Igor Soban/PIXSELL

SABA RH podržava povratak antifašističkih naziva nekih zagrebačkih ulica!

Autor: Hina

Zagreb je dao ogroman doprinos jer je od tadašnjih 250.000 stanovnika svaki četvrti sudjelovao u otporu okupaciji i svim kvislinzima u partizanskim jedinicama ili na neki drugi način

Savez antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske (SABA RH) podržava inicijativu o povratu nazivlja Ulici Ive Lole Ribara, 8. svibnja 1945. i 10. zagrebačkog korpusa u Zagrebu, istaknuo je na konferenciji za novinare u četvrtak predsjednik SABA RH Franjo Habulin.

Habulin smatra da je 90-tih godina učinjena nepravda promjenom imena mnogih ulica nazvanih po osobama i događajima značajnim za Narodnooslobodilačku borbu u Drugom svjetskom ratu.

Zagreb je dao ogroman doprinos jer je od tadašnjih 250.000 stanovnika svaki četvrti sudjelovao u otporu okupaciji i svim kvislinzima u partizanskim jedinicama ili na neki drugi način. Zagreb i cijela sjeverozapadna Hrvatska podnijeli su ogromne žrtve, ustvrdio je Habulin.

Napomenuo je kako je 10. zagrebački korpus jedni, od ukupno 11 u sastavu NOV-a,  koji je nosio ime po gradu Zagrebu, pa će se ponovnim vraćanjem naziva ulice po njemu na najbolji način odužiti njegovim žrtvama i sačuvati sjećanje na te slavne dane, kaže Habulin.

Podržao je i vraćanje ulice Ive Lole Ribara, borca, revolucionara i bliskog suradnika Josipa Broza Tita, koji je poginuo 1943. na Glamočkom polju, te Ulice 8. svibnja 1945., dana oslobođenja Zagreba.

Zastupnik stranke Naprijed Hrvatska u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Renato Petek rekao je kako je pokrenuo tu inicijativu da bi se komemorirali važne osobe i događaji iz Drugog svjetskog rata. One osim svakodnevne komunikacije imaju i simboličnu političku poruku, a neki pokušavaju time manipulirati i izmijeniti kolektivno poimanje povijesti, sjećanje i identitet naroda, ustvrdio je Petek.

Očita je bila želja zastupnika stranke Neovisni za Hrvatsku Zlatka Hasanbegovića da ovlada skupštinskim Odborom za imenovanja naselja, ulica i trgova, jer je želio to iskoristiti kako bi mijenjao identitet grada, rekao je Petek dodavši kako svjedočimo brojnim istupima političara kojima se relativiziraju ustaški zločini, amnestiraju i veličaju zločinci i krivotvori slika grada i države, kao da su orijentirani prema prošlosti i tzv. NDH.




Devedesetih godina prošlog stoljeća provedeno je najveće preimenovanje gradskih ulica i trgova u povijesti Zagreba, u nastojanju tadašnjih vlasti da se odreknu naslijeđa socijalizma i bivše države, ali je time stradao i antifašizam. Zagreb je tada izgubio brojne ulice koje su komemorirale antifašizam i nosile imena boraca iz Drugog svjetskog rata, a narodne heroje zamijenili su kraljevi i kneževi, kaže Petek.

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.