Zeljko Mrsic/PIXSELL

PUPOVČEV OBRAČUN S USTAŠTVOM: ‘Jadovno treba biti mjesto preispitivanja i praštanja, a ne mjesto stvaranja mržnje’

Autor: Hina

U ime Srpskog narodnog vijeća saborski zastupnik Milorad Pupovac rekao je da je sustav logora Gospić-Jadovno- Pag otvoren u travnju 1941. samo zato da bi sljedbenici ustaške ideologije, počevši odmah dan nakon proglašenja NDH, 10. travnja počeli, daleko od svjedoka, s masovnim ubijanjem onih koji su drukčiji po vjeri, naciji i ideologiji

Dan sjećanja na Jadovno 1941. obilježili su u subotu na Velebitu kod Gospića Srpsko narodno vijeće, Koordinacija židovskih općina Republike Hrvatske, Eparhija gornjo-karlovačka Srpske pravoslavne crkve i Savez antifašističkih boraca i antifašista.

Vjerskim obredima i polaganjem vijenaca za mrtve u velebitskim vrletima nadomak Gospića organizatori su, kako je rečeno, od zaborava otrgnuli progon, pljačku, političko nasilje, deportacije i organizirano ubijanje Srba, Židova, Roma i komunista 1941. godine, neposredno po osnivanju Nezavisne Države Hrvatske.

Ognjen Kraus, predsjednik Koordinacije židovskih općina poručio je kako je došlo vrijeme da se upita predsjednicu Republike Kolindu Grabar Kitarović, predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića i predsjednika vlade Andreja Plenovića: dokle će se istodobno komemorirati krvnici i žrtve krvnika?

 Kraus je ustvrdio da je NDH bila jedina zemlja koju su okupirali nacisti i fašisti, a gdje su sami domaći fašisti vodili ovakve logore, te dodao da je Hrvatska bila jedina zemlja s takvim rasnim zakonima.

 U ime Saveza antifašističkih boraca Mladen Matijašec rekao je da su antifašisti, pripadnici narodno oslobodilačkog pokreta isprali ljagu s hrvatskog naroda, nastaloj u NDH, te da je žalosno da se u društvu ne vidi dovoljno kajanja za ta zlodjela, osim kajanja pripadnika žrtava, iako je ovo mjesto gdje je u samo oko dva mjeseca pobijeno preko 30.000 ljudi.

 Dapače, logor su zatvorili talijanski okupatori, bojeći se zbog ovakve strahovlade u svojoj okupacijskoj zoni sveopćeg ustanka, rekao je Matijašec.

U ime Srpskog narodnog vijeća saborski zastupnik Milorad Pupovac rekao je da je sustav logora Gospić-Jadovno- Pag otvoren u travnju 1941. samo zato da bi sljedbenici ustaške ideologije, počevši odmah dan nakon proglašenja NDH, 10. travnja počeli, daleko od svjedoka, s masovnim ubijanjem onih koji su drukčiji po vjeri, naciji i ideologiji. Ljudi su zlostavljani i u Jadovnom i u uvali Slana, mučeni i bacani u krške jame i u more, a mi samo želimo u miru komemorirati žrtve, želimo da nam država to omogući, pa da se može obnavljati bliskost među ljudima, bratstvo, te da se ovi zločini u generacijama koje dolaze ne pretvaraju u bilo koji vid mržnje, rekao je Pupovac.




 Pupovac smatra kako ovo treba biti mjesto preispitivanja i praštanja, a ne mjesto stvaranja mržnje prema bratskom hrvatskom narodu, a posebno ne, kako je rekao, prema onome koji ni na koji način nije stajao niti stoji uz taj pokret i tu zločinačku državu NDH.

Ustvrdio je i da ploči s, kako je rekao, ustaškim pozdravom “Za dom spremni” nije mjesto na zgradi dječjeg vrtića u Jasenovcu, gdje je nekada bilo zapovjedništvo ustaškoga logora smrti. “Potičemo vlasti i pravosuđe da tu ploču izmjene, jer tamo ne može biti “Za dom spremni”, rekao je Pupovac ocjenivši kako nema te države u Europi, pa ni Hrvatska nije država u kojoj bi moglo biti zakonito postavljanje takvog pozdrava.

 Naglasio je kako to “jest bilo zakonito samo u režimu NDH, gdje su zakoniti bili i rasni zakoni”.




Vijence su pod spomenik akademskog kipara Marka Petrića položila izaslanstva Hrvatskog sabora i Hrvatske vlade, Veleposlanstva Republike Srbije, lokalnih vlasti i udruga koje njeguju sjećanje na stradanja u 2. svjetskom ratu.

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.