Patrik Macek/PIXSELL
Patrik Macek/PIXSELL

PUHOVSKI IZANALIZIRAO HDZ, PLENKOVIĆA I MILANOVIĆA: Plenkoviću stranka ne vjeruje!

Autor: I.G.

Na pitanje Zorana Šprajca je li moguće da će Plenković iskoristiti skandal s novcima PPD-a, da se riješi Brkića, Puhovski je kazao kako smatra da je to najvjerojatnije jedna varijanta, ali da Plenković ne može imati kapaciteta.

U RTL Direktu gostovao je politički analitičar prof. Žarko Puhovski koji je komentirao novog šefa HDZ-a Andreja Plenkovića. Da, iako izbori za predsjednika te stranke još nisu održani, Andrej Plenković, s obzirom na to da se nitko drugi nije kandidirao je novi predsjednik. Unutarstranački izbori 17. srpnja ostaju samo formalnost.

Puhovski je istaknuo kako je važno u Plenkovićevoj biografiji da je on dugogodišnji diplomat, “takvi ljudi stavove zamjenjuju s pristojnošću”, napomenuo je i dodao kako postoji izuzetak – Zoran Milanović.

“On je rješenje iz iznudice, kako bi rekli košarkaši za HDZ. Trebaju nekoga tko je otvoren, a ukida privid desnog ognjištarskog HDZ-a. Pitanje glasi je li HDZ bliži Karamarku ili Plenkoviću. To će se vidjeti po broju glasova i vidjet će se po njegovom ponašaju u kampanji”, kazao je Puhovski.

Na pitanje je li on najbolje rješenje za HDZ, Puhovski je kazao kako je “HDZ na dnu” te da Plenković s obzirom na situaciju sad može samo prema gore.

“Oni ne mogu dostići SDP, ali svaki rezultat može pokazati njegov uspjeh. A to što eventualno neće pobijediti može dokazati kao nasljeđe onih iza. Ipak, nemaju u njega puno povjerenja jer se istovremeno predlažu promjene statuta kojm bi ga učinili predsjednikom s ograničenom suverenošću”, dodao je.

Milanović i Plenković su profesionalci, smatra Puhovski tako da će njihovo sučeljavanje biti, smatra, korektno.

“Milanović je naspram Sanadera bio junior, a sad će Plenković naspram Milanovića biti junior. Milanović će protiv Plenkovića ići na to “ti si dobar dečko, ali si lažno lijepo lice svoje koruptne stranke”, a ovaj će Milanoviću govoriti “ja sam urbaniji od tebe i na obje strane mogu biti bolji od tebe”, smatra Puhovski.

Na pitanje Zorana Šprajca je li moguće da će Plenković iskoristiti skandal s novcima PPD-a, da se riješi Brkića, Puhovski je kazao kako smatra da je to najvjerojatnije jedna varijanta, ali da Plenković ne može imati kapaciteta.

“On ima tri fronte – mora dobiti stranačke izbore, mora se sučeliti s Milanovićem u defanzivnoj poziciji… Ako dobro prođe, odnosno ne izgubi drastično, eventualno nakon toga može doći do suradnje s MOST-om. Most bi mogao dokazivati da su maknuli Karamarka te da s Plenkovićem mogu surađivati. Ja sam ipak uvjeren da SDP dobiva izbore u broju mandata, ali da HDZ ima veće šanse”, kazao je analitičar.

Paradoksalno je da predsjednik HDZ-a u vidi veći problem nego DIP u  tome što posuđuju novac od tajkuna, kazao je Puhovski.

“Mislim da je nedopustivo da trgovačka društva, kojima to nije posao, pozajmljuju novac nekome. To nije samo trgovanje interesom, nego i novcem. Za banke je to drugačija situacija i za njih je to manji udio u kapitalu”, zaključio je.

Autor: I.G.

ZADNJE VIJESTI