Petar Glebov/PIXSELL

Ramljak progovorio o stanju u Konzumu: Otpuštat ćemo radnike, ali i dizati plaće!

Autor: Dnevno.hr/I.A.

Ramljak je otkrio i kako je s Todorićem zadnji kontakt imao 10. travnja

Vladin izvanredni povjerenik za Agrokor Ante Ramljak dao je ekskluzivni intervju N1 televiziji u emisiji Točka na tjedan.

Otkrio je kako će ići realizacija  kredita od 530 milijuna eura.

“Realizacija tog kredita krenut će već od sljedećeg tjedna kad očekujemo da dobijemo prvu tranšu od 100 milijuna eura i mislim da će već u utorak, srijeda taj novac biti na našim računima tako da ćemo glavninu tog novca dalje proslijediti kompanijama unutar sustava. Prije svega mislim na Konzum jer većina tog novca će ipak ići Konzumu.”

Dodao je kako će se tim kreditom podmiriti isključivo dospijeće dobavljača koje sad još u ovom trenutku nisu mogli uhvatiti u zadanim ugovorenim rokovima.

“Isto tako velik dio tih sredstava će biti nadopunjavanje zaliha u svrhu pripreme sezone, ove predstojeće ljetne sezone gdje sad već imamo pojačanu potražnju”, dodao je Vladin povjerenik.

Na pitanje može li jamčiti isplatu plaća do sredine mjeseca za sve kompanije, Ramljak je odgovorio: 

Mislim da je to najvažnija stvar. Od prvog dana ja sam govorio da dajem jamstvo za isplatu plaća koje neće kasniti i to smo već u ova dva mjeseca i pokazali. Tako da definitivno mislim da možemo jamčiti isplatu plaća, ali te plaće i ovako ne bi bile isplaćene iz ovog kredita. Znači nisu bile uvjetovane da li ćemo kredit imati ili ne, nego smo mi praćenjem, skupljanjem sredstava na dnevnoj bazi i osiguravali i odvajali sa strane – jedan dio priljeva kojeg smo dobivali na dnevnoj bazi smo odvajali za isplatu plaća koje dolaze svaki mjesec.




Kazao je i kako prvih 100 milijun će dati Knighthead Capital, da.

“U sljedećih mjesec dana to jest do kraja mjeseca, do kraja šestog mjeseca će, budući da smo u taj aranžman pozvali sve kreditore koji žele sudjelovati i koji su sad već kreditori Agrokora da oni svaki od njih do kraja ovog mjeseca daju svoje iznose kojima žele participirati u ovom kreditnom aranžmanu, tako da kako oni budu odobravali sredstva svojih kreditnih odbora i upisivali ta sredstva u kreditni aranžman, tako će se sredstva povlačiti. Mislim da su sljedeći rokovi 23. lipnja i 30. lipnja za odobrenje svih sredstava tako da do kraja ovog mjeseca imamo onda tih 400 milijuna eura na računu”.

Govorio je i o stanju u Konzumu. Kaže da je promet pao za 10, 8 posto, a ne 20 kako kruže priče. Očekuje oporavak u sezoni.




“Pad prometa je 10,8 posto. To je sad podatak koji vam dajem kao ekskluzivu. Mislim da smo ga jučer i objavili i da je u tom dijelu pad pad prometa u prvih pet mjeseci manji nego što je bilo tko očekivao, ali isto tako tvrdim da sada kad budemo financirali novu robu i zalihe Konzuma i kad budemo popunili do kraja dućane, da će Konzum uhvatiti taj rast prihoda, i do kraja godine moj plan je, ja bih bio zadovoljan, da Konzum u prihodima posluje s nulom.

Kazao je i da nakon ovog svega očekuje da će Konzum biti na nuli. 

O radnicima i višku:

U ovom trenutku ne mogu reći točno stanje profitabilnosti svih dućana, ima, sigurno ima neprofitabilnih dućana, ali ne bih govorio o postocima. Još radimo analize i siguran sam da ćemo do kraja ljeta, nakon svih analiza, krenuti u implementaciju tog restrukturiranja, zatvaranje određenog broja dućana i zbog toga sam uvjeren da će Konzum do kraja godine poslovati pozitivno i da će imati operativnu dobit i da će on biti naš ‘flagship’, kako se kaže, u tom budućem restrukturiranju, u nagodbi s vjerovnicima.

Dakle Ramljak je potvrdio kako će doći do otpuštanja radnika u neprofitabilnim trgovinama. 

O plaćama:

Ne znam da li zaposlenici Konzuma, pogotovo zaposlenici u dućanima Konzuma, mogu imati manje plaće od ovih koje imaju danas. Mislim da je to čak jedna od stavki zbog kojih mi moramo napraviti dobre analize jer naši zaposlenici nažalost u plaćama nisu konkurentni sa zaposlenicima drugih trgovačkih lanaca u kojima su plaće puno veće i volio bih ako bismo pronašli prostora u poslovanju Konzuma da se i te plaće podignu, a ne smanje.

Na pitanje, kako se ponaša Ivica Todorić, još uvijek aktualni vlasnik, a bivši šef Uprave, otkako je došao, kratko je kazao: 

Ne, nismo imali nikakav kontakt, zadnji kontakt je bio kod primopredaje 10. travnja.

Autor:Dnevno.hr/I.A.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.