Patrik Macek/PIXSELL

PROPALA SJEDNICA: MOSTOVCI OBJASNILI zašto nisu došli na sjednicu saborskog odbora

Autor: dnevno.hr

- Sjednica Odbora za zakonodavstvo sazvana je u petak, 14. listopada u kasnim večernjim satima, a pozivi su elektroničkom poštom poslani članovima Odbora nakon završetka sjednice Sabora, samim tim i nakon završetka radnog vremena, navodi se u priopćenju iz Sabora.

Predsjednik Sabora Božo Petrov na početku današnje sjednice Sabora dao je do znanja zastupnicima da se radi o prijedlozima njegove stranke, ali i da će doći do izglasavanja povjerenja Vladi te ga će biti riječi o izvještaju Mandatno-imunitetnog povjerenstva.

Mandatar Andrej Plenković nastavljao je razgovarati s mogućim kandidatima za ministre u novoj Vladi. U Saboru su propale sjednice odbora zbog kašnjenja zastupnika. Milanović se nije pojavio na sjednici Kluba SDP-a.

Tijek događaja: 

18:00 Nakon što je sjednica Odbora za zakonodavstvo u Hrvatskom saboru propala jer se na njoj nije pojavio nitko od predstavnika predlagatelja točaka dnevnog reda, a riječ je o Mostu nezavisnih lista, iz saborske je Službe za medije stiglo pomalo neobično priopćenje kojim se nastoji opravdati mostovce, koji su se u prošlom sazivu Sabora u niz navrata znali hvaliti kako su, za razliku od nekih drugih, uvijek prisutni na sjednicama.

– Sjednica Odbora za zakonodavstvo sazvana je u petak, 14. listopada u kasnim večernjim satima, a pozivi su elektroničkom poštom poslani članovima Odbora nakon završetka sjednice Sabora, samim tim i nakon završetka radnog vremena, navodi se u priopćenju iz Sabora.

– Kako stručna služba Odbora nije imala pojedinačne kontakte predstavnika predlagatelja zakona, pozivi im nisu niti mogli biti upućeni.  Iz navedenog je jasno da predstavnici predlagatelja zakona nisu pravovremeno zaprimili pozive te stoga nisu niti mogli nazočiti sjednici Odbora za zakonodavstvo., zaključuje se u priopćenju.

15:232 Ivan Pernar u ime kluba Živi zid slijedeći je na redu za izlaganje.

Kao predstavnik Živog zida Pernar je istaknuo da se slaže sa smanjenjem sredstava za financiranje političkih stranka. Političke stranke i političare nazvao je “kastom” koja dobro živi.

Pernar je naglasio da su sredstva za političke stranke prevelika te je istaknuo da Živi zid dobiva 340.000 kuna godišnje za rad. Rekao je da bi ta sredstva trebalo prepoloviti.

“Prosječnog građanina ne zanima da li mi izdvajamo iz prihoda ili rashoda, nego koliko u postotku ta sredstva čine”, rekao je Pernar te dodao da se ona povećavaju zapravo za 50 posto. “Stvara se neka slika o racionalizaciji, koje zapravo nema”, poručio je Pernar.

“Postoje određeni pojedinci koji pripadaju određenim strankama koji zloupotrebljavaju svoje ovlasti. Prozvao je tehničkog ministra Tomislava Panenića za trošenje pola milijuna kuna Ministarstva gospodarstva, koje je zloporabio za reklamnu kampanju Mosta.

“Evidentno je iz vremena emitiranja da su te propagandne poruke bile vezane za izbore”, rekao je pernar i dodao da nije siguran da je Most to naveo u troškovima kampanje. Prozvao je Most i da su “zgrabili svu vlast” u svoje ruke.

14.03 U tijeku je stanka sjednice do 15 sati, kad za govornicu u ime kluba Živog zida izlazi, danas već opomenuti, Ivan Pernar.

12.55 Ivan Pernar (Živi zid) je u replici poručio da je HDZ najveći generator korupcije te da ovaj zakon neće to promijeniti. “Osjetio sam da zastupnik Ćorić (HDZ) pokušava stvoriti privid da se HDZ bori protiv korupcije, a HDZ je generator korupcije. Sud je srušio iz proceduralnih razloga presudu protiv vas kao zločinačke organizacije”, rekao je Pernar.

Nakon replike, Pernar je zaradio novu opomenu od potpredsjednika Sabora Željka Reinera zbog skretanja s teme i “laganja pred javnosti”. “Molim Vas da to ne činite”, rekao mu je Reiner.

Ćorić je Pernaru čestitao na ulasku u središnji dnevnik na televiziji, da mu je to očito bila intencija te da se u HDZ-u nalaze časni ljudi. “Mogu vam jedino poručiti da se sramite”, rekao je Pernaru Ćorić.

12:18 Prijedloge Mosta Davor Bernardić je nazvao zabavom za narod: “Oni su su dimna zavjesa ne bi li se kadroviralo u Vladi bez problema i da se javnost zabavlja po principu ‘kruha i igara’, ali bez kruha.” Kazao je i kako se od famoznih jamstava uglavnomm odustalo – nema ni ZERP-a ni RTV pristojbe u tim prijedlozima. Prigovorio je i što su se prijedlozi sastavljali daleko od očiju javnosti.

12:13 Veljko Kajtazi je u ime kluba nacionalnih manjina donošenje ovog zakona nazvao “dva koraka unazad”, iako on za neke može biti i korak naprijed.

“Rad košta”, poručio je, a najviše košta neobavljen posao.

12.10 Na redu je hitni postupak donošenja Zakona o financiranju političkih stranaka. Zastupnik Šimić iz kluba Mosta obrazložio je prijedlog tog zakona zastupnicima u ime predlagatelja. Naglasio je smanjenje financiranja političkih stranaka u ukupnoj visini od 6 milijuna kuna, s 57 na 51 milijun kuna. Most smatra da se stranke trebaju financirati prema prihodima u državnom proračunu, poručio je Šimić.

11.50  Zastupnici su jednoglasno usvojili imenovanje Anke Slonjšak pravobraniteljicom za osobe s invaliditetom.

11.40 Ivan Pernar opet se javio zbog povrede poslovnika. “Gospodine Petrov, opet isti članak, 238, gospođa Strenja Linić je davala repliku kolegi iz SDP-a, a ne Reineru i niste je opomenuli, zato što je vaša stranačka zastupnica. Mene ste opomenuli”, rekao je Pernar. Ukoliko smatrate da nisam dobro postupio, prijavite to odboru, koji će to provjeriti, odgovorio mu je Petrov, kazavši da ne postoji protekcija u slučaju Strenje Linić, zbog njezine stranačke pripadnosti.

11:12 Nenad Stazić (SDP) je tražio od Petrova da opomene zastupnika Mosta Miru Bulja za povredu Poslovnika zbog izlaganja nevezanim za obrazlaganje hitnosti postupka rasprave Zakona o financiranju političkihi stranaka.

‘Predsjednik sabora vodi sjednicu i daje objašnjena, a ne gospodin Bulj”, rekao je Stazić.

Javio se i Ivan Pernar, također zbog povrede poslovnika.

“Gospodine Petrov kad ste inaugurirani, rekli ste da ćete nepristrano voditi sjednice Sabora. Ali nekima dozvoljavate bez opomene da krše poslovnik i skreću s teme, a kada vama netko govori nešto što vam se ne sviđa, kritizira i tjeranje s govornice”, kazao je.

“Po kojoj točki?”, pitao je Petrov Pernara.

“Gospodine Petrov…”, počeo je okolišati Pernar, a onda je dobio informaciju od susjeda iz saborske klupe i izviknuo: “258!”

Autor: dnevno.hr