Marko Lukunic/PIXSELL

Pupovčeva nevjenčana supruga Slavica Lukić ‘napala’ Hasanbegovića: Je li napad medijski pritisak zbog pregovora oko sastavljanja vlade?

Autor: I. Delić

Radi li se u ovom slučaju o sukobu interesa, pitanje je koje se samo po sebi nameće...

Novinarka Jutarnjeg lista Slavica Lukić svoj posljednji uradak posvetila je tehničkom ministru kulture Zlatku Hasanbegoviću nabrajajući poteze koji su obilježili mandat, kako ga naziva, najkontroverznijeg ministra iz vlade na odlasku. Prema njezinu mišljenju kadrovske promjene na čelu ustanova u kulturnom resoru obilježile su mandat povjesničara koji je u kratkom roku izazvao brojne polemike. Negativni potezi tehničkog ministra s njezina kuta gledišta su Hrvatski povijesni muzej, neprofitni mediji, Vijeće za elektroničke medije, Povjerenstvo za poticanje književnog stvaralaštva, Hrvatski državni arhiv, Državni arhiv u Osijeku te smjena Sanje Ravlić. Novinari u svakom slučaju imaju pravo analizirati društveno-političku scenu, no s druge strane zanimljivo je znati kontekst istih tih analiza kako bi ih se valjano tretiralo. Naime, Lukić je potpredsjednica Hrvatskog novinarskog društva, ali i nevjenčana supruga potpredsjednika SDSS-a Milorada Pupovca koji sudjeluje u pregovorima s HDZ-om pa se stoga postavlja pitanje predstavlja li njezin tekst sukob interesa, odnosno je li moguće da je isti objavljen kako bi se pogodovalo njezinu životnom partneru u političkim pregovorima koji su u tijeku.

Inače, novinarka Lukić rođena je u Gračacu, a u Zagrebu je diplomirala na Fakultetu za defektologiju, na Odsjeku za socijalnu pedagogiju te time stekla zvanje diplomiranog socijalnog pedagoga da bi u lipnju 1990. stekla status apsolventa na Fakultetu političkih znanosti u glavnom hrvatskom gradu. Radila je kao novinarka u informativnom programu javne televizije, a nedug potom i u dopisništvu Slobodne Dalmacije. Novinarsku karijeru nastavlja u Tjedniku, tjedno-političkom magazinu financiranom iz Soroseva Otvorenog društva. Preskače Lukić zatim još jednu ljestvicu te odlazi u Globus, a od 2010. do danas pero brusi u Jutarnjem listu. Novinarka je ovo iza koje stoji godišnja nagrada HND-a za najbolji novinarski intervju objavljen u 2002. te za istraživačko novinarstvo za seriju članaka o političkim pritiscima na pravosuđe u 2008. Zbog Slavice Lukić svojedobno se digla velika hajka jer je bila osuđena za sramoćenje te je trebala platiti 26 tisuća kuna novčane kazne jer je svojim tekstom osramotila Medikol. Sudac je zaključio kako je novinarka u cilju sramoćenja kao autorica članka u dnevnim novinama pod naslovom ‘Država će Medikolu dati 116 milijuna kuna da ne bi bankrotirao?’, željela ovu polikliniku prikazati nestručnom medicinskom ustanovom uz što je priložen i navod:

“U liječničkim krugovima ističu da je Magdalena, za razliku od Medikola, stabilna, sređena i visokostručna ustanova u kojoj bolesnici mogu računati na vrhunsku liječničku skrb”. Presuda je naknadno ukinuta uz objašnjenje da se radilo o vrijednosnoj procjeni suda, a tom ukidanju mora da je u prilog išla i vojska novinara, ali i medijska hajka koja se radi njega povela.

Autor:I. Delić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.