: Igor Kralj/POOL/PIXSELL

Pusićki nude novo ministarstvo: Koja je tajna opstanka jedne od najvećih gubitnica na političkoj sceni?

Autor: I. Delić

Živjelo bratstvo i jedinstvo, još je jedna od metoda kojom se koristila dok je sjedila u ministarskoj fotelji, a o čemu svjedoči postupak kojega je početkom srpnja pokrenulo Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa.

Ministrica znanosti, upravo to trebala bi biti bivša šefica HNS-a i nesuđena glavna tajnica UN-a Vesna Pusić ukoliko njezina samoprozvana ‘Narodna koalicij’a dođe na vlast.

To je još jedan od ustupaka za ovu damu koja je donedavno zahvaljujući političkim vratolomijama bivšega joj druga Ratka Čačića vodila malu stranku za velike karijere, ali i Ministarstvo vanjskih poslova na čije diplomatske i prije svega sulude poteze riječi ne treba trošiti. Pusić je, složiti će se promatrači njezine političke aktivnosti, velika moralistica, ona je ta koja sebe predstavlja kao borca za ljudska prava dok istovremeno građanima sugerira kako će glasovati na referendumima, pa je tako u vrijeme referenduma o obitelji Hrvatima sugerirala da bez obzira na svoja stajališta glasaju protiv, a u vrijeme referenduma za ulazak u EU otišla je toliko daleko da je umirovljenicima, koje su ionako opustošili, uputila drsku poruku da ukoliko ne uđemo u tu famoznu Europu neće dobiti mirovine.

Sve to tek je dio njezine političke biografije unutar koje se potkrala i velika ljubav spram Srbije, na čije zločine je nerjetko žmirila dijeleći krivicu, te na taj način pokušavajući prikazati Domovinski rat građanskim. Živjelo bratstvo i jedinstvo, još je jedna od metoda kojom se koristila dok je sjedila u ministarskoj fotelji, a o čemu svjedoči postupak kojega je početkom srpnja pokrenulo Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa. Naime, Povjerenstvo je postupak protiv Pusić pokrenulo u trenutku obnašanja dužnosti ministrica, jer je napravila propust tako što se nije izuzela iz donošenja odluka o dodjeli novca organizacijama civilnog društva. Udruzi Documenta – centar za suočavanje s prošlošću u kojoj je u Upravnom odboru njezin brat Zoran Pusić, također veliki moralist, dodijeljena su novčana sredstva u iznosu od 248.992,80 kuna. Da priča ne ostane isključivo u krugu obitelji pobrinula se stranačka kolegica Živana Heđbeli, koja je također sjedila u upravnom odboru. Bez obzira na repove iz proteklog mandata, Pusić sa svojom politikom ne kani stati već se nedavno susrela s kineskim ministrom vanjskih poslova Wangom Yijem, nakon čega je najavila da će se bazirati na ovdašnju političku scenu, svjesna svojeg debakla u UN-u. A prije nego li je tamo uopće i pošla, svoj stav o politici bivše ministrice javno je iznio Mostovac Miro Bulj.

-Vesna Pusić je osoba koja je nametnula morbidnu tezu da je HRVATSKA AGRESOR na Bosnu i Hercegovinu u Domovinskom ratu. To neshvatljivo djelovanje je bilo u najtežim vremenima Domovinskog rata. Zbog njene teze, Hrvatska i njeni građani u posljednjih 20 godina trpe nemjerljive štete. Zbog toga Vesna Pusić nema legitimitet nigdje u svijetu predstavljati Republiku Hrvatsku, iskreno je objasnio na popularnom fejsu Mostovac. No, što je vrijedilo Buljevo negodovanje kada je Pusić uživala podršku premijera Oreškovića, ali i kompletne vlade te predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, a prešutno podržao ju je i bivši predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko koji nije poduzeo ništa da se debakl kojega nam je Pusić priredila u bijelom svijetu spriječi.

Podsjetiti valja da je Milanovićeva vlada samo nekoliko dana prije početka parlamentarnih izbora u studenom prošle godine službeno podržala kandidaturu Vesne Pusić za glavnu tajnicu UN-a, nakon što se saznalo da UN službeno podrške kandidata prima tek od 15. prosinca, u siječnju ove godine tada tehnička vlada ponovno potvrđuju kandidaturu Pusićeve koja tada nailazi na žestoke kritike iz hadezeovih redova. Od tamo su pljuštale opake izjave poput one da je riječ o državnom udaru na Ustav, na institucije i demokratsku praksu u RH. Unatoč svemu tome, odluka o daljnjoj podršci kandidature Vesne Pusić na dnevni red nije došla, pa se ona nadasve nesmetano posvetila pripremi svoje kampanje.

Ne treba zaboraviti u ovoj priči tko uistinu Vesna Pusić jeste, a samo jedna rečenica iz njezine raskošne palete dovoljno govori pa je tako primjerice o Deklaraciji o Domovinskom ratu izjavila kako je: ”Najbolje da ju se marginalizira”. Inače, Karamarko nije jedini koji je prije nekoliko mjeseci oštro kritizirao kandidaturu Vesne Pusić, već je istu osuđivao tehnički ministar vanjskih poslova Miro Kovač koji je tvrdio da je upitno hoće li će ova nakon izbora moći kandidirati za mjesto predsjednice mjesne zajednice. Gostujući koncem veljače u Bujici ministar je obećao da će nakon izglasavanja proračuna na red doći pitanje podrške kandidaturi Vesne Pusić, danas je konac travnja, ali o toj temi još se uvijek šuti premda je i proračun odavno izglasan. Najbolji poznavaoc Vesne Pusić jest analitičar Zdravko Tomac koji je u više navrata upozoravao kako je njena kandidatura pakleni plan koji bi mogao štetiti Hrvatskoj. Također, tvrdio je da je Pusić toliko ambiciozna da je spremna izdati sve za svoju karijeru, a kada je o karijeri riječ njezin HNS mnogima je poslužio upravo za gradnju karijera na direktorskim pozicijama u državnim tvrtkama. Primjerice, u HEP-u je zaposleno 48 kukurikavaca, a njih 37 dolazi iz HNS-a. Mahom je to ekipa na direktorskim i sličnim pozicijama s plaćama od oko 15 tisuća kuna. Primjere za njihova uhljebljenja nije teško pronaći.

Agencija za istraživanje nesreća u zračnom, pomorskom i željezničkom prometu koncem 2013. godine raspisala je natječaj za ravnatelja i zamjenicu ravnatelja, a unatoč stručnjacima koji su se na natječaj prijavili na posao je primljena Anita Koprivnjak. Pitanje svih pitanja jest je li njenom zapošljavanju pomogla činjenica da je kći Viktora Koprivnjaka, HNS-ova pomoćnika ministra obrane? Znate li tko je Zlatko Taritaš? Da, ako vam prezime zvuči poznato u pravu ste, ovaj gospodin suprug je ex ministrice graditeljstva Anke Mrak Taritaš, a još k tome sasvim slučajno radio je u državnoj tvrtki Plinacro. Na Plinacrov natječaj ministričin suprug prijavio se 2012. godine te dobio stalan radni posao, ali nije ga dugo zadržao. Inženjer građevine pod medijskim pritiskom morao je pokleknuti.

No, nije zgorega imati na umu da je Mrak Taritaš utjecajna HNS-ovka, a da priča opet bude slučajna pobrinuo se Mladen Antunović HNS-ovac koji je tada vodio Plinacro. Direktoricom Elektre u Slavonskom Brodu Branka Balašević postala je preko internog natječaja. Naime, nakon promjene vlasti HEP je pripao HNS-u, stranci poznatoj po karijerizmu. A obzirom na tu činjenicu tražili su se novi direktori svih elektri diljem Lijepe naše. U Brodu je posao dobila teta predsjednika Županijske organizacije HNS-a Domagoja Barteka kojemu nije bilo dovoljno što je sam sebe zaposlio u Janafu. U kadroviranja se u vrijeme dok je drmao HNS-om i Vladom upleo i Radimir Čačić. Na čelo HEP-a postavio je HNS-ova Zlatka Koračevića, kojega je Vrdoljak smijenio zamjerajući mu zaustavljanje investicija i velikih projekata. Zanimljivo, kako ministar gospodarstva ljude kažnjava za ono što ni sam ne čini. No, kada je ovoga kaznio za novoga šefa imenova je Tomislava Šerića, dotadašnjeg člana uprave. Jednako tako mjesta se našlo i za Vrdoljakova prijatelja Zvonka Ercegovca.

I kao da svi ovi podaci o Pusićevoj nisu dostatni ona spada u kategoriju najbogatijih političara u Lijepoj našoj. Sukladno tomu, naslijedila je četvrtinu kuće u Zagrebu od skromnih dvjesto kvadrata. U imovinsku karticu Pusić je prijavila 22 dionice INA-e vrijedne više od 70 tisuća kuna, kupljene kreditom. Suprug u vlasništvu ima kuću u Istri od 150 kvadrata, a tu je i stan od 66 kvadrata u Litvi. Spomenuti treba i automobil BMW X5 vrijedan 150 tisuća kuna i pokretnine vrijedne 200 tisuća kuna te je vlasnik tvrtke Ascendant. U kartici je navedeno kako je Jurgis Oniunas 25-stotni vlasnik spomenute tvrtke, čiji je inače i direktor. No, zanimljivo je spomenuti da je do srpnja 2007. godine bio jedini vlasnik te savjetodavne tvrtke koja godina ima unosne poslove, kakve li slučajnosti, s državom.

Tvrtka je smještena u poslovnoj zgradi Hrvatskoga novinarskog društva, a kada je riječ o prihodima zavidjeti bi mu mogli mnogi hrvatski poduzetnici. A mnogi hrvatski građani, pozavidjeti bi mu mogli i zbog plaće na godišnjoj razini, a ona iznosi 150 tisuća kuna bruto. Suprug ima i bonuse koji su primjera radi u 2011. godini iznosili 906 891 kuna. Svakako su intrigantni podatci koji se mogu pronaći na internetskim stranicama Ascendant Capital Advisorsa, tvrke za investicijsko bankarstvo u jugoistočnoj Europi. Tamo su istaknuti regionalni uredi smješteni u metropolama susjednih država, a riječ je o Ljubljani, Beogradu i Sarajevu. Ujedno, suprug Pusić suvlasnik je istih.

Da bivšu ministricu ne povezuju bez razloga s Britanijom otkrivaju sljedeći podatci. Naime, beogradski Ascendant djeluje od 15. lipnja 2010. godine. Smješten je u Novom Beogradu te je u vlasništvu zagrebačkog Ascendanta. Direktor tvrtke je Britanac Alexander Fergus William Paine. I u glavnom gradu BiH posluje Ascendant Capital Advisors čiji je osnivač hrvatski Ascendant. Direktor iste je Kemal Sikirić partner supružnika Pusić. U Ljubljani je direktor isti kao u Beogradu, a spominju se i četiri suvlasnika. Riječ je o Jurgisu Vytautasu Oniunasu, suprugu ministrice Pusić, a spominju se i Sikirić, Paine te Slaven Kordić. Neki poslovi, ali i neke tvrtke supruga Pusić su propali, ali to ga očito nije spriječilo u nizanju bogatstva.

Autor: I. Delić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.