Jurica Galoic/PIXSELL

Sabor poslao u drugo čitanje Mostove dopune Zakona o HNB-u

Autor: Dnevno.hr

Sedam zastupnika bilo je suzdržano, a nijedan protiv.

Hrvatski sabor u petak je u drugo čitanje poslao dopune Zakona o Hrvatskoj narodnoj banci koje je predložio Most, a kojima se traži da se reviziji omogući ulazak u središnju banku te da Hrvatski sabor glasuje o izvješću HNB-a, a ne samo da ga prima na znanje.

Sabor je tako odlučio glasovima 112 zastupnika, sedam zastupnika bilo je suzdržano, a nijedan protiv. Sve primjedbe, prijedlozi i mišljenja iz rasprave poslat će se predlagatelju da ih razmotri kod izrade konačnog teksta zakona. Sabor je u drugo čitanje poslao i Mostov prijedlog dopuna Zakona o pravima i dužnostima zastupnika u Hrvatskom saboru prema kojem bi se novčano kažnjavali zastupnici koji u Sabor ne dolaze na dan glasovanja.

Prihvatio je i izvješće o financijskoj reviziji visokih učilišta za 2014., što ga je podnio Državni ured za reviziju. Sabor je prihvatio zahtjev saborskog veterana Branimira Glavaša da mu se mandat stavi u mirovanje te odluku HDSSB-a, njegove stranke, da ga zamjenjuje Josip Salapić. Novi-stari zastupnik odmah je prisegnuo da će savjesno i odgovorno obnašati svoju dužnost te poštovati Ustav i zakone.

Saborski dnevni red dopunjen je sa šest novih točaka, među kojima su i izmjene zakona o ustrojstvu i djelokrugu ministarstava te o sustavu državne uprave kojima bi se, među inim, Središnji državni ured za upravljanje državnom imovinom transformirao u ministarstvo državne imovine. Vlada traži od Sabora da te izmjene raspravi u hitnom postupku.

Negodovao je Peđa Grbin (SDP), podsjećajući da je spomenute zakone Sabor donio prije tri tjedna pa je “apsolutno neprimjereno” da ih ponovno raspravlja, i to hitno. Prije tri tjedna to bi bilo razumljivo, ali nakon što je Vlada formirana, trebalo je poštovati proceduru, a ne ih upućivati na ovaj način, rekao je Grbin.

Autor: Dnevno.hr