Marko Prpic/PIXSELL

Pusić: Hrvatskoj je u interesu da ima dobre odnose s Rusijom’

Autor: dnevno.hr

'Naravno da je Hrvatskoj u interesu da pokušavamo, s obzirom na našu veličinu i položaj, imati normalne odnose sa svim velikim silama', smatra Pusić

Vesna Pusić u srijedu je za N1 rekla da ne misli da su posjeti premijera Andreja Plenkovića BiH ispali “fijasko”, budući da su nakon toga uhićeni pripadnici HVO-a u Orašju, a za čije optužnice Hrvatska nije znala.

Na odnosima treba raditi i naravno da će biti poteškoća, smatra Pusić.

“Takve ogromne stvari, ogromne tragedije ne nestaju. Ne nestaju. One će uvijek isplivavati na površinu i to treba biti jasno. Potpuno je jasno da sve strane to počinju koristiti i u političke svrhe, a ne samo u svrhu rješavanja zločina iz 90-ih. Neki minimum povjerenja mora postojati da bi se osiguralo da cijela stvar ostane u drugom vremenu, da se ne zagađuje novo vrijeme s tim problemima.

Što se Ukrajine tiče, sadašnji premijer Plenković je do neki dan bio izvjestitelj Parlamenta za Ukrajinu.”

“Naravno da je Hrvatskoj u interesu da pokušavamo, s obzirom na našu veličinu i položaj, imati normalne odnose sa svim velikim silama. Mislim da se vidi i prostim okom da se one politički sukobljavaju baš na našem teritoriju jugoistoka Europe. To je generalna poteškoća koju smo imali, a to je osmisliti odnos s Ruskom federacijom.”

Veleposlanika za Rusiju nismo imali od 2014., a političari redom, pa i Pusić, ponavljaju da se nisu mogli dogovoriti oko toga tko će to biti.

“Sama ideja teritorijalne mirne integracije ne vidim da je bogohulna. Moskva se osjetila povrijeđenom. Mi imamo interes imati dobre odnose s Rusijom, i treba nekoga snažnog poslati kao veleposlanika u Moskvu. S tom gestom bi počeli popravljati odnose. Ne mislim da za ljubav odnosa s nekim važnim zemljama treba izjednačiti stavove, ali bi se trebala popraviti pozicija takvim potezima”, kaže Pusić.

Autor: dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.