Patrik Macek/PIXSELL/Davor Javorovic/PIXSELL/Slavko Midzor/PIXSELL

RJEŠAVANJE MUTNIH POSLOVA: Sudbina Croatia Airlinesa danas u rukama Butkovića i Marića!

Autor: I. Babić

Za očekivat je da u narednim danima javnost RH dobije detaljne informacije odluke o sudbini Croatia Airlinesa

Prema neslužbenim izvorima iz Vlade RH, danas bi trebala biti donesena odluka o daljnjoj sudbini Croatia Airlinesa glede netransparentnog pokušaja prodaje slotova za londonski Heathrow koji je zadnjih tjedana bio u žiži medijskih napisa hrvatske i međunarodne javnosti.

Osim toga, postoji velika mogućnost povlačenja pitanja daljnje budućnosti uprave i drugih nadzornih tijela Croatia Airlinesa s obzirom na uočene probleme u poslovanju. Nadalje, za očekivati je da Vlada također preispita odluku tehničke Vlade pod ravnanjem Tihomira Oreškovića koja je donesena tijekom ovoga ljeta, a odnosi se na to da se Croatia Airlines makne s popisa strateških tvrtki RH.

Za očekivat je da u narednim danima javnost RH dobije detaljne informacije odluke o sudbini Croatia Airlinesa. Ta odluka na plećima je ministra mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića pod čijom je ingerencijom Croatia Airlines te ministra financija, Zdravka Marića te Gorana Marića koji  je “šef” imovine RH.

Mateša umjesto Butkovića

Podsjetimo, 6. srpnja 2016. Croatia Airlines je u priličnoj tajnosti održala redovitu Glavnu skupštinu društva. Skupština nacionalnog prevoznika imenovala je tada novi Nadzorni odbor a za predsjednika NO Croatia Airlines imenovan je Zlatko Mateša, trenutni predsjednik Hrvatskoga olimpijskog odbora. Četverogodišnji mandat novog NO počeo je teći 13. srpnja 2016. godine, a zanimljivo je da se na vrlo čudan način zaobišlo Olega Butkovića koji nije postavljen za predsjednika skupštine Croatia Airlinesa, iako su dosadašnji svi ministri prometa i veza po svojoj funkciji bili predsjednici svih skupština Croatia Airlinesa.

Na pomolu je novi skandal

Također, Croatiu Airlines nakon skandala sa slotovima zračne luke Heathrow i mogućeg kaznenog sankcioniranja uprava domaće zrakoplovne tvrtke, prijeti im novi skandal budući da je prilikom inspekcije rada zabilježeno protuzakonito zapošljavanje tehničara za popravak zrakoplova koji su svi mahom pristigli iz Srbije. Domaći je kadar, sluteći sudbinu tvrtke, već počeo u ozbiljnim brojakama napuštati hangare Croatia Airlinesa zračne luke Zagreb.

Kako smo već pisali, londonski Heathrow najveća je zračna luka u Europi i ima 20 posto više putnika nego njemački Frankfurt gdje dominira Lufthansa, no prema međunarodnim konekcijama je njegova superiornost još i više naglašena. Prema statističkim podatcima, i tu Heatrow za hrvatski turizam, poslovne kontakte i interkontinentalna putovanja nema alternative. Posebno radi konekcija za letove prema SAD-u i Kanadi koji su izuzetno važna tržišta Republike Hrvatske. Prodavanje slotova za zračnu luku Heathrow nedaleko od Londona samo je jedna od posljednjih stanica na putu za groblje slonova na kojemu su se našle mnoge državne tvrtke, dakle u vlasništvu i pod “nadzorom” RH.

Autor: I. Babić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.