Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Pupovac na radiju ‘blatio’ Hrvatsku: Evo što je sve kazao

Autor: Hina

Predsjednik SDSS-a i saborski zastupnik Milorad Pupovac izjavio je u subotu da se Hrvatska nedovoljno suprotstavlja temama koje usporavaju društvo kao što su retrogradne ideološke pojave, negiranje građanskih prava i sloboda te klerikalno i nacionalističko razumijevanje društva

“Teme koje usporavaju društvo jesu ‘odlučnije ne’ retrogradnim ideološkim pojavama u društvu, u kojima umjesto građanskih sloboda i prava mi oprezno postupamo prema onima koji bi negirali građanska prava i slobode i vratili nas u predmoderna vremena sa svojim klerikalnim, nacionalističkim razumijevanjem i uređenjem društva”, rekao je Pupovac u Intervjuu tjedna Hrvatskog radija.

“Umjesto da odlučno branimo vrijednosti antifašizma kao što to čini većina zemalja Europe, mi popuštamo i povlačimo se prema onima koji bi revitalizirali poražene snage u 2. svjetskom ratu”, ustvrdio je.

Pupovac je dodao kako također popuštamo i prema različitim klijentelističkim grupama u društvu umjesto da se ozbiljno posvetimo pitanju reforme zdravstva, školstva, pravosuđa i izgradnji ekonomske politike.

Za preporuke Povjerenstva za suočavanje s prošlošću Pupovac je rekao da je ono, umjesto da nešto popravi i da neka rješenja, stvari pogoršalo.

“Došli smo do situacije da sada dobivamo ljude koji su dio tog povjerenstva koji kažu da antifašizam treba izbaciti iz Ustava i koji otvoreno zagovaraju vrstu umivene, oprane poražene politike Ante Pavelića i NDH”, rekao je Pupovac.

S druge strane, kaže, dobili smo situaciju da Povjerenstvo zapravo predlaže ozakonjenje ustaškog pozdrava Za dom spremni.

Pupovac je istaknuo da su preporuke Vijeća ne samo neobvezujuće, već za njega i apsolutno neprihvatljive.




Što se tiče Istanbulske konvencije Pupovac je rekao da je to stvar obrane građanskih vrijednosti i sloboda te napretka u ostvarivanju prava jedne grupe građana – žena i djevojčica koje su na različite načine još uvijek ugrožene u hrvatskom društvu.

“Svi oni koji govore da je to priča o rodnoj ideologiji zapravo šire mantru kojom bi htjeli dokinuti građanski rast i širenje građanskih prava i sloboda, koji bi htjeli ograničiti ustavnu državu i nametnuti vrijednosti koje nemaju veze s modernom državom”, smatra Pupovac.

Neodređeno o smjeni Dalić




Govoreći o Arokoru i smjeni uprave, predsjednik SDSS-a je rekao kako je napravljeno ono što se moralo napraviti i što je bilo vrlo rano vidljivo kao slabo mjesto, a to je pitanje izvanrednog povjerenika Ante Ramljaka i načina kako se došlo do njega, i kako je formiran tim i birani savjetnici.

“S izmjenom izvanredne uprave napravljeni su nužni koraci i to zvuči pozitivno”, kazao je.

Što se tiče moralno-političkog aspekta stvari Pupovac je istaknuo kako mora reći da je šteta napravljena – Vladi i vladajućoj koaliciji, a kada se šteta napravi onda treba razmišljati o odgovornosti.

Na izravno pitanje je li SDSS spreman podržati oporbeni zahtjev za opozivom Martine Dalić Pupovac je odgovorio neodređeno.

“Budući da sam dio vladajuće većine ne mogu se ponašati kao opozicija, ali se mogu ponašati kao odgovoran član vladajuće koalicije i kao onaj koji razumije da ako je nešto napravljeno kao šteta da onda to treba biti tema i ako je to problem da se taj problem treba riještiti”, rekao je.

Dodao je da će zastupnici SDSS-a odlučiti o tome kako će postupti. “Ono što je za nas sada sasvim jasna stvar – mi smo dio vladajuće koalicije i mi se ponašamo u skladu s tim, ali i u skladu s osjećajem ogovornosti za ono što činimo mi ili netko drugi u vladajućoj koaliciji.”

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.