom, a oporba u ovim izmjenama zakona vidi i način da se ospori njihovo pravo rušenje kvoruma u vrijeme glasovanja.

Sabor je dnevni red sjednice dopunio s 30 novih točaka. Tako u narednom razdoblju treba raspraviti izvješće predsjednika Vrhovnog suda o stanju sudbene vlasti, izvješće o radu DORH-a za 2015. Čeka ga i Polugodišnja informacija HNB-a o provedbi monetarne politike, Godišnji financijski izvještaj HBOR-a za 2015., izvješća o radu HZMO-a, HAZU-a, o reviziji visokih učilišta i druga. Pred zastupnicima će se naći i izvješća o poslovanju HRT-a, radu Programskog vijeća i NO HRT-a, izvješće o radu Vijeća za elektroničke medije te o radu Upravnog vijeća Hine.

Sabor je također većinom glasova prihvatio izvješće premijera Andreja Plenkovića o sastanku Europskog vijeća od 20. i 21. listopada ove godine. Za premijerovo izvješće izjasnio se 91 zastupnik, 23 su bila suzdržana, a tri protiv.

Autor:dbnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.