en.wikipedia.org
en.wikipedia.org

RAZOČARANI TURIST: ‘Katastrofa. Kad smo tražili smješaj, sve je bilo divno, a ovo nam nitko nije rekao!’

Autor: T. P.

Malobrojno lokalno stanovništvo Ivanice turizam će morati pokušati razviti neovisno o blizini Dubrovnika koji više nije lako dostupan s njihove strane u jeku turističke sezone...

“Nisam mogao ni zamisliti da ću pola godišnjeg odmora provesti čekajući u koloni na graničnom prijelazu”, započinje svoju priču turist Matthew iz Engleske koji je godišnji odmor s obitelji odlučio provesti na samom jugu Bosne i Hercegovine s povremenim posjetima Dubrovniku, Mostari i Međugorju. Na preporuku prijatelja odlučio je iznajmiti kuću u Ivanici, naselju na granici s Dubrovnikom, piše Bljesak.info.

Prvo razočaranje doživio je čim je prvoga dana krenuo prema Dubrovniku. Zatekla ga je gužva na graničnom prijelazu Ivanica-Brgat gdje je čekao tri sata.

”Nemam riječi. Katastrofa. Ne mogu vjerovati da je granični prijelaz tako neuvjetan. Infrastruktura je jako loša što carinicima otežava posao, stvaraju se gužve, a sve to teško je podnijeti na +40 stupnjeva. Najviše sam razočaran činjenicom što nam nitko nije rekao da je situacija ovakva kad smo se raspitivali o smještaju. Tada je sve bilo divno”, rekao je Matthew za bljesak.info. Na putovanju nije bio sam, već sa suprugom i dvoje djece kojima je također bilo mučno čekati na vrućini.

Ivanica, koja se naziva i Beverly Hills dubrovačkog primorja, na internetskim je stranicama opisana kao mjesto s ”povoljnim parcelama i kućama u BiH koje su skoro u Dubrovniku”, a na nekim je stranicama opisana tako da se čini da je dio grada Dubrovnika. Zbog blizine Dubrovnika upravo u Ivanici mnogi turisti traže smještaj jer su cijene prihvatljivije, a Dubrovnik je nadomak. Ipak, prema iskustvu ovog Engleza, tomu i nije baš tako, osobito nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju, kada je “tvrda granica” učinila svoje i na neki način “udaljila” Ivanicu od Dubrovnika, s obzirom na to da se na graničnom prijelazu čeka satima. Loše je to po BiH jer će mnogi umjesto nižih cijena smještaja više cijeniti svoje vrijeme žele li vidjeti Dubrovnik te će do njega doći s druge strane, hrvatske.

Malobrojno lokalno stanovništvo Ivanice turizam će morati pokušati razviti neovisno o blizini Dubrovnika koji više nije lako dostupan s njihove strane u jeku turističke sezone…

Autor: T. P.

ZADNJE VIJESTI