Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Pupovac u životnoj opasnosti? Vlasti upoznate sa svime

Autor: Iva Međugorac

”Kad su ispred crkava skupljali potpise vukli su ljude za rukav i govorili: ‘Potpišite protiv Pupovca’, ‘Idemo se riješiti Pupovca’. Tu poruku su poslali i kad su predavali te potpise. Sve to je dovelo do intenzivne verbalne agresije i netolerancije prema meni”, komentirao je Milorad Pupovac inicijativu Narod odlučuje pod čijom su se palicom prikupljali potpisi za referendum o izmjeni izbornog zakonodavstva.

Predsjednik SDSS-a svoja je stajališta iznio za tjednik Novost, ali nije želio govoriti o neprilikama s kojima se suočava. No, dodao je da su o svemu tome predstavnici drugih manjina obavjestili vlasti. Inače, kao što je poznato Srbi u Hrvatskoj imaju pravo na tri manjinska zastupnika. Ujedno, imaju pravo na služenje vlastitim jezikom i pismom kako u privatnoj, tako i u javnoj upotrebi, pa tako osobnu iskaznicu ukoliko žele mogu posjedovati i na ćirilici.

Spomenuti treba i upotrebu jezika i pisma na pločama s nazivima ulica i javnih ustanova tamo gdje je Srba preko 30 posto. S druge strane, srpska premijerka Ana Brnabić nedavno je ustvrdila kako ne vidi potrebe da se u Srbiji zajamči jedno mjesto u skupštini pripadniku hrvatske nacionalne manjine. Zanimljivo je da se u Hrvatskoj financira i niz nevladinih druga srpske nacionalne manjine, i to sredstvima iz državnog proračuna. Riječ je o Srpskom kulturnom društvu Prosvjeta iz Zagreba, Srpskom narodnom vijeću, Zajednici Srba u RH, Srpskom demokratskom forumu, Narodnom vijeću Srba, Zajedničkom vijeću općina te Srpskom privrednom društvu Privrednik.

Iz proračuna za 2017.godinu za programe nevladinih udruga nacionalne manjine Srba osigurano je ukupno 8.697.000 kn.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.