Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Propali političar Josipović opleo po Hrvatskoj: Strahuje li zbog afera koje bi se mogle otvoriti?

Autor: I. Delić

Zaboravlja pri tome Josipović da progovara za srpsku publiku, da progovara za državu kojom vladaju notorni fašisti, četnici fašističkog bandidta i ratnog zločinca Vojislava Šešelja koji je nedavno sramotnom odlukom Haaškog tribunala oslobođen odgovornosti za zvjerstva koja su činili srpski nacisti tijekom agresije na Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu.

Bivši predsjednik Ivo Josipović s pravom se može nazvati propalim političarem, jer drugi mandat nije osvojio, a nakon toga uslijedio je debakl njegove strančice Naprijed Hrvatska na parlamentarnim izborima. A tristotinjak osvojenih preferencijalnih glasova na zadnjim izborima Josipović nije iščitao kao poruku građana da ih njegova politika i stajališta ne zanimaju previše, već je eto sa svojom retorikom odlučio nastaviti gdje drugdje doli u srpskim medijima, jer svakoga iole racionalnog u Hrvatskoj njegovo mišljenje ne bi trebalo zanimati.

Tako je za srpski Blic optužio vlastitu državu, baš kao što je to nekoć učinio u Knessetu za ustaštvo, dakle za fašizam. Zaboravlja pri tome Josipović da progovara za srpsku publiku, da progovara za državu kojom vladaju notorni fašisti, četnici fašističkog bandidta i ratnog zločinca Vojislava Šešelja koji je nedavno sramotnom odlukom Haaškog tribunala oslobođen odgovornosti za zvjerstva koja su činili srpski nacisti tijekom agresije na Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu. Umjesto da progovori o Šešelju bivši je predsjednik napao vlastitu državu i aktualnu vlast, istodobno progovarajući za beogradske medije o bojkotu državne komemoracije žrtvama jasenovačkog ustaškog logora jer se unatoč snažnoj antifašističkoj tradiciji u Hrvatskoj tolerira pojava ustaštva. Takvo što izjavio ne bi niti najveći veleizdajnik, ali Josipović se ne libi izreći ove teze koje i inače nisu ništa neobično. Ta ne treba zaboraviti da je i u Sarajevu Hrvatsku optužio za agresiju na BiH, što se nakon toga više moglo očekivati od njega.

Što uostalom očekivati od bivšeg predsjednika koji ne mari niti je ikada mario za stvarne probleme svojega naroda. Dok su se problemi gospodarske prirode gomilali, on je nametao ideološke rasprave progovarajući o ustaškoj guji čiju glavu nije uspio odrezati u mandatu koju mu je neočekivano i naglo izmakao iz ruku, baš poput pobjede na parlamentarnim izborima. Glavu joj nije srezao niti u Izraelu, kada je po tko zna koji put uvrijedio svoj narod, govoreći o toj istoj ustaškoj guji u hrvatskim njedrima. U zadnje vrijeme, pronalazio je guju na društvenim mrežama i o njoj piskarao na propalom Pilselovom portalu financiranom od strane hrvatske sirotinje. Ali kako to da pored svih problema osiromašenog i opustošenog hrvatskog nam puka Josipović ima vremena za šuplje razgovore, fejsanja i nametanja ideoloških debata. Kako to da ga muči ustaška zmija, ali ne i zvijezda petokraka koja se crveni iznad Hrvatske. A kako bi ga i mučila petokraka, kada se sve do nedavno dičio kipom Josipa Broza Tita, smještenim u njegovim, danas bivšim odajama, s kojim se već u startu obračunala prva hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.

No, trebaju li narodu gladnom kruha ideološke debate, kojima uvijek iznova u drugi plan padnu njihovi egzistencijalni problemi, ali i afere koje u hrvatskoj politici niču kao gljive nakon kiše? Muče li Josipovića doista zmije ili je bivši predsjednik u strahu od nekih drugih životinja koje bi mogle proviriti iz ladica u kojima se krije pomno čuvana dokumentacija o njegovim aferama.

Hoće li se sa skidanjem imuniteta Ivi Josipoviću skinuti i prašina s tih ladica? Hoće li proraditi (ne)ovisne hrvatske institucije i je li nametanje još jedne ideološke i bespotrebne debate tek njegov spin? Je li to ona ruska KGB-ova škola dobro znana na ovih prostorima, osobito onima sklonim petokrakama? Petlja li se kakva čudna gusjena oko predsjednikove afere ZAMP? Petljaju li se guje i oko afere Zlatica na koju nikada nitko ozbiljnije nije obratio pažnju? Je li njegovo učestalo zazivanje pravde samo još jedan od trikova u koje hrvatski narod očito je više ne vjeruje? Spinova, kako iz Josipovićeva tako i iz kuhinja hrvatske političke elite, narod se naslušao. Hoće li i kada će doći vrijeme za okretanje nove stranice, one u kojoj ćemo, kao što je to Kolinda Grabar Kitarović na inauguraciji rekla, pogledati jedinstveni u sigurniju budućnost hrvatske djece, koja pune avione odlazeći u bolji svijet? Svijet koji će znati cijeniti njihovo znanje i sposobnost, i to bez adekvatne uhljebničke partijske kartice. Svijet koji ih neće pitati je li im djed bio ustaša ili partizan. Svijet koji ih neće vraćati unazad, već će im servirati budućnost kakvu zaslužuju. Budućnost o kojoj hrvatska djeca, ona koja u domovini vode svoju egzistencijalnu bitku, pored ovakvih propalih političara mogu samo sanjati.

Autor:I. Delić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.