Borna Filic/PIXSELL

PUŠAČI, PRIPREMITE SE: Od slijedeće godine rastu cijene cigareta!

Autor: A.P.

S minimalnim stopama koje je propisala Europska unija trošarine na duhanske proizvode još uvijek nisu u potpunosti usklađene. To je tako jer je Hrvatska kroz pregovore dobila prijelazno razdoblje do 31.12.2017. za postupno podizanje trošarina.

U duhanskoj industriji procjenjuje se, kako će do početka 2018. godine  cigarete poskupjeti za dvije kune. Naime, rok do kojeg Hrvatska  treba uskladiti trošarine na duhanske proizvode s pravilima Europske unije istječe krajem 2017. godine. Zbog navedenog smatra se kako će doći do povećanja cijene cigareta za oko dvije kune.

S minimalnim stopama koje je propisala Europska unija trošarine na duhanske proizvode još uvijek nisu u potpunosti usklađene. To je tako jer je Hrvatska kroz pregovore dobila prijelazno razdoblje do 31.12.2017. za postupno podizanje trošarina.

Ukupna trošarina oporezivanja cigareta prema europskom trošarinskom sustavu trebala bi iznositi najmanje 60 posto prosječne maloprodajne cijene cigareta puštenih u prodaju dok u Hrvatskoj ona sada iznosi 58 posto. Trošarina ne smije biti niža od 90 eura za 1.000 komada cigareta, kako je propisano, i to sve bez obzira na prosječnu ponderiranu maloprodajnu cijenu cigareta puštenih u potrošnju. Trenutno je u Hrvatskoj trošarina 84,82 eura za tisuću komada cigareta.

I elektroničke cigarete će se oporezivati

Izgleda kako bi se i eletroničke cigarete trebate naći na udaru poreznika. Ministarstvo financija u dokumentima za javnu raspravu o izmjenama trošarina navodi da bi bilo opravdano i nužno u sustav trošarina uvesti i “nove duhanske proizvode”, iako direktiva EU koja se odnosi na duhanske prerađevine to ne propisuje.

“Međutim, navedeni europski trošarinski propis ne obuhvaća kao predmete harmoniziranog trošarinskog oporezivanja nove kategorije duhanskih proizvoda koje sve značajnije zauzimaju tržišni prostor, pri čemu je posebno rastuće tržište elektroničkih cigareta i spremnika za njihovo punjenje te grijanih duhanskih proizvoda.

S obzirom na navedeno, odnosno okolnosti tehnološkog i tržišnog razvoja novih duhanskih proizvoda, ukazuje se opravdanim i nužnim navedene nove kategorije obuhvatiti i sustavom trošarinskog oporezivanja”, navodi se u dokumentu Ministarstva financija.

Autor: A.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.