RANKO OSTOJIĆ: Miljenik žena koji je napadao Franciškovića, družio se s kontroverznim tajkunima i držao leđa Zoranu Milanoviću

Autor: I.Delić

Jedan od kandidata za predsjednika SDP-a, a koji ima velike šanse je i Ranko Ostojić.

‘Predao sam kandidaturu za predsjednika SDP-a Hrvatske kao što sam to i najavio. Vjerujem da ćemo u fer demokratskoj borbi pokazati tko je bolji za predsjednika SDP-a. Mislim da su programi naše politike najvažnija stvar o kojima moramo razgovarati i u ovih dva mjeseca kampanje upravo ću se za to zalagati’, rekao je bivši ministar policije Ranko Ostojić najavljujući kandidaturu za predsjednika SDP-a, a u kojoj će mu se kako za sada stvari stoje suprotstaviti kolege Davor Bernardić, Orsat Miljenić i Gordana Sobol koji su svoje kandidature predali u utorak, a uz njih u utrci će sudjelovati i relativno nepoznata Vesna Škuić.

Da će se kandidirati za predsjednika SDP-a najavili su i Tonino Picula, Domagoj Hajduković, Karolina Leaković. Izbori u SDP-u održat će se 19. studenog, a do tada valja podsjetiti na lik i djelo nekadašnjeg ministra Ostojića koji je pažnju javnosti skrenuo na sebe tijekom skrbi o izbjeglicama koje su u jeku krize prolazile kroz našu zemlju. Nešto revniji pamte i njegov primitivni, degutantni sukob s aktivistom Markom Franciškovićem, koji je nakon toga proživio kalvariju. Opisuju poznanici Ostojića kao velikog šarmera i ljubitelja žena na kojega je oko svojedobno bacila i jedna poznata radijaka voditeljica, a koja je pak svojedobno sudjelovala u megapopularnom kulinarskom showu Nove tv. Maxportal je pak opisivao njegovo pijano stanje i to one prigode kada su mu poslušnost odbili šef gradske i županijske policije u Splitu. Naime, dvadesetak pripadnika interventne policije 28. siječnja 2015. oko 21 i 30 sati u noći uklonilo je natpis ‘Za dom spremni’ sa spomenika IX. bojne HOS-a ‘Rafael vitez Boban’ u Splitu jer je isti prema riječima Antonele Lolić, glasnogovornice splitske policije, bio neprimjeren. Ali tog je dana vođena žučna rasprava između ministra policije Ostojića, koji je inače iz Splita s načelnicima županijske i splitske policije od kojih je tražio da uklone natpis sa spomenika. Tadašnji ministar je prema navodima ovoga medija, na svoje kolege vikao, a čak je i splitski gradonačelnik Baldasar bio nezadovoljan idejom o skidanju spomenika. Sve to razljutilo je ministra koji je u želji da se riješi ustaške ikonografije pribjegao krajnoj mjeri podižući interventnu policiju na noge, tjerajući ih na klesanje.

Kada već govorimo o splitskim vezama i aktivnostima, spomenimo da je Ostojić odnedavno povezan sa splitskim poduzetnikom Zvonimirom Radićem. Jedan je to od onih koje nazivaju kontroverznima. No, to nije previše smetalo čelnom čovjeku hrvatske policije. Jer osim što je s Radićem u prijateljskim odnosima, jedan dio mandata proživio je u njegovom stanu u Jurišićevoj ulici u Zagrebu. . Inače, ovaj splitski tajkun slovi i kao mentor još kontroverznijeg bivšeg šefa Hrvatske gospodarske komore i strastvenog lovca Nadana Vidoševića.

 I to kakve li ironije, iz mutnih vremena vezanih uz Dalmacija cement. Dotični je optužen u aferi Piramida s Igorom Premilovcem, ali isti dan priveden je i pušten zbog svojeg izrazito prisnog odnosa s Mladenom Bajićem, s kojim je, kakve li slučajnosti, opet blizak naš ministar Ostojić. I Radiću su mediji pisali dok je bio članom Upravnog odbora HGK, a s te pozicije, govorilo se tada, bio je Vidoševićev pokrovitelj. Pažnju je na sebe, vjerojatno ne svojom voljom, skrenuo privođenjem zbog sumnji da je iz tvrtke Piramida preko Premilovca izvukao pet milijuna kuna. Sumnjičio se da je kao predsjednik Nadzornog odbora tvrtke angažirao Premilovca za izvlačenje novca. Da je Ostojić s ovim osebujnim poduzetnikom prisan svjedoče i njihova ranija druženja. Čelni čovjek policije bio je naime gost na njegovu rođendanu, na kojemu je čak i zapjevao. Uz njega, na rođendanskoj fešti sresti su se mogli HDZ-ov Jerko Rošin, HNS-ov Jakša Marasović, novinar Edo Pezzi, Ante Kotromanović, Marijan Ban i mnogi drugi. Ostojić je tvrde poznanici fajter koji nije uvijek ugodan, ali je zato uvjerni ljevičar, a do posljednjeg trena držao je leđa Zoranu Milanoviću od kojeg uživa potporu u kampanji za predsjednika stranke.

Ostojić je pravnik dalmatinskih korijena koji je bio angažiran i u Domovinskom ratu. Nakon rata Ostojić se pokušavao baviti privatnih biznisom, a bankrotirao je nakon što su mu iz trgovine ukrali tri tone bakalara. Bio je i šef Policijske uprave splitsko-dalmatinske sa čega skače do pozicije ravnateljstva policije i nedugo potom na mjesto pomoćnika ministra unutarnjih poslova Šime Lučina. U Sabor ulazi tek 2007. te četiri godine kasnije postaje ministar policije. Iz te fotelje uspjeva privući ne samo pažnju javnosti već i članstva svoje Partije u kojoj sada vjeruju da za pobjedu ima veće šanse nego li bilo tko drugi, a oni mora da su mu za razliku od javnosti oprostili i zaboravili životu u stanu medijskog tajkuna Pavića.

Autor:I.Delić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.