Patrik Macek/PIXSELL

Sabor nastavio zasjedanje: Goran Marić i službeno je postao ministar

Autor: dnevno.hr

Porezna bi reforma na snagu trebala stupiti s prvim danom 2017.

Sa 83 glasa za, 17 suzdržanih i 12 protiv Goran Marić u Saboru je potvrđen za novog ministra državne imovine. Sabor je također, zbog izmjena imena ministarstva, kao potpredsjednicu Vlade i ministricu gospodarstva, poduzetništva i obrta sa 80 glasova za, 12 suzdržanih i 19 protiv potvrdio Martinu Dalić

Prema saborskom poslovniku u slučaju naknadnog imenovanja ministara u sabornici se ne održava rasprava, već se ona obavlja na matičnom radnom tijelu. Tako je o imenovanju novog ministra rasprava jučer provedena na Odboru za gospodarstvo.


 

Hrvatski sabor nastavio je zasjedanje dopunom dnevnog reda. Stanku od 20 minuta zatražili su zastupnici HNS-a zbog konzultacije u vezi s izmjenama zakona koji se odnose na poreznu reformu.

Porezna bi reforma na snagu trebala stupiti s prvim danom 2017., a njome bi najniža stopa PDV-a od 5% i dalje ostala za kruh, mlijeko, lijekove, ortopedska pomagala te knjige. Od početka 2017. snižena stopa PDV-a od 13% proširila bi se na isporuku električne energije, odvoz komunalnog otpada, dječje sjedalice za automobile, pogrebnu opremu i repromaterijal u poljoprivredi. Stopa od 13% više se neće primjenjivati na usluge u ugostiteljstvu i isporuku bijelog šećera, koji bi se tako od početka iduće godine oporezivali stopom od 25%. Od početka 2018. predloženo je, među ostalim, podizanje praga za obvezatan ulazak u sustav PDV-a s 230.000 na 300.000 kuna.

Prijedlog izmjena poreznih zakona jučer je ministar financija Zdravko Marić predstavio saborskom Odboru za financije i državni proračun. Odbor je podupro poreznu reformu, a predstavnici Mosta nezavisnih lista nisu uputili prigovore, iako su proteklih dana izražavali nezadovoljstvo zbog vraćanja Poreznog USKOK-a Poreznoj upravi.

Autor: dnevno.hr