Borna Filic/PIXSELL

Rada Borić ironično o navijačima: Šokirat će vas njene riječi

Autor: Iva Međugorac

Osebujna Rada Borić s osebujnim komentarom.

Kako to obično biva, utakmice Hrvatske nogometne reprezentacije koja nastupa na Svjetskom nogometnom prvenstvu brojni hrvatski građani prate na ulicama, trgovima i omiljenim ugostiteljskim objektima. U skladu s time, tradicionalno se posljednja utakmica između Hrvatske i Nigerije gledala i u crkvi Svete Mati Slobode na zagrebačkom Jarunu gdje se održavala roštiljada njihove Obiteljske zajednice te je između ostaloga organizirana i tombola te prikupljanje sredstava za nove dvorane u kojima će se odvijati razne aktivnosti za mlade.

Bilo bi ovo druženje tek dio tradicije da ga se na svojem Facebooku nije dotakla aktivistica, a odnedavno i političarka Rada Borić koja je napisala pomalo ironičnu opasku: ”Oni se znaju organizirati: nogomet&crkva”, istaknula je. No, sliku ekipe koja se okupila na roštilju odgovorom joj je ponajbolje prezentirao don Damir Stojić koji joj je poručio da je mogla doći na pivo i ćevape. “Naša župljanka Rada Borić na aparatima… oj Rado, ako ti nije rado priključi se! Mogla si doći na pivo i ćevape. If you can’t beat them, join them”, napisao je don Stojić.

Inače, Rada Borić jedna je od ključnih osoba u nedavno osnovanoj stranci Nova ljevica. Riječ je inače o dami rođenoj u Zagrebu, koja je diplomirala hrvatski jezik i književnost te komparativnu književnost na zagrebačkom Filozofskom fakultetu. Na istom je fakultetu okončala i poslijediplomski studij književnosti. Godinama je bila lektorica hrvatskog jezika, književnosti i kulture na Sveučilištu u Helsinkiju gdje je predavala kulturnu povijest Balkana. Predavala je i u SAD-u na sveučilištu Indiana, autorica je prvog finsko-hrvatskog i hrvatsko-finskog rječnika. A nakon višegodišnjeg boravka u Helsinkiju, vratila se u Zagreb gdje je od 1993. radila sa ženama izbjeglicama u Centru za žene žrtve rata.

1995. postaje jedna od osnivačica Centra za ženske studije u kojemu je vodila kolegije o feminističkoj kritici jezika, ali i razne druge projekte. Sudirektorica je poslijediplomskog seminara pri IUC-u u Dubrovniku “Feminizmi u transnacionalnoj perspektivi” (Feminism in Transnational perspective) te je od studenog 2010. Članica Upravnog odbora Europskog ženskog lobija. Ujedno, javno je dala potporu bivšem predsjedniku Ivi Josipoviću u utrci za još jedan mandat napominjući kako Hrvatsku ugrožavaju Crkva i desne stranke.

Kao potpredsjednica Nove ljevice na osnivačkoj skupštini temeljni postulat stranke sažela je riječima: ”Dovoljno je zabrinutosti koju svakodnevno živimo, ne želimo se više bojati. Bit ćemo ustrajni i odlučni u tome da pokažemo da je u Hrvatskoj moguć drugačiji politički i govor i drugačije političko djelovanje, da pokažemo da u Hrvatskoj možemo i moramo svi živjeti dostojanstvenim životom, i radnici i nezaposleni i oni koji žive od svojih mirovina… svi zaslužujemo živjeti bez straha i da se poštuju ljudska prava svih, svih nas različitih, za bolju Hrvatsku”, rekla je.

Nedugo potom sukobila se s Igorom Peternelom zbog fotografije na koju podsjećamo. “Potpuno isto kao i Bujanec s ustaškom kapom! (Direktiva komisije EU)”, tako je komentirao Igor Peternel, potpredsjednik HHO-a, fotografiju koju je na Facebooku objavila Rada Borić – potpredsjednica Nove ljevice, feministica i komentatorica emisije Peti dan na HRT-u.




Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.