Patrik Macek/PIXSELL

MARIĆ PREDSTAVIO POREZNU REFORMU: Saznajte što se uskoro mijenja!

Autor: T. P./M.B.

Ministar financija Zdravko Marić na današnjoj sjednici Vlade predstavio je poreznu reformu koja bi trebala ići sljedeće godine.

U 10 sati u Banskim dvorima održana je prva sjednica Plenkovićeve Vlade na kojoj je ministar financija Zdravko Marić predstavio poreznu reformu.

Tijek događaja pratite ovdje: 

11:15 Marić je završio s predstavljanjem porezne reforme nakon čega je Plenković zatvorio otvoreni dio sjednice.

10:45 Ministar financija Zdravko Marić predstavio je poreznu reformu prije čega se ministrima obratio premijer Plenković.

“Trenutni porezni sustav ima i negativna obilježlja – on je često nekonkurentan i kompliciran i zato je poretna reforma jedna od najvažnijih koje će provesti ova Vlada. Njome želimo postići gospodarski rast, pružiti poticaj demografskoj obnovi, rast zapošljavanja, poticanje poduzetništva i porezno rasterećenje”, kazao je Plenković i dodao da se na reformi radilo sustavno i temeljito.

Ministar Zdravko Marić kazao je kako već na prvoj sjednici Vlada ide s prijedlogom nečega što će imati brojne pozitivne učinke i dati vjetar u leđa poduzetnicima.

“Ideja je bila da se porezni sustav pojednostavi te da ga se učini jednostavnijim. Cilj je da deficit opće države sljedeće godine iznosi 2% BDP-a. CIlj je da Porezna uprava bude partner građanima, a ne da bude sama sebi svrha”, rekao je Marić.

Jedna od novina je uvođenje sklapanja sporazuma s Poreznom upravo oko transfernih cijena.

Poljoprivrednicima, obrtnicima i malim poduzetnicima s prihodima manjim od 3 milijuna kuna porez na dobit smanjit će se s 20 na 12%.

Marić je potom komentirao promjene vezane uz porez na dohodak.

“Najviša stopa poreza na dohodak bila nam je najbitnija za promijeniti. Tu ćemo odraditi korekcije s 25 na 24 posto i s 40 na 36 posto. Sada imamo 4 različita osobna odbitka, a prijedlog je da on sad bude jedinstven u iznosu od 3.800”, kazao je Marić.

Istaknuo je kako se uvodi  jedinstveni porezni razreda od 0 – 17-500 kuna za primjenu porezne stope od 24%.

“Uvodimo i stimulativnu mjeru za drugo i treće dijete kad je riječ o osobnom odbitku. Nikad nije bilo riječi o ukidanju ili smanjivanju olakšica za djecu”, rekao je Marić.

Promjene vezane uz PDV

Ministar je potom najavio promjene vezane uz PDV.

“U sadašnjem sustavu na 100 kuna građani plaćaju 15,75 do 18 kuna PDV-a.  S 1.1.2018. u RH bi prema prijedlogu bile samo dvije stope PDV-a  – od 24% i 12%”, kazao je Marić i dodao da mladim obitelima daju  dodatni stimulans snižavanjem opće stope PDV-a na sjedalice za automobile.

Kazao je i kako se predlažu povećanja sniženih stopa u ugostiteljstvu.

“Stopa od 5 posto će ostati za većinu proizvoda dok se za kino ulaznice predlaže dizanje do 13 posto. Predlažemo i da se iznos za ulazak u sustav PDV-a poveća na 300.000 kuna”, poručio je Marić.

Postoje novine i u porezu na promet nekretnina.

“Osobe koje stječu prvu rabljenu nekretninu sada mogu biti oslobođene poreza, ali oni koji stječu novu na to nemaju pravo. Predlažemo ukidanje svih tih olakšica, ali istovremeno i  smanjenje opće stope tog poreza”, kazao je Marić.

Na kraju izlaganja kazao je kako ideja poreznog opterećenja ne može u pitanje dovesti sigurnost javnih financija.

10:30 Za predstavnike Vlade Republike Hrvatske u Gospodarsko-socijalno vijeće, imenuju se Tomislav Ćorić, Nada Murganić, Martina Dalić, Ivan Kovačić, Zdravko Marić i Pavo Barišić.

Davor Ivo Stier bit će predsjednik Koordinacije za vanjsku i europsku politiku i ljudska prava, Damir Krstičević Koordinacije za sustav domovinske sigurnosti i hrvatske branitelje.

U Koordinaciju za pravosuđe i upravu kao predsjednika imenuje se Ivan Kovačić, dok će Martina Dalić biti predsjednica Koordinacije za gospodarstvo i društvene djelatnosti. Goran Marić bit će predsjednik Koordinacije za upravljanje državnom imovinom, a Andrej Plenković će biti na čelu Kadrovske komisije. Nada Murganić vodit će Administrativnu komisiju.

10:10 Premijer Andrej Plenković otvorio je prvu sjednicu Vlade i najavio četiri strateška cilja: Ostvarivanje stabilnog rasta gospodarstva, stvaranje kvalitetnih radnih mjesta, zaustaviti iseljavanje, društvena pravednost i solidarnost.

Osvrnuo se i na situaciju u INI i događaje oko rafinerije Sisak.

“Bitan cilj naše vlade bit će osighurati uvjete za daljnji rad INE. Pripremit ćemo strategiju kakvu INU želimo i pristupiti rješavanju svih pitanja. Nastavljamo s arbitražom. Inzistirat ćemo da INA zadrži sve projekte u RH , ali i u inozemstvu”, kazao je Plenković i dodao da očekuje da MOL prema INI postupa kao odgovoran strateški partner.

“Nećemo dopustiti da se INA pretvori u podružnicu MOL-a”, kazao je Plenković.

Rekao je i kako je imovina RH nedovoljno iskorištena te kazao kako se njome mora učinkovito upravljati što će biti zadaća novog ministarstva.

“Upotreba državne imovine nije privatizacija, ali ju ni ne isključuje. Privatizacije strateških resursa neće biti”, rekao je Plenković.

Premijer je poručio i kako se u Sloveniji danas odvija značajan događaj.

“Kod Maribora će svečano biti pokopani ostaci žrtava iz Hude jame. Vlada je spremna preuzeti obveze suočavanja sa prošlošću svih totalitarnih režima”, kazao je Plenković.

Autor: T. P./M.B.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.