03.10.2016., Zagreb - Davor Puklavec/PIXSELL

REAGIRALA NA HASANBEGOVIĆEV POTEZ: Vrgoč sumnja na zlouporabu službenog položaja radi pogodovanja privatnim interesima

Autor: dnevno.hr

Vrgoč je najavila pokretanje odgovarajućih postupaka protiv odgovornih osoba zbog njegovom objavom "bezrazložno pričinjene enormne štete kazalištu".

U četvrtak je intendantica Hrvatskog narodnog kazališta Zagreb Dubravka Vrgoč priopćenjem u kojem ističe kako je HNK koncem rujne uputio ministarstvu očitovanje na izvješće u kojemu su osporeni svi navodi te se od ministra traži pokretanje stegovnog postupka protiv osoba uključenih u izradu izvješća. A sve zato jer je u srijedu srijedu Ministarstvo kulture objavilo izviješće o provedenom upravnom nadzoru nad HNK.

Vrgoč je najavila pokretanje odgovarajućih postupaka protiv odgovornih osoba zbog njegovom objavom “bezrazložno pričinjene enormne štete kazalištu”.

“Izvještaj o obavljenom upravnom nadzoru nad HNK u Zagrebu”, koji je Ministarstvo kulture u posljednjem danu mandata tehničkog ministra kulture Zlatka Hasanbegovića objavilo na svojim službenim stranicama, datira od 26. srpnja 2016., zaprimljen je u HNK-u Zagreb 29. kolovoza 2016., a HNK je na navedeni Izvještaj Ministarstvu kulture poslao Očitovanje 26. rujna 2016.”, ističe Vrgoč u priopćenju.

Iz Izvještaja su u Očitovanju HNK-a osporeni svi navodi, te se od tehničkog ministra kulture zahtijevalo ne samo njegovo suspendiranje, već i pokretanje stegovnog postupka protiv osoba uključenih u izradu toga nezakonitog Izvještaja, napominje intendantica.

“Objavljivanjem Izvještaja, tehnički ministar kulture odbio je primijeniti važeće propise, čime je ne samo narušio ugled Ministarstva kulture te ugled HNK-a Zagreb, već je time pokazao i nepoštivanje pravnog poretka RH, koji je po svojoj funkciji bio obvezan štititi”, stav je intendantice.

Od dostavljanja Očitovanja HNK Zagreb nije zaprimio obavijest o daljnjem vođenju postupka, pa ni obavijest o završetku postupka upravnoga nadzora nad HNK-om, kojim dokumentom se okončava zakonska procedura provođenja upravnoga nadzora, napominje.

“Začuđuje službena objava dokumenta koji nije verificiran u postupku, te kao takav nema vjerodostojnost, niti se može smatrati zakonitim. Stoga smatramo da postoji osnovana sumnja da je objavom navedenog Izvještaja počinjeno djelo zlouporabe službenog položaja i ovlasti odgovorne osobe koja je uzurpirala javni prostor radi pogodovanja privatnim interesima”, upozorava nadalje intendantica.




“U cilju zaštite zakonskih prava i interesa, a posebice u cilju zaštite ugleda središnje nacionalne kazališne kuće u RH, HNK Zagreb zahtijevat će pokretanje odgovarajućih postupaka protiv odgovornih osoba zbog bezrazložno pričinjene enormne štete kazalištu”, poručuje Vrgoč u priopćenju.

U očitovanju koje je 26. rujna uputila ministru Hasanbegoviću, predsjedniku Kazališnog vijeća HNK-a Zagreb Dušku Ljuštini, gradonačelniku Milanu Bandiću i pročelniku zagrebačkog Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport Ivici Lovriću, Vrgoč je stavku po stavku odgovorila na sve primjedbe ministarstva.

U zaključku ističe kako svojim poslovanjem ne samo da nije prekršila odredbe i propise koji joj se stavljaju na teret, već je dovela do ispravljanja brojnih zatečenih nepravilnosti, čime je postigla veću transparentnost poslovanja te institucije.




“Ministarstvo kulture je, ne poštujući gore specificirane propise i ne poštujući ulogu koja mu je namijenjena u sustavu državne uprave RH, ovim Izvještajem nada mnom i nad institucijom koju predstavljam izvršilo pravno nasilje, te proizlazi da osobe koje su načinile taj Izještaj i pokušavaju ga prezentirati kao relevantan i vjerodostojan dokument, zapravo opstruiraju pravni poredak RH, ne priznavajući činjenice, ne poštujući temeljne propise i svoju ulogu u društvu te u konačnici Ustav RH”, upozorila je Vrgoč u očitovanju.

“Stoga zahtijevam da se ovaj Izvještaj odmah poništi kao nezakonit, te da se pokrene stegovni postupak protiv svih osoba uključenih u izradu ovog Izvještaja, te molim da me se u najkraćemu mogućem roku izvijesti o poduzetome. Ne pokrene li se  protiv navedenih osoba postupak, te ako se ne suspendira ovaj osporavani Izvještaj, bit ću prisiljena zatražiti zaštitu pred Vladom RH, kao i pred nadležnim sudovima za zaštitu prava i interesa HNK u Zagrebu, kao i mojih interesa, i to mene kao osobe i kao intendantice HNK”, zaključila je.

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.