Marko Prpic/PIXSELL
Marko Prpic/PIXSELL

PUPOVČEV KRIK: ‘Srbi žive u strahu, boje se reći da su Srbi, muče ih siromaštvo i strah’

Autor: T. P.

"Strahovi se podržavaju i potiču. A malo koga je zbog toga briga. Nas jeste i treba biti briga. A učinit ćemo da postane i briga onih koji taj strah kod Srba proizvode i kod onih koji ne znaju da njihovi susjedi žive s tom vrstom straha", napisao je Pupovac.

Milorad Pupovac na svojem se Facebook profilu oglasio o strahovima koji muče Srbe u Hrvatskoj. Prema njegovu mišljenju, oni se boje reći da su Srbi, muči ih siromaštvo i strah. Njegove riječi prenosimo u cijelosti:

“Dugo već razmišljam o strahovima Srba u Hrvatskoj i neprestanom obnavljanju tih strahova od strane onih koji imaju političku i duhovnu moć u Hrvatskoj. Pored strahova, kao što su oni vezani uz zaposlenje, dugove, zdravlje i budućnost djece a koje dijele s većinom hrvatskih gradjana, Srbi, mnogi od njih, žive u strahu zbog toga što su Srbi. Boje se reći da su Srbi. Boje se pokazati da imaju veze sa Srbima i njihovim institucijama. Boje se prenositi svoju pripadnost srpskom narodu na nove generacije. Dakle, mnogi od Srba ne žive s osjećajem slobode već s osjećajem straha.

Srbe u povratničkim sredinama muči siromaštvo a Srbe u gradovima strah.

Navest ću primjer o kojem sam nedavno slušao. U jednom gradu, a nije jedini s takvom pričom, vjernici nerijetko mole svojeg pravoslavnog svećenika da im u kuću ne dolazi u mantiji već da do njih dodje u civilnom odijelu a da mantiju obuče kad udje u njihovu kuću ili stan. U istom gradu čujemo da učenica koja dolazi u pravoslavnu crkvu na vjeronauk zbog u najmanju ruku nastavničinog netaktičnog komuniciranja u razredu otkriva njezin vjerski identitet i podvrgava je veoma neugodnim reakcijama ostalih učenika. A bez adekvatne nastavničine reakcije. Dakle, strahovi se podržavaju i potiču.

A malo koga je zbog toga briga.
Nas jeste i treba biti briga.
A učinit ćemo da postane i briga onih koji taj strah kod Srba proizvode i kod onih koji ne znaju da njihovi susjedi žive s tom vrstom straha”, stoji u Pupovčevu statusu.

Autor: T. P.

VEZANE VIJESTI

ZADNJE VIJESTI