Patrik Macek/PIXSELL

Sabor danas raspravlja o odnosima s Hrvatima izvan domovine

Autor: Hina

Hrvatska se ubraja među europske zemlje s najizraženijim i najdugotrajnijim iseljavanjem i jedna je od zemalja s najvećom dijasporom u odnosu na broj stanovnika

 Brojne infrastrukturne, obrazovne, kulturne i druge važne projekte hrvatskih institucija i udruga u cijelom svijetu, Hrvatska je lani financirala s više od 40 milijuna kuna, navodi se u Godišnjem izvješću o provedbi strategije i zakona o odnosima Hrvatske s Hrvatima izvan domovine, o kojemu će u petak raspravljati Sabor.

Izvješće podnosi Središnji državni ured za Hrvate izvan RH koji je u predmetnoj, 2016. težio, kako se navodi, uspostaviti sustavan pristup u provedbi javne politike prema Hrvatima izvan domovine.

Tri su strateška cilja koja Ured želi ostvariti: razviti suradnju, zaštititi prava i interese Hrvata izvan Hrvatske i jačati njihove zajednice, poticati povratak iseljenika i njihovih potomaka u Hrvatsku.

Za 65 programa i projekata od interesa za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini prošle je godine odobreno 20 milijuna kuna.

Manjinskim zajednicama u Austriji, Bugarskoj, Crnoj Gori, Češkoj, Italiji, Kosovu, Mađarskoj, Makedoniji, Rumunjskoj, Slovačkoj, Sloveniji i Srbiji dodijeljeno je tri milijuna kuna iz kojih se financiralo 259 projekata hrvatske nacionalne manjine.

Za programe i projekte udruga hrvatskog iseljeništva u Južnoj Americi i Republici Južnoj Africi dodijeljeno je 1,1 milijun kuna, a financirano 17 programa itd., navodi se u Izvješću.

Hrvatska se ubraja među europske zemlje s najizraženijim i najdugotrajnijim iseljavanjem i jedna je od zemalja s najvećom dijasporom u odnosu na broj stanovnika.




Posljednjeg radnog dana u ovom tjednu, Sabor će raspraviti i prijedlog Kluba Živog zida i SNAGA-e da se izmjeni zakon koji uređuje zaštitu pučanstva od zaraznih bolesti, odnosno cijepljenje.

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.