Robert Anic/PIXSELL

Roman Leljak: Sada nitko ne može sporiti da je UDBA bila zločinačka organizacija

Autor: I.G.

Na pitanje jesu li Hrvatska i Slovenija voljne i sposobne suditi u slučajevima likvidacija iz vremena bivše Jugoslavije, Leljak je odgovorio: "Nažalost ne".

O presudi Perkoviću i Mustaču i njezinim posljedicama u Dnevniku Nove TV govorio je Roman Leljak, slovenski istraživač i publicist.

“Mislim da je s njom jasno može reći da je UDBA bila zločinačka organizacija i da poslije ove presude nitko više neće reći da nije tako. UDBA je radila u legalitetu, bila je osnovana na temelju zakona kojeg je donio Ustav SFRJ i u prvoj točki kaže se radi na temelju zakona i Ustava i smjernica centralnog komiteta Jugoslavije. Ali u svom radu, upotrebljavali su zločinačke metode, likvidacije, otmice i slično”, kazao je Leljak, dodavši “svi znamo povezanost Đurekovića s INA-om, povezanost s emigracijom… zbog toga se donijela odluka o njegovoj likvidaciji”.

Na pitanje jesu li Hrvatska i Slovenija voljne i sposobne suditi u slučajevima likvidacija iz vremena bivše Jugoslavije, Leljak je odgovorio:

“Nažalost ne, u Hrvatskoj u ovom trenutku ne. Najveći problem je državni arhiv i dostupnost arhiva. Bez problema dobivamo dokumentaciju UDBA-e, najveći je problem je dokumentacija saveza komunista Hrvatske, dozvolu za upotrebu te građe daje SDP. Dok se taj zakon ne promjeni i ta građa ne postane građa RH mi istraživači nećemo je moći koristiti”.

Autor:I.G.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.