Toni Bitunjac Photography

Reiner: ‘Imamo jasan i precizan program usmjeren ka gospodarskoj obnovi i rastu’

Autor: dnevno.hr

Reiner je na posljednjim parlamentarnim izborima bio nositelj liste 1. izborne jedinice i imao je procentualno najviše preferencijalnih glasova u stranci. Naime, to je bilo i za očekivati jer osobito u Zagrebu akademik Reiner, rođeni Zagrepčanin, uživa veliki ugled i popularnost među građanima. No, na ovim izborima predsjednik Sabora je na četvrtom mjestu a za dnevno.hr je otkrio nekoliko informacija.

Predsjednik Hrvatskog sabora akademik Željko Reiner je poznat kao jedan od rijetkih ako ne i jedini HDZ-ov kapitalac iz ranih dana HDZ-a i suradnika dr. Franje Tuđmana koji nije politički ni drugačije kompromitiran. Akademik Željko Reiner je prije obnašanja sadašnje dužnosti bio potpredsjednik Hrvatskog sabora i bivši ministar zdravstva u Vladi Republike Hrvatske, prepoznat je kao lojalni član stranke koji se nikada nije nametao, za neke sa agresivnijim i dominantnijim stilom možda preblag, ali u akademskim krugovima i narodu iznimno cijenjen. Pored svojih dužnosti predsjednika Sabora redoviti je profesor Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, akademik – redoviti član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i Kraljevskog liječničkog društva u Londonu a bio je između ostaloga i ravnatelj KBC Zagreb koji je tu ustanovu potpuno preuredio i opremio najsuvremenijim uređajima te izgradio još jedno Rebro. Osim toga on je branitelj koji je od prvih dana sudjelovao kao dragovoljac u Domovinskom ratu. Najviše je u svijetu citirani znanstvenik iz područja medicine koji živi u Hrvatskoj.

Posebice će ostati upamćena Reinerova prva državna posjeta BiH kada se odbio obratiti novinarima nakon sastanka s delegacijom Narodne skupštine Republike Srpske u Banjaluci jer iza govornice u toj instituciji nije bilo zastave ni Bosne i Hercegovine ni Republike Hrvatske. Reinerovim postupkom pored Hrvatske oduševljenje su bile i brojne države regiji. ”Blagi” Reiner je pokazao tad državnički odlučni i stav i svoje istinsko domoljublje.

Reiner je na posljednjim parlamentarnim izborima bio nositelj liste 1. izborne jedinice i imao je procentualno najviše preferencijalnih glasova u stranci. Naime, to je bilo i za očekivati jer osobito u Zagrebu akademik Reiner, rođeni Zagrepčanin, uživa veliki ugled i popularnost među građanima. No, na ovim izborima predsjednik Sabora je na četvrtom mjestu a za dnevno.hr je otkrio;

Dolaskom na funkciju predsjednika Sabora na samom početku mandata opozicija Vam je zamjerila prijedlog promjene imena Sabora u Hrvatski državni sabor?

Iako sam bio svjestan da za to treba postići dvotrećinsku većinu, nadao sam se da se ipak oko toga može postići konsenzus. Zanimljivo je da su neki, naravno oporba, iz najmanje dvadesetak poruka koliko ih je bilo u mojem inauguralnom govoru citirali samo tu jednu jedinu i to na potpuno neadekvatan način, politikantski, ignorirajući činjenicu da je to bilo službeno ime Sabora od 1997. do 2000. godine. Kako to da nikoga od onih koji su mi zamjerili prijedlog promjene imena ne smeta naziv Hrvatski državni arhiv, niti Državni hidrometorološki zavod itd. Stjepan Radić je redovito rabio izraz Hrvatski državni sabor, kao i ban Mažuranić. Stoga mi uistinu nije jasno zašto su mi s toliko strasti to zamjerili.

U saborskim klupama niste se libili uvesti reda pa ste brojnim arogantnim, agresivnim i nekulturnim zastupnicima znali pokazati gdje im je mjesto?

Uvijek sam se striktno držao Ustava i Poslovnika Hrvatskog sabora, no očito neki zastupnici ili nikada nisu pročitali ta dva temeljna dokumenta, ili su ih (osobito ako se radi o onima koji su u više saziva bili zastupnici pa to moraju poznavati), namjerno kršili, što je još puno gore. Između mnogih ostalih uloga, uloga predsjednika Sabora jest da vodi plenarne sjednice Sabora  i održava red na njima pa one koji ga remete može kazniti opomenom, ako nastave kršiti Poslovnik opomenom s oduzimanjem riječi a ako u tome ustraju i udaljenjem sa sjednice. Ja sam tijekom svog mandata bio vrlo tolerantan i demokratičan te dopuštao slobodu govora koja je ponekad uistinu bila na granici neprihvatljivoga, ali sam nekolicini zastupnika morao izreći stegovne mjere jer su pretjerali u svjesnom kršenju Poslovnika.

Zašto ste odlučili svoje povjerenje ukazati novom predsjedniku HDZ-a? 

Andreja Plenkovića znam već dugo iz HDZ-ova Središnjeg odbora, Gradskog odbora Zagreb, Područnog odbora Črnomerec. On je vrsni diplomata, čovjek širokog obrazovanja koji odlično govori nekoliko jezika, prepoznat je u Europi pa je čak postao i potpredsjednik Odbora za vanjske poslove Europskog parlamenta, uglađenog je ponašanja no zbog toga ne manje odlučan i političar je sa jasnom vizijom Hrvatske. Upravo sve ono što njegov glavni politički suparnik, Zoran Milanović nije.

Mnogi vjeruju da ćete upravo vi opet biti izbor Andreja Plenkovića za novog predsjednika Hrvatskog sabora jer Vas izuzetno cijeni budući ste sličnog profila i kao političari i kao osobe. Vaš komentar?

U HDZ-u nismo uopće razgovarali o funkcijama. Svi smo koncentrirani da ostvarimo što bolji rezultat, da građani prepoznaju da imamo jasan program kojim ćemo ostvariti znatan gospodarski rast, otvoriti nova radna mjesta, započeti demografsku obnovu, ostvariti društvenu pravednost i odvesti Hrvatsku u bolju budućnost dok ga naši politički suparnici uopće nemaju.

Dolaskom Andreja Plenkovića imidž nasilnika i mafijaša u HDZ – u više nije – IN. Mogli bismo reći da se upravo vi uklapate u potpunosti u novi identitet HDZ-a. Što vi mislite o tome?

Prije bih rekao da je to bio imidž nekih drugih koji su vrijeđali za vrijeme aktualnog sata u Hrvatskom saboru saborske zastupnike, a koji danas u nervozi zbog predstojećeg gubitka izbora u predizbornoj kampanji nemaju drugih „argumenata“ nego spominjati majku svoga političkog suparnika i sl. Što se tiče afera, kriminala i zloporaba ovlasti, njih bi se kad je u pitanju SDP moglo nabrajati do u nedogled – od Zmajlovićeve afere (opet je na SDP-ovoj listi za izbore) Zagreb Tower kad su građani platili pola milijuna kuna najma za prostore u Zagreb Toweru koje nitko nije koristio a oko tri tisuće metara četvornih državnog prostora na zagrebačkom Ksaveru, iz kojega se iselio Fond za zaštitu okoliša, barem šest mjeseci zjapilo prazno, skandal kad je jedna osoba postala pomoćnik ministra Zmajlovića i to nakon što je bratića Zorana Milanovića, bivšeg oficira JNA koji je čak 23 godine bio u mirovini, zaposlila na rukovodećoj poziciji u NP Krka, nikad nerazjašnjene sumnje u svezi dodjele privilegiranog kredita od strane banke kćeri Nove ljubljanske banke (LHB Internationale Handelsbank Aktiengesellschaft) u jeku hrvatsko-slovenskih natezanja oko duga Ljubljanske banke tvrtki Krešimira Milanovića i to u iznosu od čak 3,25 milijuna eura, skandal u svezi s bonusima direktora Hrvatskih šuma, skandal u svezi sa Tihomirom Jakovinom i ogromnim bonusima koje je selektivno dao tako da je EU morala intervenirati (tek kad je afera izbila po svim medijima skinuo ga je sa SDP-ove izborne liste), skandal kad je SDP jednog svog gradonačelnika štitio do zadnjeg časa i nije ga izbacio iz stranke sve do pravomoćne presude na zatvorsku kaznu zbog političke korupcije kad je on sam izašao iz stranke, da bi se nakon izdržanog dijela zatvorske kazne, ali dok je još izdržavao uvjetni dio kazne, opet potiho i bez znanja šire javnosti vratio u stranku, skandal kad je SDP davao svesrdnu podršku pravomoćno osuđenom zbog financijskih malverzacija u kampanji za gradonačelnika jednog drugog grada koji je na toj funkciji još i danas, usprkos novim USKOK-ovim optužnicama, skandal što na listi imaju i pravomoćno osuđenog provalnika u automobile. Ta tko onda ima imidž povezan sa kriminalom?

Mislite li da je Plenković mudro postupio što je preuzeo odgovornost za I. izbornu jedinicu?

Mislim da jest jer je time pokazao svoju hrabrost kao pravi predsjednik nakon dr. Franje Tuđmana koji je odlučio suočiti se sa svojim glavnim političkim suparnikom u jedinici za koju se tradicionalno smatra da je „teška“ za HDZ a nije „pobjegao“ u neku drugu u kojoj HDZ tradicionalno dobiva veliku većinu mandata. Međutim, i ta percepcija da je Zagreb „težak“ za HDZ zapravo nije točna – sjetimo se primjerice samo koliko su zagrebački birači participirali u pobjedi predsjednice republike gđe. Kolinde Grabar Kitarović. Iako SDP podržava taj mit, Zagreb niti izdaleka nije većinski SDP-ov i uvjeren sam da će umjereni i uljuđeni, ali odlučni Plenković koji ima jasnu viziju socijalno pravedne države kao predstavnik desnog centra privući velik broj glasača sa svojom listom kompetentnih i stručnih kandidata koji za sobom nemaju „repove“ za razliku od onih SDP-ovih. U to uključujem i one glasače sa lijevoga centra koje agresivni Milanović odbija ne samo svojim načinom već i odustajanjem od ideja stvarne socijaldemokracije i socijalne države uopće.

Možete li reći što je najvažnije akademik Željko Reiner napravio u svom mandatu kao predsjednik Hrvatskog sabora?

To je razdoblje bilo uistinu vrlo kratko da se nešto epohalno načini. Drago mi je, primjerice,  da sam uspio vratiti pokroviteljstvo Hrvatskog sabora nad obilježavanjem u Bleiburgu. Bilo je loše i nerazumno što je to pokroviteljstvo SDP svojedobno uopće ukinuo jer je tamo bilo mjesto zla i zločina kao i u Jasenovcu, kojih se moramo sjećati da se ne bi nikada više ponovili. To je mjesto koje simbolizira sva komunistička stratišta, uključujući i ona za koja ni do danas nismo doznali, na kojima su komunisti masovnim ubijanjem pripadnika razoružane vojske ali i civila, žena i djece, i to nakon završetka rata, počinili strašan zločin. Uvijek sam jasno isticao svima onima koji pokušavaju i dan danas prikriti zločine počinjene na Bleiburgu i Križnim putovima i tvrditi drugačije, naći za njih neka nemušta opravdanja i razloge zašto bi odlazak u Bleiburg trebalo prikazati u lošem svjetlu, da ljudi na Bleiburško polje dolaze isključivo iskazati duboki pijetet prema nevinim žrtvama komunističkih zločina. Naime, nevine žrtve jedne strane nisu manje važne ni manje bolne od nevinih žrtvi druge strane, kako neki pokušavaju i danas u Hrvatskoj prikazivati.

Ako postanete opet predsjednik Sabora, za što mnogi misle da je prilično vjerojatno, što biste promijenili ili napravili u novom sazivu?

Najprije bih se zalagao za veći red u radu Sabora, primjerice da se (osim u prvih nekoliko mjeseci kad je to neophodno) što manje zakona izglasava po hitnom postupku – za vrijeme SDP-ove vlade skoro četiri petine zakona u Saboru doneseno je nadglasavanjem vladajućih po hitnom postupku što se nije dogodilo niti u jednom sazivu Hrvatskog sabora od osnutka hrvatske države. Zatražio bih od Vlade da napravi kvartalni plan donošenja zakona i drugih akata kako bi se saborske sjednice mogle normalno unaprijed pripremati, a zastupnici na vrijeme proučiti materiju o kojoj trebaju raspravljati i glasovati. Načinio bih točan plan održavanja sjednica slijedom kojega bi u pravilu u ponedjeljak bili sastanci klubova zastupnika, u utorak sjednice odbora a preostale dane plenarne sjednice. Sjednice odbora mogle bi biti u te ostale dane samo u izuzetnim okolnostima i nikada za vrijeme plenarne sjednice. Također bih nastojao da se, kao u parlamentima većine zemalja, rasprave o prijedlozima zakona prvenstveno vode na sjednicama saborskih odbora i tamo nalaze najbolja rješenja i „bruse“ prijedlozi, dok bi plenarna sjednica trebala tek biti završni dio tog postupka. Moram reći da je takva praksa postojala u Hrvatskom saboru 90′ tih godina.

Zašto da upravo HDZ-u birači povjere svoj glas?

Prvenstveno zato jer, za razliku od naših političkih suparnika,  imamo jasan i precizan program usmjeren ka gospodarskoj obnovi i rastu, otvaranju novih radnih mjesta, pronatalitetnoj politici i općenito demografskoj obnovi zemlje te uspostavi društvene pravednosti. Taj je program utemeljen na znanstvenom pristupu u svakom svom segmentu i izradili su ga naši najugledniji stručnjaci. Posebno je važno da se radi o konkretnim mjerama za postizanje navedenih ciljeva. On je ambiciozan, ali i ostvariv.

Uvjeren sam da će birači nama da ti svoj glas i zato jer su na listama SDP-a sve isti ljudi kao i do sada, dokazani gubitnici na prošlim izborima i katastrofalno neuspješni ministri. Po našim izbornim jedinicama imamo čak sedmero novih nositelja, od čega dvije žene – dvostruko više nego SDP-ova koalicija. Također, SDP nudi stari program – s kojim je već jednom izgubio izbore – dok smo mi detaljno razradili sveobuhvatni program gospodarskog rasta, zapošljavanja, pronatalitetne politike i demografske obnove te društvene pravednosti. Naposljetku, Milanović je neodgovoran i neodmjeren, a Plenković odgovoran i odmjeren – lider kojeg je Hrvatska dugo čekala.

Mislite li da će HDZ – ov program biti realiziran i koje točke po vama bi izdvojili?

Siguran sam da će naš program biti realiziran, a to jamče dokazani stručnjaci na našim listama. Naime, mi ga imamo detaljno razrađenog uz navedene provedbene mjere što svatko može vidjeti na našoj web stranici a SDP-om predvođena Narodna koalicija programa nema. Međutim, njima ionako nitko više ništa ne vjeruje – sjetite se što je bilo s Programom 21 kad je Milanović sam, suočen s kritikama da se ne ostvaruje ništa iz tog plana, jasno poručio hrvatskim građanima da im SDP nije niti dao ikakva specijalna obećanja već da je sve to u Planu 21 bilo samo „figurativno“ rečeno.

Među prvim ste upozoravali na problem demografije u Hrvatskoj i iseljavanje mladih iz države? Kako misli potencijalna Vlada Andreja Plenkovića riješiti taj problem?

HDZ ima  vrlo detaljno razrađen i taj dio programa. Naravno da je najvažnije postići gospodarski rast i otvoriti nova radna mjesta kako bi mladi ljudi imali od čega živjeti i prehranjivati svoju djecu. Međutim osim toga delimitirat ćemo rodiljne i roditeljske naknade za drugih 6 mjeseci rodiljnog dopusta kako bi roditelji imali punu plaću i drugih 6 mjeseci. Već se puno govorilo o našoj mjeri da za svako novorođeno dijete osiguramo jednokratnu naknadu od 7500 kuna. Donijet ćemo zakon o pravima i statusu roditelja-odgojitelja u obiteljima s četvero i više djece pa će takav roditelj dobivati naknadu. Poticati ćemo stanogradnju kako bismo pomogli mladim obiteljima u rješavanju njihovog stambenog pitanja pod povoljnijim uvjetima. Osim toga ponovno ćemo staviti u provedbu Zakon o subvencioniranju kamate na stambene kredite koji ćemo proširiti i na kredite za gradnju kuća  a vremensko razdoblje subvencioniranja kamate produžit ćemo tako da za svako dijete u obitelji produžimo rok sufinaciranja za dodatne 2 godine. Osnovat ćemo alimentacijski fond za djecu radi njihove zaštite od nemara i zanemarivanja roditelja obveznika uzdržavanja. Osigurat ćemo bespovratna sredstva i povoljne kredite za mlade u iznosu do 350 000 kuna za pokretanje vlastitog posla. Redefinirat ćemo mjeru samozapošljavanja i povećati iznos sa 25 000 kuna na 30 000 kuna. Imamo još niz drugih mjera u pripremi, no prostor mi je ograničen da ih ovdje sve pobrojim.

Na prošlim izborima jedna od vaših ključnih točaka bila je i digitalizacija, tj. dostupnost interneta u cijeloj Hrvatskoj. Kako sada niste imali vremena to realizirati mislite li to realizirati u novom mandatu?

Moram ponoviti da se u svega nekoliko mjeseci i zbog specifičnih okolnosti na žalost mnogi naši planovi nisu uspjeli ostvariti. Međutim, kad nakon ovih izbora ostvarimo stabilnu većinu u Saboru i stabilnu Vladu sa predsjednikom Vlade Andrejem Plenkovićem, ostvariti ćemo i planove u svezi sa digitalizacijom društva. Želimo razviti brzi širokopojasni pristup internetu koji će biti dostupan i cijenom prihvatljiv svim građanima kao temelj pristupa korisnika sustavima koji pružaju e-usluge ali planiramo i razviti e-usluge kako bi u raznim područjima života interakcija sa korisnicima usluga bila brza i jednostavna. Nedavno smo tako predstavili projekt digitalizacije javne uprave prema najvišim europskim standardima, tj projekt Središnjega državnog informacijskog sustava, koji je svojevrsna revolucija u pružanju usluga građanima.

Kao naš u svijetu najviše citirani znanstvenik iz medicine koji živi u Hrvatskoj i ugledni redoviti sveučilišni profesor, što mislite o kurikularnoj reformi i kako HDZ namjerava potaknuti znanstvena istraživanja.

Najprije želim jasno reći da je nebrojeno puta ponovljena priča o tome kako HDZ želi zaustaviti kurkulsku (a ne kurikularnu) reformu naprosto neistina. No, onima koji ju ponavljaju ionako je ideološki uzor Vladimir Iljić Lenjin koji je rekao: Laž koja se dovoljno puta ponovi postaje istina. Mi ćemo, naravno, nastaviti raditi na kurikulskoj reformi kako bismo modernizirali sustav odgoja i obrazovanja ali ne na temelju ideološke isključivosti i nametanjem jednog svjetonazora već postizanjem širokog društvenog dogovora uključivanjem i uvažavanjem različitih pristupa i mišljenja. Uvest ćemo dualno strukovno obrazovanje u kojem će poslodavci biti partneri obrazovnim institucijama te zajedno s njima odlučivati o programima i upisnim kvotama pa će tako obrazovanje postati jamstvo sigurnog posla. Uvesti ćemo programsko finaciranje visokoškolskih ustanova a povećati ćemo izdvajanja za istraživanja i razvoj sa sadašnjih oko 0,8% na 2% do kraja mandata.

Autor: dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.