Patrik Macek/PIXSELL

UŽIVO IZ SABORA! Pernar Pupovcu: ‘Kako ste izgovarali rečenicu za rečenicom bio sam zapanjen, imate moje povjerenje’

Autor: dnevno.hr

Pupovac je odgovorio da, bez obzira s koje je liste biran, sebe doživljava kao saborskog zastupnika.

Hrvatski sabor svoje zasjedanje nastavio je u 9.30 sati raspravom o Mostovom prijedlogu izmjena Zakona o Hrvatskoj narodnoj banci (HNB).

Tijek događaja pratite u nastavku:

13.26 Boris Lalovac je naglasio kako bi svakako trebali dobiti mišljenje Europske centralne banke (ECB) o izmjenama Zakona o HNB-u.

“Mislim da je jako loše da nemamo neovisne vanjske stručnjake u Savjetu HNB-a. Možda da članovi saborskog odbora financija budu članovi tog savjeta. Ili da se u Saboru formira odbor za monetarnu politiku u Saboru pa da oni možda budu članovi Savjeta”, predložio je Lalovac.

11.56  Saborski zastupnik Ivan Pernar  reagirao je na izlaganje Milorada Pupovca, koji je komentirao pitanje monetarne politike HNB-a.

“Gospodine Pupovac. Kako ste izgovarali rečenicu za rečenicom bio sam zapanjen. Od srpskog predstavnika čuo sam ono što se ne može čuti od hrvatskog. Od osobe koja se po medijima prikazivala kao četnik i izdajnik , gospodin Pupovac je  pokazao da je veći domoljub od većine onih kojis sjede u Saboru.

Ja sam zapanjen činjenicama koje je on izrekao, a ja sam ponavljao pet godina. Pitanje monetarnog suvereniteta Pupovac je dotaknuo i tako stao na branik obrane hrvatskog suvereniteta. Gospodin Pupovac ovime je zadobio moje povjerenje. Rekao je da je puno bitnije kakva je politika HNB-a od toga koliko će mandata imati guverner ili koliko će trošiti na putovanja”, kazao je Pernar.

Pupovac je odgovorio da, bez obzira s koje je liste biran, sebe doživljava kao saborskog zastupnika.

10:30  U Saboru  je nastavljena rasprava o Mostovom prijedlogu izmjena Zakona o Hrvatskoj narodnoj banci (HNB).

No, na samom početku zatražena je stanka.

Miro Bulj zatražio ju je zbog uhićenja pripadnika HVO-a u Orašju. ‘Uhićenjem državljana RH u BiH, koji su branili svoj dom, potvrđuje da su Hrvatski branitelji bez zaštite, lovina na otvorenom lovištu. Ovo je potpuni poraz krive politike hrvatske diplomacije vođene od završetka Domovinskog rata i ono najgore potvrda nefunkcioniranja sigurnosnih službi’,kazao je Bulj.

“Hrvatska je potpisnica općeg okvirong sporazuma o miru u BiH. Mi smo sujamci cjelovitosti BiH i kao takvi poštujemo njenu neovisnost. Međutim, imamo obvezu jamčiti osobitu skrb o Hrvatima u BiH”, kazao je Miro Kovač u ime Kluba HDZ-a.

“Jasno je da je svaki zločin – zločin i treba ga procesuirati. Međutim, ovdje treba imati na umu politički kontekst – Hrvati su na referendumu glasali za neovisnost BiH i prvi ustali u obranu BiH, a najveći su demografski gubitnici u BiH – ima ih manje nego prije 25 godina”, naglasio je. “Nećemo se miješati u rad sudstva ali imamo pravo upozoriti da među Hrvatima vlada pravna nesigurnost i to je neprihvatljivo. Ispada da nekome smeta potpora Hrvatske na putu BiH u EU pa nakon poruke Hrvatske kao čestitku dobijemo deset uhićenja”, zaključio je Kovač.


 

Predlagatelj izmjena Zakona o HNB-u n navodi da je cilj povećati transparentnost njezinog poslovanja, ali i omogućiti javnosti uvid u njezino poslovanje i trošenje sredstava.

Predlaže se da Državna revizija nadzire poslovanje središnje banke i da se o redovitom izvješću HNB-a glasuje u Hrvatskom saboru, umjesto da se, kao do sada, samo prima na znanje. Guvernera i članove savjeta bi, prema prijedlogu, trebalo ograničiti na najviše dva mandata od kojih svaki traje šest godina.

Bit će rasprave i o nacrtu odluke o obustavi isplate sredstava za redovito godišnje financiranje iz državnog proračuna i nacrt odluke o raspoređivanju sredstava za rad političkih stranaka i nezavisnih zastupnika, za razdoblje od 14. listopada do 31. prosinca 2016.

 

Autor: dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.