Tomislav Miletic/PIXSELL

Pupovac ucijenio Plenkovića!

Autor: I. DELIĆ / 7Dnevno / 11. studenog 2016.

Milorad Pupovac nedavno je ispio kavu s Plenkovićem te mu izrecitirao listu svojih želja, ako misli nastaviti uživati SDSS-ovu i potporu nacionalnih manjina

Kada se predsjednik HDZ-a i premijer Andrej Plenković prije nekoliko mjeseci odmjereno ušetao u hrvatsku političku arenu sklanjajući konkurenciju s puta vjerojatno nije niti slutio s kakvim će se poteškoćama morati nositi, jer političar europskih manira i čvrstih stavova te jasno razvijenih načela teško da se navikao na prljava politička podmetanja i kadroviranja po stranačkom ključu, koja su dio hrvatske političke realnosti. A sve to prati realnost u kojoj mi svoje najbolje sinove i kćeri ispraćamo u bijeli svijet, dajući priliku prosječnim i ispodprosječnim stranačkim pulenima kojima vlast simbolizira tek priliku za uhljebljenje. Premda se premijer promijenio, politika je, čini se, ista te će Plenković – ako doista želi učiniti nešto revolucionarno i drukčije – morati riskirati stabilnost Vlade, u što je teško povjerovati. Pozicija u kojoj se trenutno nalazi ne vodi u tome smjeru pa izgleda kako od velike i revolucionarne promjene neće biti ništa, jer premda je šef HDZ-a igrač s „mnogo utakmica u nogama“ gol mu ovih dana vješto zabija lažni borac za prava nacionalnih manjina, premazan svim mastima do te mjere da ga je čak i bivši predsjednik Ivo Josipović prozvao etnobiznismenom, koji se u hrvatskoj političkoj bari vješto koprca više od jednog desetljeća.

Prst nije dosta, traži i ruku, a zatim će i ….

Ne treba biti pretjerano politički učen da bi se pogodilo kako se radi o potpredsjedniku SDSS-a i predstavniku srpske nacionalne manjine u Hrvatskom saboru Miloradu Pupovcu. Upravo s njim Plenković zadnjih nekoliko dana ispija prilično gorke kave. Naime, premda se hrvatska javnost zasitila pregovora vođenih između HDZ-a i Mosta, koji su nakon dugog iščekivanja rezultirali sastavljanjem Plenkovićeve vlade, politička trgovina nije privedena kraju, već se sada šef HDZ-a mora suočiti s predstavnicima manjina koji su mu dali potporu očekujući zauzvrat svoj dio kolača. Pregovori s Pupovcem se intenziviraju, a plan predstavnika srpske nacionalne manjine, velikih apetita, prilično je neugodan po Plenkovića koji nema previše izbora te naš dobro upućeni sugovornik iz HDZ-a svjedoči da je potpredsjednik SDSS-a zapravo ucijenio premijera: otvoreno mu je izlicitirao popis svojih raskošnih želja, od kojih nema namjeru odustati jer mu, eto, može biti! Pupovac svoje kadrove, dakako mahom Srbe, namjerava ugurati na pozicije državnih tajnika i pomoćnika ministara. U prohtjevima je SDSS-ovac otišao toliko daleko te nakon inzistiranja da neće poduprijeti Vladu u kojoj će sjediti Zlatko Hasanbegović (što je na koncu i realizirano) sada Plenkovića zalijeva hladnim tušem inzistirajući na tome da iz njegovih redova bude pomoćnik nove ministrice kulture Nine Obuljen, čije je imenovanje ionako izazvalo lavinu negativnih reakcija u HDZ-u. Pristane li na SDSS-ov kadar u ovome resoru, Plenković bi si mogao stvoriti dodatne poteškoće među nezadovoljnim članstvom i samoprozvanim desnim krilom stranke koje već sada organizira svoje ogranke pušući za vratom Plenkoviću. No, poteškoća bi u ovom slučaju mogao imati i u Vladi koja je načeta već u prvim danima postojanja igrom koju je Plenkoviću priredio ministar bez portfelja Goran Marić, zahtjevom da se za njega osnuje posebno ministarstvo jer će u suprotnom napustiti Vladu.

Pupovac bi šefovao i u policiji, pravosuđu, poljoprivredi…

Nije se, međutim, Pupovac zaustavio na kulturi, već inzistira i na Ministarstvu obrazovanja, policije i pravosuđa, a na popisu želja kao da piše pismo Djedu mrazu je i Ministarstvo poljoprivrede te regionalnog razvoja i EU fondova. Sebe osobno Pupovac bi ugurao u Državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje. Da su se manjinci precijenili svjedoči i činjenica da od svojih ranije javno iznesenih zahtjeva Pupovac nije odustao, pa tako svoje kadrove namjerava uključiti u uprave nacionalnih parkova Kopačkog rita i Krke, a kako se saznaje iz izvora bliskih vladajućoj stranci inzistiraju i dalje na svojim predstavnicima u državnim tvrtkama i javnim poduzećima od kojih su im na meti Hrvatske šume, Hrvatske vode i Hrvatske ceste te Agencija za plaćanje u poljoprivredi. Usto, inzistirat će i na ponekoj poziciji u HEP-u. Ukratko, atraktivno im je ono gdje cirkuliraju velike količine javnoga novca. No, tu još uvijek priči nije kraj jer Pupovac i ekipa – sa svega tri dobivena mandata – grizu više no što mogu progutati te će ustrajati na reguliranju pitanja zaostalih mirovina pripadnicima svoje manjine koji su od 1991. do 1995. boravili na okupiranim hrvatskim područjima.

Ove želje, od kojih će Plenković morati realizirati barem dio, mogle bi se proširiti jer zahtjeve će mu na stol vrlo vjerojatno uskoro podastrijeti i ostali manjinski predstavnici o kojima, uz ostalo, ovisi stabilnost Vlade, a glas o njima te o Pupovčevim i Plenkovićevim intenzivnim druženjima proširio se i HDZ-om, čije članstvo počinje negodovati. Prije svega ne žele, kaže naš izvor, da ih ucjenjuje Pupovčevs ekipa te da popuštaju njihovim kadrovima nauštrb svojih, a jednako tako trn u oku im je Erdutski sporazum koji je, po njima, besmislen. Već sada dio HDZ-ovih kadrova Plenkovića počinje uspoređivati s bivšim premijerom Sanaderom i pita se hoće li se prodati Pupovcu?

Ne laje pas radi sela, što je i razumljivo




No, kao što kaže stara narodna „ne laje pas radi sela, već radi sebe“, pa tako HDZ-ovci ne prosvjeduju radi interesa hrvatskoga naroda ili pak načela da se u javna poduzeća kadrove bira na temelju natječaja, već to čine radi vlastitih interesa i ravnomjerne preraspodjele fotelja koje su zanimljive i Mostovim kadrovima.

Kako doznajemo, sve županijske organizacije HDZ-a, ali i mostovci, dobili su naputak da u središnjicu dostave prijedloge svojih kandidata za pozicije državnih tajnika, nakon čega bi se trebala održati sjednica Predsjedništva stranke na kojoj će se odabrati najbolji kadrovi za ta mjesta. Nakon toga na redu je drugi korak, odnosno predlaganje kandidata za ravnatelje, što je sadašnja razina pomoćnika, dok je treća faza hadezeovcima također veoma atraktivna, a ona podrazumijeva prijedloge za predsjednike uprava javnih i državnih tvrtki. Most, koji se odrekao Ministarstva gospodarstva, po tom je pitanju s HDZ-om ranije sklopio dogovor, koji bi sada mogao biti poljuljan radi Pupovčeve liste želja. Plan je da se poduzeća podijele na principu 4:1, na način da bi veća stranka, u ovom slučaju HDZ dakako, ugurala veći broj kadrova u tvrtke i poduzeća, ovisno o referencama. Mostovim kadrovima zanimljiv je HEP, koji bi za bivšeg ministra gospodarstva Tomislava Panenića trebao biti utješna nagrada, a oko su bacili i na Janaf, Plinacro, Odašiljače i veze te Hrvatske šume i vode. HDZ-u su, s druge strane, zanimljive Hrvatske ceste, Apis, ACI, Croatia Airlines i Hrvatska lutrija.

HSS i Tedeschi hoće Podravku




Prije nekoliko tjedana predsjednik HSS-a Krešo Beljak preko noći je izašao iz Narodne koalicije te podržao Plenkovićevu vladu, na što su mnogi akteri političke scene gledali s čuđenjem prozivajući ga za političku trgovinu, ali i pripisujući tu igru unutarstranačkim sukobima lidera te stranke s europarlamentarkom Marijanom Petir, koja se kanila kandidirati za šeficu stranke. Ta unutarstranačka kadrovska križaljka jednim dijelom je točna, ali drugim dijelom Beljak je u tom političkom transferu, kako saznajemo iz stranke, razmišljao dugoročno kreirajući podmuklu igru, onako kako samo on to zna. Plenkoviću je obećao stotinu dana potpore, a sada šef HSS-a nastavlja s realizacijom opakog plana stišćući Plenkovića. Naime, ako HDZ želi zadržati HSS-ovu potporu, tada će HSS-u morati prepustiti upravljanje Podravkom, o čijoj se privatizaciji naveliko govori, a na koju je oko, među ostalima, bacio i Emil Tedeschi. Da se u Podravci i oko nje zaista kuha nešto ozbiljnije od prepoznatljivog džema svjedoči vijest koja se diskretno provukla po lokalnim medijima. Naime, Nadzorni odbor Podravke stopirao je pokušaj SDP-ova Zvonimira Mršića da i dalje ostane predsjednikom Uprave te tvrtke. Nekadašnjem SDP-ovom gradonačelniku Koprivnice u veljači iduće godine istječe mandat te je vrlo izgledno da neće ostati na čelu te uspješne kompanije, osobito nakon što je njegova stranka doživjela bolan poraz na izborima. A to je pak prilika koju zamjećuje Beljak, što mu ne bi trebalo proći olako s obzirom na to da je Podravka mnogima izuzetno atraktivna jer radi se o poduzeće koje se može svrstati u sam vrh uspješnih javnih poduzeća, što dijelom treba zahvaliti i Mršiću u čijem mandatu ova tvrtka bilježi 200 milijuna kuna dobiti godišnje. SDP-ovac je inače čelnu poziciju u Podravci preuzeo 2012., a sada ga iz fotelje misli maknuti HSS-ov stari vladar te tvrtke iz čije je kvote bio i niz nekadašnjih predsjednika Uprave. Sada pak ovu atraktivnu poziciju vreba HSS-ov Marin Pucar, koji je karijeru gradio i na čelu požeškog Zvečeva u koje je došao 2012. godine, upravo iz koprivničke tvrtke. Ovaj Zadranin karijeru u Podravci počeo je graditi još 2001., a pod svjetlima medijskih reflektora našao se koncem 2010. kada je eksplodirala afera Spice.

Uz njega, kandidat za šefa Podravke je Stanislav Biondić, koji je karijeru gradio u Podravci i u njenoj farmaceutskoj tvrtci Belupo. I hadezeovci svog konja za ovu trku imaju, a riječ je o Marku Kolakoviću, koji često u javnosti komentira poslovanje Podravke, a koji je pak jedan od ključnih ljudi u stranačkom Odboru za gospodarstvo. Značajan dio njegove biografije je i taj da se radi o profesoru zagrebačkog Ekonomskog fakulteta kojemu konkurenciju oštri čak i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović. Ona pak agitira za Domagoja Keru, aktualnog Podravnika direktora u SAD-u koji je suprug njezine suradnice i medijske savjetnice tijekom predsjedničke kampanje Jadranke Jureško Kero.

Autor:I. DELIĆ / 7Dnevno / 11. studenog 2016.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.