REZULTATI VELIKE ANKETE: Koalicija SDP-a u 6. izbornoj jedinici u vodstvu, slijedi HDZ

Autor: M.B.

Najviše da bi podržali SDP-ovu Narodnu koaliciju, no u stopu ih prati HDZ.

Narodna koalicija osvaja 34,2 posto glasova i u prilično je uvjerljivom vodstvu u VI. izbornoj jedinici, pokazalo je istraživanje Jutarnjeg lista i RTL-a.

U VI. izbornoj jedinici SDP ponovno pobjeđuje, ali promjena u odnosu na lani ima.

Ovdje će na izbore sigurno ili vjerojatno izići nešto više od 60 posto ispitanika.

Najviše da bi podržali SDP-ovu Narodnu koaliciju, no u stopu ih prati HDZ. Most ostaje treća snaga, ali im se od studenog potpora prepolovila. Koalicija oko Milana Bandića ostaje u igri, a nadomak praga je i koalicija oko Živog zida.

U mandatima SDP-ova koalicija osvaja sedam, HDZ pet, a i Most i Bandićeva koalicija po jedan mandat.

U odnosu na lani, SDP-ova koalicija osvaja mandat više. HDZ samostalno ostaje na istom kao što je osvojila Domoljubna koalicija, na listi je sada i novi-stari HDZ-ovac Drago Prgomet. Most pada s dva na jedan mandat. Napomena da je preko Mosta Juro Martinović tada osvojio mandat, no sad je ovdje nositelj liste koalicije oko Živog zida, pa opet ima šansu doći do Sabora. Tamo ponovno stiže i Bandićev Miodrag Demo.

U našoj sabornici je već 98 zastupnika. 42 je iz redova SDP-ove Narodne koalicije, samo jednog manje ima HDZ, a Most osmero. Dosada je tako Most izgubio četiri mjesta u odnosu na prošlogodišnje izbore, a isto toliko je dobila SDP-ova koalicija.




HDZ je i ukupno bez promjena. Tri mjesta u Saboru imaju IDS-ovci, dva HDSSB-ovca i dva zastupnika Bandićeve koalicije.

Na karti vodi plava HDZ-ova boja, pobjeđuju u četiri dosada obrađene izborne jedinice na istoku i jugu. SDP-ova je upravo obrađena šesta, kao i sjever te Istra i Kvarner.

Sutra objavljujemo VII. izbornu jedinicu, a do kraja tjedna obojat ćemo preostale dvije koje će očito odlučiti izbore. A o tome će ovisiti i tko će biti premijer. Ovdje je prvi izborZoran Milanović, nešto manje je za Andreja Plenkovića, dok Milana Bandića za premijera želi tek 12 posto. Nešto manju potporu od Mosta uživa Božo Petrov.




Autor:M.B.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.