Davor Visnjic/PIXSELL
Davor Visnjic/PIXSELL

REINER OPRAO MOST: Dvolični su, ne pada mi na pamet udovoljiti njihovom zahtjevu

Autor: Dnevno.hr

Reiner je naveo da je Most u saborsku proceduru u ponedjeljak uputio konačni prijedlog zakona kojim se predlaže smanjenje proračunskog novca za financiranje stranaka.

Nakon što je Most jučer zatražio da Sabor nastavi sa sjednicom do 15. srpnja kada će se i službeno raspustiti, stigao je odgovor predsjednika Sabora Željka Reinera kojemu takvo što ne pada na pamet. Zahtjev Mosta Reiner je nazvao dvoličnim.

“Ovi pozivi gospodina Podolnjaka i Mosta o tome da bi Sabor trebao raditi sljedeća dva i pol tjedna su zapravo isključivo predizborne aktivnosti te stranke i da upotrijebim jednu riječ koju inače ne rabim, dvoličnost”, odgovorio je Reiner Mostu.

Reiner je naveo da je Most u saborsku proceduru u ponedjeljak uputio konačni prijedlog zakona kojim se predlaže smanjenje proračunskog novca za financiranje stranaka.

“Radi se o prijedlogu zakona koji je doslovno stigao jučer, jučer su ga predali i onda su odmah sazvali konferenciju za medije da bi dobili malo prostora u medijima, a prijedlog zakona svodi se na to da se da se nešto malo umanji financiranje političkim strankama. Ne radi se ni o kakvom ključnom zakonu i kao što sam ja već prije nekoliko dana njima odgovorio, sjednica će se nastaviti isključivo ako bude postojala nacionalna potreba za takvom sjednicom. Iz onoga što je predloženo ne radi se o tome i ja u ovome času ne vidim nikakva razloga da glumimo pred građanima da je sve normalno kad znamo da nije i kada znamo da je, dapače, Most bio jedan od tih, sa SDP-om i Laburistima, koji je tražio da se ovaj sastav Sabora raspusti. Sada odjednom traže da počnemo paklenim tempom raditi. Mislim da je to deplasirano”, poručio je Mostu Reiner.

Međutim, problem stvara i to što Vlada šalje zakone u saborsku proceduru. ‘Nijedan od tih zakona nije takav da njegovim eventualnim neizglasavanjem, a ponavljam, ostalo je dva i pol tjedna do ustavnog roka 15. srpnja, nije takav da ikoga ugrozi, da ikakvu štetu nanese. Može se postaviti i pitanje zašto Most nije i svoj zakon predložio prije tri, četiri tjedna, dva mjeseca itd.’, poručuje Reiner.

Na dnevnom redu su i tzv. europski zakoni koji se u Saboru uglavnom izglasavaju jednoglasno.

“Neki od tih zakona čekaju više od šest mjeseci, provlače se od prošle vlade pa opet mi nije jasno kako mogu biti riješeni u zadnja dva tjedna Sabora, za koji su upravo oni koji sad o tome govore predlagali da se raspusti”, kaže Reiner.

Javnost ovih dana zabavljaju i podaci o troškovima zastupnika, odnosno ciframa koje Sabor pokriva za putne troškove, troškove smještaja u inozemstvu, avionske karte, cestarine i slično.

“Demokracija košta, bi li mogla biti jeftinija i bi li se moglo trošiti manje, to je drugo pitanje. Međutim, parlamentarna demokracija je nešto što postoji u svim europskim zemljama, ona svugdje košta, hladni pogon košta, ljudi dobivaju neke naknade za to itd. Jako je teško govoriti o tome je li nešto previše ili premalo. Previše je sigurno ako ne radimo ono što građani od nas očekuju, a mogu samokritički reći da mi se ne čini da smo baš ispunili očekivanja građana. Najbolje se to moglo vidjeti prije nekoliko dana, na 25. obljetnici državnosti ove zemlje, mogli ste vidjeti neke od korifeja saborskih se nisu udostojali doći, mnogi upravo iz oporbe nisu uopće došli. Mnogi od onih koji sad silno žele da Sabor ovih dana nastavi raditi, nisu se tamo pojavili”, bocnuo je Reiner.

U četvrtak je sazvana i sjednica Odbora za unutarnju politiku, na kojem je jedna od točaka dogovor oko imenovanja članova Vijeća za građanski nadzor sigurnosno-obavještajnih agencija.

“Ako mene pitate, mene nitko nije obavijestio o tome da je sazvan odbor, što bi bio red obavijestiti predsjednika Sabora o tom. Čini mi se da nije korektno u zadnja dva tjedna birati ljude koji bi trebali cijeli sljedeći svoj mandat raditi i na taj način zapravo uzeti pravo sljedećem sazivu Sabora da to učini. Zašto to nije učinjeno prije mjesec, dva, tri ili četiri? Znam da je taj postupak započet, on je, koliko znam, bio u Vladi, valjda je sada došao na Odbor, možda je došao ranije pa stajao u Odboru, ne znam, trebate pitati predsjednika Odbora, ali čini mi se da nije korektno takve stvari raditi dva tjedna prije službenog razilaženja ovog saziva Sabora”, kaže Reiner.

Upitan razmišlja li ipak o sazivanju Predsjedništva Sabora i nastavku rada, Reiner je kazao: ‘Mislim da sam vrlo jasno odgovorio, čini mi se da nema potrebe za sazivanjem Predsjedništva jer ni jedan od tih prijedloga nije takav da bi na neki način zahtijevao ili ugrožavao funkcioniranje države, bio od nacionalnog značenja i ne bi mogao sačekati sljedeći saziv koji će možda biti već u devetom mjesecu.’

Reiner: Volio bih da ima više kandidata za predsjednika HDZ-a

Predsjednik Sabora, inače i član Predsjedništva HDZ-a komentirao je i izbore u HDZ-u. Na pitanje je li točno da su lokalne HDZ-ove organizacije dobile naputke da ne podržavaju javno kandidate dok ne počne kampanja, Reiner je kazao: ‘Mislim da je tako dugo dok nitko nije službeni kandidat, a nitko nije prije ponoći 6. srpnja, zapravo je na neki način neprimjereno da organizacije, naglašavam organizacije HDZ-a nastupaju promičući bilo kojeg kandidata. Naime, svatko od nas može imati svog favorita, može mu se netko više ili ma nje svidjeti, ali tek kad se službeno na nekim tijelima netko postane kandidat, onda i započinje predizborna kampanja i naravno, onda će se i članovi HDZ-a oglašavati u smislu promicanja nekog od svojih kandidata za koje misle da je primjereniji.’

Reiner je poručio kako bi volio da ima više kandidata za predsjednika HDZ-a.

Autor: Dnevno.hr

ZADNJE VIJESTI