FaH

Rečenica koja je sve raskrinkala: Hrvati, ovo je od životne važnosti

Autor: Iva Međugorac

Gostujući na N1 televiziji ministar zdravstva Milan Kujundžić otkrio je kako je u pripremi Zakon o zdravstvenom osiguranju. ”Sastavljeno je povjerenstvo. Imamo radnu verziju. Međutim, ovdje sam išao s demokratskim nadstandardom, pozvao sam sve dionike i rekao: “Pred vama je tabula rasa, iznosite svoje prijedloge i uzet ćemo najbolje!” Zakon o zdravstvenom osiguranju bit će vrlo osjetljiv”, poručio je Kujundžić.

Ujedno, referirao se i na temu poskupljenja zdravstva te još jednom po tko zna koji put ponovio kako je potrebno definirati što je obvezno i što za obvezno, pacijent ima pravo to mora i dobiti. ”Dopunsko je druga razina. Vrlo je važno za jedan znatan dio država bi trebala platiti, a ne plaća uvijek. Treba uzeti i dodatno osiguranje, ako netko hoće platiti još 100, 200 eura”, rekao je Kujundžić te dodao kako to treba staviti na stol i naciji reći: ‘Gospodo, izaberite što želite’.

Prema njemu, potrebno je sačuvati to da zdravstvo bude dostupno svima. No, progovoriti i o tome da postoje oni koji dobro zarađuju, a koji se vode kao socijalni slučajevi, dok istodobno imaju nekretnine i voze Porsche. No, usprkos inzistiranju voditelja, Kujundžić nije precizirao hoće li dopunsko poskupiti već se poslužio tipičnom hrvatskom političkom frazom kako je sve moguće. No, kako doznajemo od izvora bliskih ministru izmjene jednoga od ključnih zakona, onoga o obveznom zdravstvenom osiguranju mogle bi izazvati negodovanje među građanima. Naime, članovi radne skupine koja je nedavno osnovana iznosili su svoje prijedloge, a dodirna im je pak točna namjera da se uvede mogućnost nadoplate u javnom zdravstvenom sustavu.

Radi se o nadstandardu, standardizaciji usluga te izdavanju računa za sve zdravstvene usluge, a ujedno cilj je ekspertne skupine definirati prava, ali i obaveze pacijenata. Namjera im je tako izjednačiti prava pacijenata tako da će građani u svakoj bolnici na zdravstvenu iskaznicu dobiti primjerice isti kuk, po istoj cijeni, a ako pacijent bude poželio nešto iznad toga standarda tada će to morati platiti po definiranom cjeniku. Takozvana nadstandardizacija, koju neki opisuju i kao amerikanizaciju zdravstvenog sustava spominje se otkako je Kujundžić preuzeo zdravstveni resor, a dio kritičara strahuje kako se radi o tome da se zdravstvo dijeli na bogate i siromašne, što bi mogao biti problem s obzirom na životni standard u našoj zemlji.

No, oni koji sudjeluju u radnoj skupini stava su kako je takav oblik nužan jer je to zakon koji uvodi reda u zdravstveni sustav te će ga činiti održivim. Cilj je uvesti reda u sustav tako da svi pacijenti u državi dobiju jednaku uslugu. A posebna tema koje se dotiču unutar zakona svakako je dopunsko zdravstveno osiguranje, koje bi moralo postati obvezno. No, u tom slučaju sporan postaje i Zakon o dobrovoljnom zdravstvenom osiguranju kojega također valja mijenjati jer postaje gotovo nemoguće motivirati pacijente koji to još nisu učinili da se dopunski osiguraju. Cilj je podići broj osiguranika, tako da se sustav učini održivim.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.