Jurica Galoic/PIXSELL

Sabor o izmjenama Ovršnog zakona i ‘lex Vlahušiću’

Autor: dnevno.hr

Nakon glasanja slijedi rasprava o još jednom prijedlogu iz paketa Mostovih jamstava - izmjene Ovršnog zakona.

Hrvatski sabor nastavlja rad glasovanjem o prijedlogu dopune Zakona o lokalnim izborima, kojom bi se zabranilo kandidiranje na lokalne dužnosti osobama za koje, u trenutku stupanja na snagu odluke o raspisivanju izbora, nisu protekli rokovi rehabilitacije prema posebnom zakonu. Nakon glasovanja, najavljena je rasprava o izmjenama Ovršnog zakona.

Radi se o osobama koje su pravomoćnom sudskom odlukom osuđene na bezuvjetnu kaznu zatvora u trajanju od najmanje šest mjeseci ili uvjetnu kaznu od najmanje godinu dana za najteža kaznena djela i ona protiv službene dužnosti. O tom je prijedlogu prošlog tjedna provedena rasprava, a oporba ga nazvala “lex Vlahušić” tvrdeći da Most, koji ga je predložio, njime želi spriječiti dubrovačkog gradonačelnika Andru Vlahušića da se ponovo kandidira za prvog čovjeka Grada, piše HRT.

Nakon glasanja slijedi rasprava o još jednom prijedlogu iz paketa Mostovih jamstava – izmjene Ovršnog zakona. Među ostalim, uvelo bi se pravo ovršenika, koji se mora iseliti iz nekretnine u kojoj stanuje, na smještaj u državnoj nekretnini 18 mjeseci. Provođenje tih mjera u prvoj godini stajalo bi malo manje od 3,5 milijuna kuna, a u sljedećima milijun i pol više.

Autor: dnevno.hr