Sanjin Strukic/PIXSELL

‘On će i dalje nastaviti rovariti, izmanipulirao je branitelje i bio je radikalan…’

Autor: I.Delić

Glumica je ponovno iznijela svoj stav o Hasanbegoviću, ovoga puta izrazito radikalno.

Bivši ministar kulture Zlatko Hasanbegović s te je dužnosti maknut, prije nego li je na istu i stupio, a komentari na njegov rad ne prestaju kružiti javnim prostorom. Oglasila se tako za Dnevno.hr glumica Urša Raukar jedna od njegovih najžešćih kritičarki te konstatirala kako je napravio mnogo toga lošeg izražavajući nadu da će se to dati popraviti.

-On se bavio samo isključivanjem, micanjem, kadroviranjem u jednom radikalnom ideološkom smislu… Ne mislim da je on uštedio neki novac, niti je zbog toga doveden. Njega je doveo direktno Tomislav Karamarko da ideološki skrene hrvatsku u rigidnom smjeru, rekla je Raukar te dodala kako postoji mogućnost i da će se s novom ministricom Ninom Obuljen moći razgovarati.

-Ja mislim da su, nažalost, naši branitelji izmanipulirani od rigidne desnice predvođene Hasanbegovićem za vlastite, što ideološke, što zapravo, taštinske porive’-smatra Urša Raukar i dodaje kako se boji da Hasanbegović nije otišao već da će i dalje rovariti.

Inače, ova je osebujna glumica zbog Hasanbegovićeva imenovanja plakala na Trgu sv. Marka, a otkrila je i uzroke svojih suza u vrijeme kada je bila sudionica prosvjeda u organizaciji Platforme 112 nazvane “Smrt slobode izražavanja”. Plakala je jer je držala kako je izbor Zlatka Hasanbegovića za ministra kulture nešto što je moguće u Hrvatskoj 1941., ali ne i 2016. U svojem performansu dotična se obratila Ivanu Lovrinoviću tvrdeći da Hasanbegović ne priznaje antifašizam, te je član bleiburškog zdruga.

– Potpuni anononimac u hrvatskoj kulturi. Hrvatska kultura sa svojom prošlošću i budućnošću ne smije dozvoliti da takav čovjek bude ministar kulture – poručivala je Raukar koja pak tvrdi da se radi o usko ideološkom usmjeravanju hrvatske kulture.

– Dirigirano relativiziranje ili odricanje od antifašizma, najave izmjena udžbenika u tom smjeru, najava korištenja filma u ideološku propagandu, sve nas to vraća u najmanju ruku u metode iz doba Šuvarove Bijele knjige. Dovoljno da se osoba slabijih živaca, poput mene, rasplače – objasnila je Raukar jedne prigode napominjući da ne pripada nijednoj udruzi. No, članica je Hrvatskog društva umjetnika, a njezin otac Mladen Raukar nekoć je uređivao i vodio na Hrvatskom radiju emisiju Glazbeni Zagreb koja mu je 1992. bez razloga ukinuta premda ni ona, a ni članovi njezine obitelji nisu pripadali jugoslavenskim elitama.

Pravo ime joj je inače Neda, a Urša nadimak iz djetinjstva. U braku je s arhitektom Nikom Gamulinom s kojim ima sina. Pažnju javnosti privukla je prosvjedom protiv izgradnje garaže na Cvjetnom trgu 2010., na kojem je bila najglasnija i medijski najeksponiranija. Koliko joj nije odgovarala gradnja garaže u zagrebačkoj Varšavskoj ulici svjedoči činjenica da je zbog protesta završila u pritvoru. Na noge je ustajala i 2003. godine, a povod bijaše otpor američkoj politici, te prilike pojavila se na glavnom zagrebačkom trgu boreći se protiv rata te istodobno protiv američkog napada na Irak ističući da je Hrvatska saveznica Busha. Glumica se protivila skupu postrojavanja stranačke vojske koji je početkom prošle godine organizirao A-HSP. Inicijativu ujedinjenu protiv fašizma uz Uršu činio je tada i glumac Vili Matula. Ova dama zalaže se za raskidanje vatikanskih ugovora, a sudjelovala je i u akciji povrata imena Trga žrtava fašizma, te je svojedobno prosvjedov

 

Autor: I.Delić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.